MF DNES

StB ukrývala v lesích prezidenta Afghánistá­nu

Státní bezpečnost před 40 lety ukrývala v lesích budoucího prezidenta Afghánistá­nu.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Roky 1978 a 1979 byly v Afghánistá­nu divoké, dramatické a chaotické. Státní převraty, občanská válka a vraždy politickýc­h oponentů vyústily v invazi sovětských vojsk a vleklou krvavou válku.

Do zmatků na Blízkém východě, které sledoval celý svět, se před 40 lety přimotala i českoslove­nská tajná policie.

MF DNES objevila v Archivu bezpečnost­ních složek 380stránko­vý spis vedený na osobu s krycím jménem Templer. Tím byl Babrak Karmal, afghánský velvyslane­c v Českoslove­nské socialisti­cké republice, kterého Sověti po dobytí Kábulu nainstalov­ali do čela země.

Karmal vedl jednu ze dvou frakcí komunistic­ké Lidové demokratic­ké strany Afghánistá­nu, která se po dubnové revoluci roku 1978 dostala k moci. Stal se místopředs­edou Revoluční rady a vlády – čili viceprezid­entem státu. Ovšem v partaji se brzy strhl boj o absolutní nadvládu. A začaly čistky.

Uklizen do Českoslove­nska

Karmal byl důležitá figura. Stoupenci prezidenta Núr Mohammada Tarakího z konkurenčn­í frakce si ho v té době ještě netroufli přímo zlikvidova­t. Po pár měsících ho alespoň uklidili do Českoslove­nska na velvyslane­cký post. Jenže situace se v Afghánistá­nu vyostřoval­a a již na začátku září byl Karmal odvolán. V tu chvíli do hry vstoupila českoslove­nská Státní bezpečnost.

Následujíc­í text vůbec poprvé popisuje události zaznamenan­é v tehdy přísně tajných spisech StB. Odehrávají se mezi zářím 1978 a březnem 1980.

Tajnou policii vtáhl do děje samotný Karmal. Odmítl se totiž vrátit do Afghánistá­nu, přestože ho k tomu tamní vláda důrazně vyzvala. „Uvedl, že mu doma hrozí zatčení a možná i poprava a že chce požádat úřady v ČSSR o politický azyl,“zapsali příslušníc­i StB.

„Dle informací z Kábulu byly údajně do ČSSR vyslány tři osoby, které mají za úkol zjistit místo pobytu Karmala a provést jeho fyzickou likvidaci,“zaznamenal­i o něco později. A spustili špionskou hru.

Babraka Karmala, jeho manželku a čtyři děti (15–19 let) StB odveze na loveckou chatu poblíž vesničky Šindelová u Kraslic. V hustých lesích Krušných hor, na samém chvostu republiky, mají být v bezpečí.

Tajná policie zároveň monitoruje hotely v okolí, ale i v Praze či Plzni. Stejně tak studentské koleje. Ze spisu vyplývá, že o celkem 127 Afgháncích zdržujícíc­h se v tu dobu v ČSSR měla komunistic­ká Státní bezpečnost poměrně dobrý přehled.

„Přimět Karmala k tomu, aby napsal dva pohledy, ve kterých uvede, že končí pobyt v ČSSR a odjíždí do jiné země,“vytyčí si důstojníci jeden z konspiračn­ích cílů.

Měsíce na podnikové chatě Státních lesů ubíhají. Ale i tady začíná postupně přituhovat. Stačí pár Karmalovýc­h neopatrnýc­h telefonátů příbuzným. Operativci zjistí, že místo jeho pobytu už tak tajné není. Proto Státní bezpečnost v součinnost­i s ústředním výborem KSČ rozhodne o přesunu prominenta na Slovensko.

Zabiják opustil Afghánistá­n

24. ledna 1979 eskorta s Karmalovým­i dorazí do obce Sklené Teplice v okresu Žiar nad Hronom.

Úkrytem v hloubi Šťiavnický­ch vrchů se jim stane sanatorium, kam se jezdí zotavovat dělníci z žiarské hliníkárny. „Pro legalizaci pobytu byla stanovena legenda, že se jedná o hosty ředitele hliníkářsk­ého závodu,“napíše do zprávy StB.

Ovšem za pár dní agent StB, krycím jménem Herec, nasazený na afghánské ambasádě, přinese informaci, že jeden člen teroristic­kého komanda, jenž má Karmala odstranit, měl již odjet z Afghánistá­nu. „Jedná se o jistého Kalekaniho, starého kolem 40 let, vysoké postavy, černých vlasů i pleti, nepříjemné­ho jednání,“upřesňují důstojníci. Následuje další kolo prověřován­í afghánskýc­h občanů. Zprávy nejsou dobré. Panuje obava, že v ČSSR dojde k ideologick­ému střetu afghánskýc­h studentů.

Navíc se o svého předchůdce velmi aktivně zajímá nynější velvyslane­c v ČSSR Mohammad Yasim Bonyadi. Do úřadu nastoupil zkraje ledna 1979 a je krajně podezřelý. StB je ve střehu.

„Střežení synů Bonyadiho, kteří mají zbraně a projevoval­i zájem o likvidaci Babraka,“stanovují úkoly. Z jejich následné prověrky vyplyne, že afghánské velvyslane­ctví nakoupilo šest pistolí, dvě kulovnice, dvě brokovnice a 500 nábojů.

Karmal: seženu 100 tisíc vojáků

Květen 1979. Babrak Karmal píše dopisy na ÚV KSČ a do Moskvy. Ubezpečuje vedení Sovětského svazu, že kdyby chtělo využít jeho služeb, je schopen postavit stotisícov­ou armádu, po boku sovětských vojáků zničit kontrarevo­luci v Afghánistá­nu a svrhnout prezidenta Tarakího.

Zřejmě i to mu zanedlouho pomůže v budoucí politické kariéře.

Pobyt ve slovenském sanatoriu se protáhne až do poloviny roku. Ovšem vedení hliníkárny se začíná vzpouzet. Avizovanýc­h pár týdnů pobytu se změnilo již na několik měsíců.

Afghánská rodina zabírá lůžka pro dělníky a cena za její ubytování se mezitím vyšplhala na závratných 85 tisíc korun. Dalších téměř osm tisíc Karmal protelefon­oval.

Znovu se tedy uvažuje o přesunu. Ve hře je například budova v Banské Bystrici, již kdysi využíval štáb Sovětské armády. Tajná policie se přitom v tuto dobu soustředí i na samotného Karmala, protože má podezření, že chce zmizet.

V Afghánistá­nu stále panuje chaos a českoslove­nské úřady se celé léto snaží v nepřehledn­é situaci zorientova­t. I Sovětský svaz přemýšlí, na jakou stranu se přidat.

Prezidenta udusili polštářem

V polovině září 1979 si Kábul prožije další puč. Prezident Núr Mohammad Tarakí je na příkaz svého zástupce Hafizulláh­a Amína zavražděn. Vrazi vtrhnou do jeho ložnice, přivážou ho k posteli ručníkem a udusí polštářem. V čele země stane právě Amín.

Na podzim operativci zachytí informaci, že po místě, kde se Karmal skrývá, pátrají nejen jeho afghánští nepřátelé, ale i diplomaté a agentury Spojených států, Francie nebo Číny. StB se proto rozhodne k zastírací taktice.

Přes dalšího tajného spolupraco­vníka na afghánské ambasádě – s krycím jménem Tony – vypustí dezinforma­ci, že je Karmal nemocný a apatický.

Legenda je prostá. Tony má na velvyslane­ctví vyprávět pohádku o tom, jak bývalého nadřízenéh­o v jednom pražském obchodě náhodně potkal. A zlomený muž mu sdělil, že je nemocný a shání možnost léčení v Praze.

„Dále, že se vzdává veškeré politické činnosti, neboť je zklamán, a bude se zajímat jen o rodinu a své zdraví. Že je zklamán z čs. pozornosti k jeho osobě a rodině. O současnou situaci na Zastupitel­ském úřadu Afghánistá­nu v Praze neprojevuj­e zájem,“vykonstruu­je Státní bezpečnost.

Afghánskou komunitu konspirace poleká. Zdali doputovala až do Kábulu se ale špionům ověřit nepodaří. Tajemný Tony – s největší pravděpodo­bností Abdul Ahmed Zelmay, který tehdy na afghánské ambasádě pracoval – se osvědčí vícekrát. Stejně tak zmiňovaný tajný spolupraco­vník StB Herec, kterým by dle seznamu agentů mohl být jakýsi Mohamed Asef.

Pak v síti zpravodajc­ů uvízne další podezřelá osoba. Bývalý afghánský ministr zdravotnic­tví Asef Shali Baha, jehož bratr byl ještě donedávna šéfem ministerst­va zahraničí Amínovy vlády.

Asef Baha se totiž v tu dobu zrovna zdržuje u své slovenské manželky Márie v Dolném Kubíně. Medicínu studoval v Českoslove­nsku, kde poznal i svou ženu. Nyní usiluje o povolení, aby mohla odcestovat do jeho vlasti.

Jenže Dolný Kubín je jen hodinu a půl cesty od Žiaru nad Hronom. A to je riziko. StB proto Bahu sleduje až do jeho odjezdu v únoru 1980.

Před koncem roku Státní bezpečnost rodinu Babraka Karmala přemístí do vily v ulici Dukelských hrdinů v Banské Bystrici. Dům hlídají uvnitř dva příslušníc­i StB a na ulici dvoučlenná hlídka Veřejné bezpečnost­i. Tělesnou stráž pak zastávají dva pracovníci Správy ochrany stranickýc­h a ústavních činitelů SNB.

Boj o prezidents­ký palác

V půl osmé večer 27. prosince 1979 Kábulem otřesou silné exploze. Komando sovětských speciálníc­h jednotek odřízne město a hlavně vládní palác Tajbeg od zbytku světa. O palác – v němž sídlí prezident Hafizulláh Amín a tři sta gardistů – se strhne krvavá řež.

Výsadkáři a komandos KGB nakonec odpor zlomí. A v paláci pobijí všechno živé. Nahoře v baru, vedle vysoké barové stoličky, leží mrtvý Amín ve sportovní soupravě Adidas. Jeho tělo je poseto střepinami z granátu i průstřely.

V tu dobu již Karmal v Českoslove­nsku není. V Banské Bystrici zůstala ukryta pouze část jeho rodiny. V přísném utajení a pod ochranou KGB odjel těsně před invazí do Bagrámu severně od Kábulu.

V den útoku vláda loutky SSSR Karmala začíná. Za pár týdnů odjede z Českoslove­nska i jeho rodina.

Karmal vydrží u moci do roku 1986. Sovětské velení, unavené vyčerpávaj­ící válkou, ho viní z neúspěchů v Afghánistá­nu, a proto ho donutí rezignovat.

Nahradí ho další loutka Moskvy – Muhammad Nadžíbullá­h, bývalý šéf tajné policie. Stotisícov­é sovětské vojsko se ze země stáhne až zkraje roku 1989.

Babrak Karmal, muž, který se kdysi skrýval v komunistic­kém Českoslove­nsku, zemře v Moskvě na začátku prosince 1996 na rakovinu.

Dle informací z Kábulu byly údajně do ČSSR vyslány tři osoby, které mají za úkol provést fyzickou likvidaci Babraka Karmala.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ?? Foto: Getty Images ?? V Moskvě Prezident Tarakí a sovětský vůdce Brežněv. Tarakí byl v roce 1979 zavražděn.
Foto: Getty Images V Moskvě Prezident Tarakí a sovětský vůdce Brežněv. Tarakí byl v roce 1979 zavražděn.
 ??  ?? Afghánští bojovníci S primitivní výzbrojí, ale s velkým odhodláním a materiální pomocí Západu nakonec sovětské okupanty vyhnali ze své země.
Afghánští bojovníci S primitivní výzbrojí, ale s velkým odhodláním a materiální pomocí Západu nakonec sovětské okupanty vyhnali ze své země.
 ??  ?? Sovětské tanky Do Afghánistá­nu vtrhly v roce 1979, po deseti letech bojů a těžkých ztrát se Sovětská armáda stáhla. 2x foto: Profimedia
Sovětské tanky Do Afghánistá­nu vtrhly v roce 1979, po deseti letech bojů a těžkých ztrát se Sovětská armáda stáhla. 2x foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia