MF DNES

Vedení ČSSD: Foldyna zůstává, Ostravu rozprášili

-

PRAHA, OSTRAVA Vedení ČSSD neuspělo ve snaze vyloučit poslance Jaroslava Foldynu ze strany. Pro nebyl potřebný nadpolovič­ní počet členů předsednic­tva. Foldyna nedávno řekl, že by podporoval vládu Andreje Babiše, i kdyby z ní ČSSD odešla. Vyloučení unikl i šéf ústecké krajské organizace Miroslav Andrt. Jím vedená stranická buňka před měsícem vyzvala Hamáčka k rezignaci.

Naopak vedení strany rozhodlo o zrušení 17 z 26 místních organizací v Ostravě.

„Hlasování dopadlo tak, že nezískalo těsně potřebný počet hlasů. Z mého pohledu je to velmi silné varování sociální demokracie vůči těm, kteří se snaží řešit vnitrostra­nické spory na veřejnosti,“komentoval svůj nezdar při snaze vyloučit Foldynu a Andrta šéf strany Jan Hamáček. Pro vyloučení Foldyny bylo 29 členů předsednic­tva, v případě Andrta hlasovalo pro jeho vyloučení 27 lidí. Předsednic­tvo strany má 60 členů, takže výsledek hlasování byl skutečně velmi těsný. „Budu říkat dál, co říkám, protože si myslím, že třicet let v sociální demokracii mi na to dává právo. Já jsem stranu nepřivedl ke třem procentům,“reagoval Foldyna.

Včerejší jednání vedení ČSSD způsobilo zemětřesen­í na druhém konci republiky. Rozhodlo, že vyhoví předsednic­tvu Moravskosl­ezského kraje a souhlasilo s odnětím licencí 17 z 26 místních organizací v Ostravě.

Předsedkyn­ě ostravskýc­h sociálních demokratů Jana Vajdíková považuje rozhodnutí za nezákonné, protože podle ní omezuje práva členů strany. I když vstoupili do ČSSD, pokud chtějí zůstat členy, musí se znovu přihlásit do některé z místních organizací, které zůstanou zachovány. Ty je nemusí přijmout.

„Je to jako v roce 1938 – o nás bez nás. Od pondělí jsem se snažila sehnat předsedu strany. Neúspěšně. Ačkoli jsme s rušením nesouhlasi­li, nepřizvali mě jako předsedkyn­i okresu ani nikoho z předsedů organizací, které likvidují,“líčí Vajdíková. Dodala, že se sejde s předsedy, jichž se problém týká, a společně zváží, zda a jak se budou bránit.

V Ostravě je nyní přes 400 členů ČSSD. V organizací­ch, jimž hrozí zánik, je jich téměř 300. Je možné, že většina z nich ve straně skončí.

Podle Lubomíra Zaorálka a Jana Hamáčka se má „do Ostravy“vrátit před lety vyloučený Petr Kajnar. Bývalý primátor města má být jako lídr voleb v kraji.

Kajnar MF DNES informaci o návratu do politiky potvrdil. „Podle mě není plně využit rozvojový potenciál města ani kraje. Mělo by pro mě smysl se na tom v budoucnu podílet. Proto jsem kývl na nabídku, která přišla od předsedy krajské organizace Tomáše Hanzla,“řekl Kajnar. (kop, les)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia