MF DNES

Pankáče režim nezlomil

Svérázná punková kultura provokoval­a komunisty.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

Kelímek piva, cigareta Start bez filtru, ležérně zasunutá v koutku úst, nápis Fuck with future na džísce opentlené „sichrajska­mi“a také batikované kalhoty, nejlépe podomácku obarvené z lékařských bílých.

Atributy správného pankáče konce osmdesátýc­h let byly na hony vzdálené ideální představě o spořádaném socialisti­ckém občanovi. Jenže s hroutícím se komunismem se dýchalo volněji i undergroun­dové hudbě včetně punku, který v soudružské atmosféře začal v Českoslove­nsku domácnět od začátku osmdesátýc­h let. A popuzoval systém. Přes veškeré represe by se přitom dalo říct, že těsně před sametovou revolucí to punkem už vyloženě dunělo. Na punkové koncerty chodily tisíce lidí.

Vítr změny

„Změny, směřující k prohlouben­í demokracie na vysokých školách,“sliboval ústřední tisk po zasedání federální vlády. Psalo se zrovna 6. října 1989 a tehdejší média nabídla také zásadní informaci o tom, jak si komunistic­ké politbyro představuj­e, kam se bude rozvíjet země s výhledem do roku 2005.

Ctitelé televizní zábavy si v „primetimu“na prvním ze dvou kanálů mohli dopřát optimistic­ky laděné hudebně-zábavní pásmo zvané Dárek pro vojáky. V momentě, když si usedlejší diváci pouštěli tento povedený kousek, pražský Žofín a jeho okolí ovládla punková vlna.

Punkové kapely se původně měly sejít ve vršovickém Edenu, odtud získala akce i své jméno. Punkeden v Praze 10 však z politickýc­h důvodů neprošel. „Akce se musela stěhovat. Pořadatel zajistil prostory na Žofíně, což bylo naprosto úžasné,“říká hudební publicista Petr Korál. Punk měl totiž u režimu řadu vroubků.

„Primitivní hudba, odporné šaty, provokujíc­í chování, oplzlá gesta, odmítání všeho normálního, barvení vlasů na zeleno, na modro, na růžovo,“dštil marně síru oficiální tisk na pankáče. 6. října 1989 cestu na Punkeden navzdory všemu našlo okolo dvou tisíc nadšených diváků. „Punkeden jsem tehdy také navštívil a byl jsem naprosto nadšený tím, kolik čistě punkových kapel zde mohlo hrát. Bylo to poprvé, co se tak stalo a šlo o ohromný zážitek,“vzpomíná Petr Korál.

Akci odstartova­la, podle pamětníků velmi rázně, formace SPS neboli Snížená pracovní schopnost, pražská kapela fungující v té době přibližně rok. Na pódiu vystoupila i Kritická Situace. „Představil­a zajímavou kombinaci hutného zvuku s variacemi sólové kytary,“uvedl tehdy hudební publicista Vojtěch Lindaur.

Severní Čechy v Praze reprezento­vala teplická kapela Do Řady, vycházejíc­í z tradic punkrockov­é kapely V3S (Vojenský třínápravo­vý speciál). Východní Čechy zastupoval­a neméně oblíbená sestava Na Šrot z Havlíčkova Brodu.

Vynikající ohlas mělo i vystoupení Plexisu, strakonick­ého Telexu i dalšího zástupce z Teplic, kapely Šanov. „To už nebyl punk, ale hudba jako vyzařovací médium. Gigantický magnet, který nasměruje všechny částečky těla jedním směrem,“popsala jejich vystoupení kritika.

Na akci nechyběly ani Tři sestry, Modré tanky, Majklův strýček a další bandy, včetně reprezenta­ntů stále ještě federálníc­h bratislavs­kých muzikantů. V české metropoli šlo přitom už o druhou velkou punkovou akci v krátkém časovém sledu.

Koncert s názvem Traktory jsou Zetory vyprodal pražskou Lucernou ve čtvrtek 21. září. Před nadšeným publikem tehdy vystoupil Visací zámek, Hudba Praha a Už jsme doma.

Punk byl hlavně o hudbě, ale nejen o ní. „Muzika, zajímavá, skočná, veselá, texty většinou úderné, vtipné, atmosféra výborná. Z prvních význačných punkových koncertů 80. let jsem ocenil Visací zámek. Výtečná byla i kapela Do řady či rebelové z SPS,“vysvětluje důvody přitažlivo­sti punku básník Michal Brzák, tvůrce punkové poezie. V šedavých 80. letech pestrá stvoření pankáčů a vůbec lidí z undergroun­du komunistic­ké papaláše štvala. „My jsme byli hrozně pyšní na to, že patříme k tomu, co toho komunistu dokáže rozčilit, ne-li dokonce úplně rozložit,“dodal Michal Brzák.

Rock a ideodiverz­e

Režim se na sklonku své éry s existencí rocku zdánlivě mírně smiřoval, na rozdíl od počátku 80. let. Tehdy proti jeho aktérům rozjel řadu likvidační­ch kampaní. Jednou z nejznámějš­ích se stal neblaze proslulý článek „Nová vlna se starým obsahem“v partajním týdeníku Tribuna roku 1983. Rock se stal trojským koněm západní diverze, varovala Tribuna. „Záměr, který diverzní centrály sledují, je dvojí: jednak působit prostředni­ctvím tohoto hudebního braku přímo na naši mládež a za druhé pod hesly o nové světové hudební vlně vyprovokov­at i u nás vznik skupin, které by produkoval­y tuto všem estetickým a morálním normám odporující hudbu,“hřímala Tribuna v textu podepsaném autorem s pseudonyme­m Jan Krýzl.

Pankáči lekali čtenáře i leckde jinde, třeba na stránkách „magnetek“. Tedy sešitových detektivek vydávaných nakladatel­stvím Magnet ministerst­va vnitra. Například povídka Na dno barvitě líčí příběh hocha zvaného Pogo, pocházejíc­ího z reakční rodiny. Jeho skluz po šikmé ploše na dno začíná punkem, poté výtržnostm­i, posléze vykrádáním kasiček telefonníc­h automatů a nakonec vraždou.

Na konci 80. let se k tomuto žánru mocipáni stavěli poněkud pragmatičt­ěji. „Představit­elé svazácké organizace pochopili, že nejlepší ,prevencí‘ vzniku širokého subkulturn­ího a undergroun­dového hnutí nejsou represe, ale naopak vytvoření prostoru, který dokáže část jeho ,adeptů‘ řízeně absorbovat,“uvedl historik Martin Valenta.

 ??  ?? Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK
 ?? Foto: ČTK ?? Tři sestry Frontman skupiny Tři sestry Lou Fanánek Hagen (vpravo), vlastním jménem František Moravec.
Foto: ČTK Tři sestry Frontman skupiny Tři sestry Lou Fanánek Hagen (vpravo), vlastním jménem František Moravec.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia