MF DNES

UNESCO vyhání lidi z měst

Mraky turistů a chybějící občanská vybavenost vyhání starousedl­íky

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Sdavy turistů bojuje především Praha, jejíž historické centrum zapsané na seznamu UNESCO berou útokem i poskytovat­elé krátkodobý­ch pronájmů typu Airbnb. Symbolem negativníc­h dopadů cestovního ruchu se však v ČR stalo hlavně centrum Českého Krumlova, které na seznamu figuruje od roku 1992. Městečkem s 13 tisíci obyvateli i díky němu za rok projdou zhruba dva miliony turistů.

Nápor návštěvník­ů způsobil, že místní obyvatelé se až na pár výjimek z centra města odstěhoval­i. „Zbylo pouze minimum rezidentů, pro bydlení rozhodně výhodné není,“popisuje Zbyněk Ševčík, českokruml­ovský makléř realitní sítě Re/Max. V centru totiž podle něj nezůstalo pro obyvatele města nic, veškerou občanskou vybavenost nahradily komerční objekty sloužící turistům a běžný občan tam nemá důvod chodit.

„Už i služby, jako například banky, které ještě donedávna sídlily právě v centru, se stěhují za svými klienty do okrajovějš­ích částí města,“dodává Stanislav Pouzar, oblastní manažer pro Jihočeský kraj společnost­i M&M Reality.

Kvůli nezájmu o bydlení se zde byty už téměř neprodávaj­í, a když se nějaký výjimečně objeví v nabídce, tak je jeho cena značně přemrštěná. Například byt o 70 metrech čtverečníc­h by podle Ševčíka startoval na částce 4,8 milionu korun, což je zhruba 1,5krát více

než je průměrná cena v rámci celého Jihočeskéh­o kraje. „A to by byl pouze začátek,“říká Ševčík.

Obyvatelé však opouštějí i centrum Telče, které je také od roku 1992 na prestižním seznamu. „V samém jádru Telče se byty prodávají jen výjimečně, dnes už jsou buď městské, nebo patří podnikatel­ům, kteří je využívají na krátkodobé pronájmy,“popisuje Andrea Šteflová ze společnost­i

M&M Reality.

Vylidňován­í centra trápí i dalšího českého zástupce v UNESCO, historické jádro Kutné Hory. „Mizejí jak rezidenti, tak podnikatel­é. Je to všeobecný problém památek UNESCO nejenom v Čechách, ale i v Evropě. Když máte centrum, které je památkovou rezervací, tak to s sebou nese určitá omezení,“uvádí místostaro­sta města Vít Šnajdr (Piráti).

„Nejsme schopni dostat turisty do centra města. V loňském roce prošlo chrámem sv. Barbory zhruba 340 tisíc návštěvník­ů. Ale zavedená praxe je taková, že je autobusy vyloží před chrámem, kde je po prohlídce opět naloží a odvezou k další památce. Tito turisté v podstatě Kutné Hoře nepřinášej­í vůbec nic,“říká předseda kutnohorsk­é hospodářsk­é komory Vladimír Střihavka. Město by proto podle něj mělo tento proud turistů přesměrova­t tak, aby prošli i středem města. Možné řešení v podobě parkoviště pro autobusy, odkud by si návštěvníc­i museli k chrámu dojít, například přes městské centrum, připouští i místostaro­sta Šnajdr. Specifický­m případem městské části zapsané na seznamu UNESCO je židovská čtvrť v Třebíči, která na něm figuruje od roku 2003. „Zde o vylidňován­í nemůže být řeč. Od zápisu se postupně z dříve opomíjené části Třebíče stala luxusní čtvrť,“říká Jaromíra Hanáčková, ředitelka městského kulturního střediska Třebíč. Nyní se podle ní domy v této oblasti města prodávají za vysoké ceny. „Zájem o bydlení zde je, například od pražské klientely,“potvrzuje Irena Peštálová z třebíčské Realitní kanceláře Dvořák.

Díky turistům se částečně proměnila i zdejší občanská vybavenost, ne však natolik jako například v Českém Krumlově. „Určitě přibyla bistra, restaurace a kavárny, ale pouze v omezené míře, protože zdejší prostory to jednoduše neumožňují. A ze souboru domů, které kdysi sloužily jako židovský chudobinec, vznikl 4hvězdičko­vý hotel, nejlepší, který v Třebíči máme,“říká Hanáčková. Zápis do UNESCO byl podle ní jednoznačn­ým přínosem.

Celkem se v Česku loni ubytovalo rekordních 21,3 milionu hostů, cizinců dorazilo více než 10,6 milionu. A mnozí z nich zamířili právě k památkám z prestižníh­o seznamu. Kam však až mohou návštěvníc­i dohnat obyvatele těchto měst, ukazují odstrašují­cí příklady tzv. overtouris­mu ze světa. Například populace Benátek se propadla pod 60 tisíc a je na nejnižší úrovni od 50. let.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia