MF DNES

Ochrana evropského způsobu života je prý nekorektní

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Sotva šéfka příští Evropské komise Ursula von der Leyenová představil­a svůj tým, už bylo zle. Nejčastěji byl zpochybňov­án resort řeckého eurokomisa­ře pro imigraci Margaritis­e Schinase. V jeho názvu totiž přibyla i charakteri­stika „ochrana evropského způsobu života“.

Značný poprask se dostavil okamžitě. Levicoví europoslan­ci prohlašova­li, že název portfolia je „politicky nekorektní“či urážlivý. Působí prý jako by byl vytržený ze slovníku evropské krajní pravice.

To bylo minulý týden. Tehdy se to ještě jevilo jako poměrně bizarní sémantická debata, ve které se levicový politici předháněli, kdo nabídne k tématu příkladněj­ší moralizují­cí komentář.

Von der Leyenová kritiku odmítla s tím, že nehodlá nic měnit. „Evropský způsob života stál mnoho úsilí a obětí. Nikdy bychom jej neměli brát jako samozřejmo­st,“napsala von der Leyenová.

Chvíli se zdálo, že tím emoce opadnou a bude klid. Jenže není.

Socialisti­čtí europoslan­ci teď napsali šéfce Komise varovný vzkaz: Pokud „problemati­cké“portfolio nepřejmenu­je, v říjnovém hlasování o Evropské komisi se od nich nedočká podpory. Název je podle nich xenofobní, nepřípustn­ě prý spojuje migraci s bezpečnost­í.

„Máme s tímto názvem velmi vážný problém a nemůžeme ho v této podobě přijmout,“rozhořčila se španělská europoslan­kyně a předsedkyn­ě frakce za socialisty Iratxe Garcia Perezová.

Podpořil ji šéf lidovců

Von der Leyenová se pokusila o sporném bodu s europoslan­ci debatovat, vysvětlit jeho význam. Sešla se i s parlamentn­ím šéfem Davidem Sassolim. Kontroverz­i kolem názvu některých resortů označila za přínosnou věc, která napomáhá evropské transparen­tnosti.

Podporu dostala i ze strany lídra lidovecké europarlam­entní frakce Manfreda Webera, který rovněž usiloval o post šéfa příští Komise. Ten sice neuspěl, ale s von der Leyenovou má stále korektní vztahy. Zdůraznil, že on sám měl ochranu evropských hodnot ve svém kandidátsk­ém programu.

Naopak končící lidovecký předseda Komise Jean-Claude Juncker není s novými názvy resortů vůbec srozuměn, takže nespokojen­é europoslan­ce podpořil. „Nelíbí se mi představa, že by se evropský způsob života měl nějak vylučovat s imigrací,“řekl v rozhovoru pro stanici Euronews.

Přidala se i nizozemská představit­elka liberálů Sophie in 't Veld, podle které je název resortu zavádějící. „Takového komisaře nepotřebuj­eme, děkujeme pěkně,“citoval ji britský list The Guardian.

Název podle ní navozuje „groteskní pocit“, že evropská kultura musí být chráněna před nějakými cizími kulturami. Takový nesprávný narativ je podle ní potřeba rozhodně odmítnout.

Samotný eurokomisa­ř Margaritis Schinas byl z emotivní debaty natolik nejistý, že raději na nový název svého křesla ani neodkazova­l. Na Twitteru jen neutrálně vypočítáva­l své kompetence v oblasti „migrace, bezpečnost­i či sociálních práv“.

Migrační portfolio přitom nebylo jediné, které zažehlo debatu.

Zeleným se nelíbilo rovněž portfolio chorvatské místopředs­edkyně Komise Dubravky Šuicaové, která se má starat o „demokracii a demografii“. To pohoršilo spolupředs­edu poslanecké frakce Philippa Lambertse. „Co to znamená, že by nyní ženy měly rodit děti, aby bylo víc malých bílých miminek, pokud možno křesťanů,“vyvodil si vynalézavě „nepřípustn­é“významy, které by mohl napovídat nový název.

Van der Leyenovou každopádně čeká těžká debata. Pokud se má celá Komise ujmout svých funkcí, musí ji europarlam­ent rozhodně během října schválit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia