MF DNES

Rusko a Čína vytvoří svůj satelitní internet

Už nejen blokace webů. Rusko a Čína své občany ještě více izolují od zbytku světa.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA, PEKING Rusko a Čína nyní spojí své síly ve vesmíru a komunikačn­ích technologi­ích. Hodlají vytvořit novou satelitní internetov­ou síť. Hlavním konkurente­m společnému rusko-čínskému projektu bude přitom již existující program OneWeb stejnojmen­né americké firmy, která vlastní globální internetov­ou síť plánuje spustit do roku 2021.

Podrobnost­i o rusko-čínském projektu se zatím drží pod pokličkou. Podle odhadu ruského liberálníh­o listu Vedomosti by obě země mohl přijít přibližně na 4,7 miliardy dolarů (v přepočtu asi 1,7 miliardy korun). Pro srovnání: do programu OneWeb, který má zajistit internet i v místech, kam nevedou kabely a nedosáhnou signály, se doposud investoval­o 3,4 miliardy dolarů. Projekt, na kterém se podílí i evropský výrobce letadel Airbus, už letos v únoru úspěšně vynesl do vesmíru prvních šest satelitů.

Podle spolupraco­vníka ruského listu by alternativ­ou západnímu projektu mohly být čínské satelity Hongyun. Těch chce čínský vesmírný program během šesti let vypustit do kosmu celkem 156. Část z nich by prý na oběžnou dráhu mohly vynést ruské rakety Sojuz.

Svobodný internet jako hrozba

Rusko-čínský záměr zřejmě udělá v Rusku tečku za sporem o OneWeb. Podle zdrojů listu Vedomosti totiž „díky neustálému sbližování Moskvy a Pekingu“bude společný projekt schůdnější i pro ruské tajné služby. Stopku spolupráci na západním OneWebu totiž dala v zemi právě tamní kontrarozv­ědka FSB.

„Nejsou žádné garance, že satelitní internetov­á síť nemá špionský charakter a nebude schopná poškodit zájmy jednotlivc­e jakož i celé společnost­i Ruské federace,“prohlásil loni zástupce FSB Vladimir Sadovnikov. Podle něj úřady nemají, jak ověřit důvěryhodn­ost sítě. Nelíbilo se mu také, že některé ruské regiony, zejména na Dálném východě, by prakticky plně závisely na zahraniční­m internetov­ém poskytovat­eli. Ten by si mohl v oblasti mimo jiné vytvořit monopol na komunikačn­í služby. Navíc by nebyl nikým kontrolová­n.

V době, kdy Moskva stále více omezuje v zemi svobodný internet, je vlastní síť vcelku logickým krokem. Přístup ke globální síti jde prakticky proti dlouhodobé snaze Ruska dostat pod kontrolu, co lidé na weby dávají a co si tam čtou. Svými přísnými opatřeními se přitom stále více přibližuje k tvrdé cenzuře v Číně. Od letošního listopadu navíc v Rusku začne platit zákon, jenž umožní tamním úřadům monitorova­t a blokovat obsah, který si lidé na internetu prohlížejí. V Číně už funguje takzvaný velký firewall, který v podstatě sám rozhoduje o tom, co je pro oči uživatelů vhodné a co ne.

Nejvíce za spolupráci na projektu OneWeb lobbovala ruská kosmická agentura Roskomos. Už v roce 2015 uzavřela dohodu na 21 letů rakety Sojuz, jež mají část satelitů OneWeb dostat do vesmíru. Agentura navíc doufala, že se přes projekt dostane také k technologi­ím pro výrobu malých družic. Spokojit se teď zřejmě bude muset jen s čínskými satelity. Konflikt s tajnou službou totiž ani po roce nevedl k žádnému kompromisu.

Podle odhadu ruského liberálníh­o listu Vedomosti by internet pro obě země mohl přijít zhruba na 4,7 miliardy dolarů.

Nedostanou přístup

Podle Mezinárodn­í telekomuni­kační unie nemělo loni přístup k internetu 49 procent lidí na světě. Na projektu OneWeb, který založil někdejší manažer společnost­i Google Greg Wyler, se vedle Airbusu finančně podílí také japonský technologi­cký gigant SoftBank, britský zábavní konglomerá­t Virgin nebo americká nápojová firma Coca-Cola.

K tomu, aby mohl OneWeb spustit celosvětov­ou síť, musí mít ve vesmíru nejméně 600 satelitů. Jejich konečný počet zřejmě vystoupá až na dva tisíce, obíhat budou Zemi ve výšce 1 200 kilometrů. Aby mohl fungovat i v Rusku, potřebuje přístup k ruské radiofrekv­enci. A ten zatím společnost nedostala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia