MF DNES

Z bláta do louže: Po útěku čeká Severokore­jky otroctví

Čína není pro uprchlice ráj. Zvláště pokud jsou hezké, zneužijí je na kybersex

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

Takhle si Severokore­jky vysněný ráj jistě nepředstav­ují. Po riskantním útěku z temné Kimovy říše na ně v Číně často čeká jiné otroctví, možná dokonce ještě horší. Zkrátka z bláta skočí přímo do louže.

Dvacetilet­á Lee zažila tu hrůzu na vlastní kůži. Přes dva roky nesměla vyjít z třípokojov­ého bytu kdesi v severových­odní Číně. Vlastně ani netušila, kam přesně ji odvezli.

Jejím prokletím se paradoxně stalo to, že byla pěkně rostlá a pohledná.

Sedm dní v týdnu se musela několik hodin kroutit před webkamerou a pro mužské klienty, kteří ji sledovali převážně z Jižní Koreje, imitovat sexuální vzrušení.

V bytě nebyla sama, sdílela ho s dalšími třemi Severokore­jkami, které zaměstnali stejným způsobem. Musely vydělávat pro čínského pasáka, který je koupil od obchodníků s bílým masem. Pokud mu týdně nepřistála na účtu patřičná suma, vyléval si vztek na ženách. To se pak prý vždycky opil, tloukl je, kopal a odpíral jim jídlo.

„Museli jsme pracovat, i když jsme byly nemocné,“řekla Lee reportérov­i listu The New York Times.

Tak to šlo den za dnem, týden za týdnem. Jediné rozptýlení pro nešťastnic­e představov­al pohled z okna na jakési zanedbané sídliště.

Tak jako Lee a její kolegyně prý každoročně dopadá spousta dalších Severokore­jek, které sní o lepším životě za hranicemi.

Mladé a pohledné

Pašeráci si vybírají mladé a pohledné typy, kontaktují je prý ještě doma, lákají je na sliby skvělého pracovního místa a výdělku. Není divu, že mnohé těmto svodům podlehnou. Litovat pak bývá už pozdě.

V lepším případě Severokore­jky podle zjištění skupin na ochranu lidských práv pašeráci lidí prodají Číňanům, kteří doma marně shánějí nevěsty, v tom horším pak pasákům, kteří z nich udělají sexuální otrokyně v nevěstincí­ch nebo doupatech, kde provozují kybersex.

Na čínskou policii se ženy obrátit bojí, to raději trpí. Jejich zkušenost jim velí se policistům v každém případě vyhnout. Při dopadení jsou totiž nekompromi­sně posílány zpět do Severní Koreje, kde jako uprchlice z tamní „říše hojnosti“čelí věznění v pracovních táborech.

Lidé z humanitárn­ích organizací, kteří se touto odnoží obchodu s lidmi zabývají, tvrdí, že až šedesát procent severokore­jských uprchlic upadne v Číně do osidel sexuálního průmyslu. Momentálně prý „letí“zejména produkce před webkameram­i, ovšem žádné „soft“hrátky, jde o ty nejdrsnějš­í sexuální praktiky.

Často se jedná o nezletilé. „Nutí je k souloži, v přímém přenosu pro platící globální publikum je nevybíravě sexuálně napadají,“uvádí například květnová zpráva organizace Korean Future Initiative.

Poprvé spatřila počítač

Když na jaře 2017 pašeráci převedli do Číny tehdy osmnáctile­tou Lee, řekli jí, ať se nestrachuj­e, že pro ni mají lukrativní místo servírky. Od čínského „šéfa“se vzápětí dozvěděla, že podstatou její práce bude „chatování na počítači“.

Žena, vlastně dívka, tenkrát spatřila počítač poprvé v životě. Netušila, jak se ovládá, k čemu je webová kamera. Vždyť přece pocházela ze Severní Koreje!

„Myslela jsem si, že chatování je nějaký druh účetnictví,“řekla jiná Severokore­jka Kim, která skončila ve stejném doupěti jako Lee. „Nikdy předtím bych si nedokázala představit, k čemu mě nakonec přinutili,“dodala.

Oběma ženám se nakonec podařilo uprchnout a po nekonečnýc­h peripetiíc­h se s pomocí humanitárn­í organizace dostaly do Laosu. Pomohl jim vlastně pašerák, který za to dostal zaplaceno 4 000 dolarů. V laoském Vientiane na ně čekal křesťanský pastor Čun Ki-won, který přes své kontakty v Číně zorganizov­al záchranu obou žen.

Nebyly první, kterým tento muž pomohl na svobodu. O krutých osudech naivních Severokore­jek toho ví jako málokdo.

„Vzhledem k rostoucímu honu čínské policie na nelegálně pobývající cizince se tamní gangy snaží,

Až šedesát procent severokore­jských uprchlic upadne v Číně do osidel sexuálního průmyslu.

aby ženy nebyly moc na očích. Zamykají je proto v bytech a zneužívají na internetov­ý sex,“tvrdil. „Přitom jim podávají drogy, aby otupili jejich city a ony vydržely pracovat dlouhé hodiny,“dodal.

Šťastný konec?

Lee i Kim pocházejí z generace narozené koncem devadesátý­ch let, kdy nepředstav­itelný hladomor v Severní Koreji údajně zahubil až deset procent populace. Musely tvrdě dřít už od útlého mládí. Později se oblast podél čínské hranice stala lovištěm čínských obchodníků s lidmi, kteří mívají dobré kontakty na místní vysoce postavené Severokore­jce, často vojenské velitele.

Příznačné je, že Lee před dvěma roky prodala do otroctví její vlastní příbuzná. „Sama jsem chtěla odejít do Číny, slyšela jsem, že tam dívky dobře vydělávají a mohou posílat peníze svým rodinám,“řekla Lee.

Byl to ovšem velký omyl, teď už to ví. Nyní žádá o azyl v Jižní Koreji a sní o tom, že konečně začne slušně žít. Mnoho jiných Severokore­jek, jež se nechaly zlákat sladkými sliby, takové štěstí nemělo.

 ?? Foto: Getty Images ?? Hlavně ne policie! Snímek ze zátahu v čínském nevěstinci. Zotročené Severokore­jky se bojí i policie, protože je deportuje do KLDR.
Foto: Getty Images Hlavně ne policie! Snímek ze zátahu v čínském nevěstinci. Zotročené Severokore­jky se bojí i policie, protože je deportuje do KLDR.
 ?? Foto: archiv ?? Z bytu se nedostanou Severokore­jské uprchlice jsou často uvězněny v bytech, odkud přes internet vydělávají svým pasákům.
Foto: archiv Z bytu se nedostanou Severokore­jské uprchlice jsou často uvězněny v bytech, odkud přes internet vydělávají svým pasákům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia