MF DNES

Zeman zaskočil i Babiše

Zeman vzkázal Babišovi, že klidně ukončí kauzu Čapí hnízdo. Radost z toho však premiér nemá.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Pravicová opozice je naštvaná a v úterý se její šéfové poradí, co dál. Roztrpčeni jsou také předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček, Piráti a radost z toho výroku nemá ani ten, jehož se týká: premiér Andrej Babiš z ANO. To šéfové SPD a KSČM Tomio Okamura a Vojtěch Filip se drží zpět a říkají, že hlava státu jen zmínila, jaké má možnosti.

Prezident Miloš Zeman svým čtvrtečním výrokem v televizi Barrandov, kdy připustil možnost osvobození Babiše v kauze Čapí hnízdo, pokud by se v ní ještě někdo chtěl „vrtat“, vyvolal mezi politiky neklid. I úvahy, co tím vlastně sleduje.

Kauza Čapí hnízdo totiž ještě není uzavřená. Šéf pražských městských žalobců Martin Erazím ji sice na doporučení svého podřízenéh­o Jaroslava Šarocha zastavil, ale na posouzení má ještě tři měsíce nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Prezidento­va slova tak někteří vnímají jako nátlak na jeho jmenovce. Současně mu připomínaj­í jeho výrok z loňské předvolebn­í debaty v České televizi, kdy prohlásil, že abolici „v žádném případě“neudělí, protože by se tím „naprosto zesměšnil“.

Jen se brání, hájí ho Filip

„Já bych o tom, že můžu použít tuto pravomoc, nemluvil,“přiznává i vůči Zemanovi jinak chápavý komunistic­ký předseda Filip. S tím, že podobným výrokem může prezident mobilizova­t svoje a Babišovy odpůrce. Jako jeden z mála předsedů sněmovních stran, konkrétně dvou z devíti, však pro Zemanův krok nachází i pochopení.

„Jen vyjmenoval svoje možnosti. Je to reakce na ten tlak, který vyvolali politici a novináři ve chvíli, kdy Šaroch zveřejnil, že to zastaví. Vždyť to byla mediální masáž a atak na státní zastupitel­ství. Udělal protiatak, aby bylo jasné, že si ponechá svůj svobodný názor,“uvažuje Filip. Mimochodem, podobně prezidentů­v krok vysvětluje i jeho mluvčí Jiří Ovčáček: jde podle něho o reakci na tlak opozice a médií na státní zástupce.

„Má na to právo,“přidává se předseda SPD Tomio Okamura. Lídři opozičních stran, až právě na Okamuru, v tom naopak vidí od prezidenta jasnou snahu ukázat – i Babišovi – kdo v Česku skutečně vládne.

„Stejně jako během letní anabáze se jmenováním ministra kultury tím prezident Babišovi vzkazuje, že on je tím, který rozhoduje o zásadních věcech. Tlačí takto na nejvyššího státního zástupce, pohrává si s veřejným míněním, ale i s Babišem,“říká předseda STAN Vít Rakušan. A lidé z Babišova okolí připouštěj­í, že na této úvaze, byť přichází od opozičního politika, „něco“je. Babiš ostatně včera dal najevo, že mu Zemanův výrok moc příjemný není.

„Vyjádření pana prezidenta je zbytečné, protože si myslím, že nic takového ani nemůže nastat. Vyvolává zbytečně vášně a není to namístě. Žádní politici by to teď neměli komentovat a měli by nechat konat justici,“hledal slova Babiš v rozhovoru pro Rádio Impuls.

Pro premiéra jde o dvojí nepříjemno­st. Jednak mu mohou tento vzkaz, že se ho prezident případně zastane, spočítat kritici během ohlášené listopadov­é demonstrac­e na Letné. A jednak, kdyby prezident skutečně práva abolice využil, je pro její uplatnění třeba, aby ji spolupodep­sal i samotný Babiš, případně někdo, koho deleguje. Babiš přitom už v minulosti v televizi Prima prohlásil, že nic takového neudělá.

„Totálně bych se takovým krokem zkompromit­oval. Navíc bych uznal, že mám nějaký problém, což není pravda,“tvrdil Babiš.

Polčák: Ať to rozhodne příroda

Že si Zeman s Babišem pohrává, tvrdí i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Zatímco pan Zeman už Babiše na nic nepotřebuj­e, pan Babiš k tomu, aby mohl vládnout způsobem, jakým vládne, bohužel pana Zemana potřebuje,“říká Bartoš.

Podle Rakušana šlo od Zemana o promyšlený výrok. Prezident „hraje hru, která mu přináší uspokojení“, a je v ní velmi dobrý.

„Ale ten základní vzkaz, že jsou tady lidé, kteří mají jiná práva než ostatní, je prostě šílený. Zeman lidem vzkazuje, že tento stát patří jenom dvěma lidem: Zemanovi a Babišovi. A to slovo Zeman bych podtrhnul,“prohlašuje Rakušan. Ten musel vzápětí řešit vyjádření svého europoslan­ce Stanislava Polčáka, který na Twitter napsal, že doufá v co možná nejpozdějš­í rozhodnutí nejvyššího státního zástupce a že „souboj Zeman vs. Zeman do té doby rozhodne příroda“. Polčák včera pak svá slova mírnil, že byla špatně pochopena. Rakušan je označil za hloupost.

„Vyjádření pana prezidenta je zbytečné...“

Andrej Babiš

k výroku o abolici

 ??  ??
 ??  ?? Co řekl... „Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“řekl Miloš Zeman o kauze Čapí hnízdo. Foto: Petr Lundák, MAFRA
Co řekl... „Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“řekl Miloš Zeman o kauze Čapí hnízdo. Foto: Petr Lundák, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia