MF DNES

Trable s drony nad hlavou

Proti firmě vyrábějící bezpilotní letadla se bouří lidé. Stroje hlučí

- Reportér MF DNES

Václav Janouš

Nad malou jihočeskou obcí Čížová krouží bílé letadlo. Bez pilota. Na dálku řízený stroj tu testuje firma, která je vyvíjí. Startují proto z nedalekého letiště a vždy zakrouží mezi obcemi a přistanou. Jenže lidem se to nelíbí – přišli o svůj klid, sepisují petice, že jim několik hodin denně nad hlavami krouží bezpilotní letouny, a vadí jim zejména hluk, který produkují. A pak se bojí o bezpečnost.

Zatím si stěžují marně – právě tento případ ukázal, jak nepřiprave­ná je legislativ­a na provoz dronů – Česká republika nemá stanovený žádný hlukový limit pro takové letouny.

Petice za ticho

Z letiště v Krašovicíc­h, které leží uprostřed sedmi okolních obcí, poslední roky startovala jen malá sportovní letadla, a to ještě sporadicky. Teď tu ale sídlí firma Primoco UAV SE, která tu testuje své bezpilotní letouny. Pro představu: jde o 150 kilogramů těžké stroje s rozpětím křídel téměř pět metrů, které umějí létat až dvě stě kilometrů v hodině. „Dříve letadla odstartova­la a zmizela. Teď vám ale něco krouží nad hlavou i několik hodin denně a vytrvale to bzučí. Přišli jsme o klid,“stěžuje si paní Marie z Čížové, z domku na okraji obce.

Letiště bylo dříve vojenskou vrtulníkov­ou základnou a na letadla tu jsou tak lidé zvyklí. „Toto je ale soustavný hluk, takový, že třeba ve škole nemůžeme větrat, ale musíme zavírat okna, aby učitelé mohli vůbec učit,“vypráví starosta obce Tomáš Korejs.

Mezi lidmi už vznikla petice, která požaduje, aby úřady testování bezpilotní­ch letounů firmě omezily nebo aby se stroje ztišily. Zároveň se Čížová obrátila i na hygieniky, aby změřili hlučnost letadel. Podle firmy je hlasitost letounů 46 decibelů. Hygienická stanice však nezávislé měření neprovedla. „Není zcela zřejmé, jak se bude vývoj, výcvik a zálet bezpilotní­ch letadel posuzovat a jaké limity hluku se na tyto činnosti budou vztahovat,“vysvětlila Jitka Pillerová z jihočeské hygienické stanice v dopise adresované­m obci.

Hygiena proto napsala ministerst­vu zdravotnic­tví a Národní referenční laboratoři pro komunální hluk o konzultaci, jak k tomuto prvnímu případu stížností lidí na hlučnost dronů přistupova­t. Odpověď? Nevíme. „Předmětná problemati­ka není dosud uspokojivě vyřešena nejen v České republice, ale ani v Evropské unii,“stojí v zápisu ze srpnové schůzky ministerst­va, Národní referenční laboratoře, hygieniků a Úřadu pro civilní letectví.

Právě Úřad pro civilní letectví potvrzuje, že obliba bezpilotní­ch letounů či dronů mezi lidmi stoupá. „Problemati­ka hlučnosti těchto strojů a limity dnes řešeny nejsou,

Stížnosti

bude však potřeba to řešit celoevrops­ky,“říká mluvčí úřadu Vítězslav Hezký.

U Čížové tak bezpilotní letouny létají dál. Firma plánuje, že jich ročně vyrobí až dvě stě, každý ze strojů před vlastním prodejem musí mít přitom nalétáno deset hodin. „Budeme létat jen ve všední dny a do 17 hodin,“slibuje majitel firmy Ladislav Semetkovsk­ý.

Pod limitem

Úřad pro civilní letectví třem strojům udělil poznávací značky a mají platná povolení k létání, provádění leteckých prací nebo mohou sloužit k výuce v letecké škole. Semetkovsk­ý tvrdí, že jakékoliv stížnosti na hluk ze strany lidí jeho podnikání ohrozit nemohou. „I kdybychom vycházeli z limitu hlučnosti 60 decibelů, který je stanoven pro běžná malá letiště, pohodlně se naše stroje do tohoto limitu vejdou,“dodal Semetkovsk­ý.

Od července příštího roku přitom majitelé dronů budou muset své stroje registrova­t, a to včetně údajů o majiteli. Pokud policie poté chytí nepřihláše­ný dron, bude za to hrozit pokuta až pět milionů korun. Kromě toho nová legislativ­a stanovuje i minimální věk pilota, který bude šestnáct let. Jen pro představu: dosud se musely registrova­t drony, které sloužily ke komerčním účelům. Teď i soukromé, kterých je zhruba sto tisíc.

„Teď vám něco krouží nad hlavou i několik hodin denně a vytrvale to bzučí. Přišli jsme o klid,“stěžují si obyvatelé Čížové v jižních Čechách. Drony musí nalétat aspoň deset hodin, než jdou do prodeje.

 ??  ??
 ??  ?? Bez pilota Letouny firmy Primoco UAV SE mají rozpětí okolo pěti metrů. A celkově jde o úctyhodný stroj. Nicméně si lidé, kteří žijí v okolí testovacíh­o letiště, stěžují na hluk. 2x foto. Primoco
Bez pilota Letouny firmy Primoco UAV SE mají rozpětí okolo pěti metrů. A celkově jde o úctyhodný stroj. Nicméně si lidé, kteří žijí v okolí testovacíh­o letiště, stěžují na hluk. 2x foto. Primoco
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia