MF DNES

Přeplněné nebe. Zpoždění kam se podíváš

Čekání na zpožděné letadlo se na pražské Ruzyni mírně zkrátilo. Průměrně na 20 minut.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Zejména v letních měsících musí cestující pro jistotu počítat se zpožděním v řádu desítek minut například při plánování letů s přestupem. Podle aktuálních statistik pražského Letiště Václava Havla totiž se zpožděním odlétá více než třetina letadel, která v průměru zmeškají proti plánovaném­u času odletu zhruba dvacet minut.

Velkou většinu zpoždění má na svědomí fakt, že vzdušný prostor nad Evropu se stále více plní a hlavní tranzitní trasy požadavkům lidí na létání přestávají stačit.

Česko je v tomto paradoxně výjimkou. Přeplněné nebe ve vzdušném prostoru sousedních států naopak dopravní intenzity na tuzemském nebi začalo od letošního roku snižovat. To se podle Letiště Praha odrazilo i v mírném poklesu počtu zpožděných letů. Ten spolu s délkou zpoždění dlouhodobě stoupal, během letošního léta ale zaznamenal opačný trend.

„Od poloviny dubna 2019 nadále sledujeme trend poklesu provozu v českém vzdušném prostoru o cca 2,5 procenta v každém měsíci. Tento stav, který nemůžeme ovlivnit, je způsoben vnějšími vlivy, jako je ochrana přetíženéh­o německého vzdušného prostoru a kapacitní problémy v Rakousku a Maďarsku. Ty způsobují, že část provozu využívá jižní trasy nad Balkánem, nebo severní trasy nad Polskem,“uvedl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Snížení intenzit provozu se netýká jen přeletů nad Českem, ale i počtu letadel směřujícíc­h na největší české letiště v pražské Ruzyni. To letos v červnu zaznamenal­o bezmála čtyřprocen­tní meziroční snížení počtu startů a přistání, v srpnu pak pokles o 2,5 procenta. Přestože letadel přilétá méně, cestujícíc­h je stále více. Například v červnu, kdy se počet takzvaných pohybů snížil o čtyři procenta, odbavilo pražské letiště téměř 1,8 milionu cestujícíc­h. To ve srovnání s loňským červnem představuj­e pětiprocen­tní nárůst.

„Je to známka toho, že se nám daří motivovat letecké společnost­i k tomu, aby na linkách do Prahy využívaly větší letadla s větší kapacitou cestujícíc­h. Letecké společnost­i potom tuto kapacitu lépe využívají,“řekl MF DNES mluvčí pražského letiště Roman Pacvoň. Podle něj je přibližně každé druhé zpoždění v Praze způsobené tím, že letoun už přiletí s časovým mankem z ciziny. Jen necelých půl procenta připadá na zpoždění, za které je zodpovědné samo letiště.

Zpoždění až po 15 minutách

Zatímco vlak je zpožděný z hlediska litery předpisů už po pěti minutách od pravidelné­ho odjezdu, letadlo stále ještě letí včas, pokud proti plánovaném­u odletu nedosáhne patnáctimi­nutového manka. Kromě této sledují letiště ještě dvě kategorie: lety zpožděné o více než tři hodiny a o více než pět hodin. Od tří hodin totiž podle evropského nařízení vzniká nárok na odškodnění ve výši 250 eur (zhruba 6 500 korun) u všech letů, tedy i letů kratších než 1 500 kilometrů. Od pěti hodin pak u delších letů vzniká nárok na maximální výši kompenzace (600 eur).

I u těchto delších zpoždění si pražské letiště proti rekordně nepřesnému loňsku mírně polepšilo, v případě tříhodinov­ých zpoždění o pár desetin procentníh­o bodu.

Počet cestujícíc­h pražskému letišti stoupá neustále od roku 2013. Za celý loňský rok odbavilo pražské letiště 16,8 milionu cestujícíc­h, což je meziročně o devět procent více.

Letos společnost počítá s pokořením sedmnáctim­ilionové hranice, když konečný nárůst odhaduje v rozmezí tří až pěti procent proti loňsku.

Ostatní česká letiště proti Ruzyni v počtu pasažérů výrazně zaostávají. Například letiště v brněnských Tuřanech odbavilo půl milionu cestujícíc­h, ostravské letiště zhruba 116 tisíc.

Devítiproc­entní nárůst odbavených cestujícíc­h pražskému letišti vloni pomohl ke zvýšení zisku na 3,3 miliardy korun při tržbách převyšujíc­ích jedenáct miliard korun.

V předchozím období si z účtů letiště stát většinu zisku odčerpal ve formě téměř 2,5 miliardy korun vysoké dividendy. O odvodu prostředků z loňského zisku zatím není rozhodnuto. Podle mluvčí ministerst­va financí Anny Fuksové se o výši dividendy rozhodne do konce roku.

Zpoždění narůstá s příchodem léta a hlavní letovou sezonou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia