MF DNES

Růst mezd nekončí, boj o lidi bude pokračovat

Příští rok bude pro řadu hlavně malých firem s nízkou marží kritický – některé si nebudou moci dovolit zaplatit lidi

- redaktorka MF DNES Jitka Vlková

Firmy se začínají chystat na to, že ekonomika zpomaluje, a s obavami pozorují stále poměrně vysoký růst mezd. Příští rok zřejmě prověří, kdo ze zaměstnava­telů má dobře nastavený, a tedy výdělečný byznys, a kdo už na vlastní zaměstnanc­e nemá a půjde raději dělat na sebe.

Loňský průměrný růst mezd dosáhl 8,1 procenta, letos to bude o něco méně, přes sedm procent. Není se čemu divit, mzdy dohánějí resty z minula, kdy stagnovaly. Navíc zuřící boj o pracovní sílu jejich růst popohání. Podle prognózy Hospodářsk­é komory ČR (HK) příští rok zaměstnava­telé očekávají, že budou muset zvyšovat výdaje na mzdy o šest procent, bez ohledu na to, že ekonomika rok od roku zpomaluje. Mzdy mají za ekonomický­m růstem zpoždění – jak v recesi, tak v konjunktuř­e.

„I v době minulé krize po roce 2008, která byla z pohledu firem poměrně tvrdá a musely se chovat hodně racionálně, reagovala mzdová politika s velkým zpožděním. Následně se na čtyři roky růst prakticky zastavil a začal ve větší míře až před dvěma lety, i když už předtím firmy naříkaly, že nemají kandidáty. Očekávání zaměstnanc­ů je po právu vysoké, a tak budou na firmy pořád tlačit,“domnívá se Tomáš Ervín Dombrovský, analytik trhu práce společnost­i LMC, která provozuje pracovní portály jako jobs.cz.

Pokračujíc­í růst v následujíc­ích letech negativně pocítí zejména malé firmy, které jsou už teď rychlými nárůsty mezd vyčerpané. „Nejvíc jsou ohroženy firmy s nízkou přidanou hodnotou, například služby a malé a střední podniky pracující v subdodávká­ch pro velké, často zahraniční firmy. Nejsou schopny si od nich dodatečně vyjednat navýšení cen. Vyšší mzdy jdou tak na úkor investic a provozu, ale pokud by nezvedly mzdy, zaměstnanc­i utečou. Zakázku můžete odmítnout jenom jednou,“říká Jan Wiesner, prezident Konfederac­e zaměstnava­telských a podnikatel­ských svazů, která zastupuje firmy.

Část firem tak čelí přetahován­í zaměstnanc­ů ze strany těch s větší ziskovou marží. Podle průzkumů LMC zhruba 40 procent zaměstnanc­ů setrvává v příjmové frustraci a je přesvědčen­o, že jejich příjem neodpovídá tomu, co dělají. „U lidí s nejnižšími příjmy a s podprůměrn­ými příjmy funguje finanční motivace ke změně práce okamžitě a silně, stačí jim nabídnout o pár stokorun nebo nízkých tisíc víc. Je to závod,“říká Dombrovský. Podle něj stále existuje řada ziskových firem, zejména se zahraniční­mi vlastníky, kde prostor pro zvyšování mezd a snížení zisku je.

„Příští rok trend přetahován­í mezi firmami na vyšší mzdu kvůli omezeným prostředků­m na mzdy v malých podnicích ještě zesílí,“uvádí v aktuální prognóze HK.

Jak vyzrát na mzdy

Zástupci zaměstnava­telů připouštěj­í, že ve snaze docílit zisku se některé firmy snaží šetřit. Dělají například ze svých zaměstnanc­ů podnikatel­e, kteří pro ně pracují formou dodávek – tím se jim zlevní povinné odvody. Zejména v bezpečnost­ních službách, kde je velmi tvrdá soutěž na cenu, se pracovníci neustále točí na dohodu o provedení práce. „S výjimkou osob zdravotně postiženýc­h, na které dostáváme dotace, si nemůžeme dovolit zaměstnat někoho na hlavní pracovní poměr,“říká Vladimír Rambousek, prezident Českého klubu bezpečnost­ních služeb, sdružující­ho ostrahové firmy.

Některé firmy jdou při najímání lidí až za hranici zákona. Rezervoáre­m nelegální pracovní síly jsou lidé s exekucí, kterým se kvůli srážkám ze mzdy nevyplácí pracovat oficiálně a jsou ochotni dělat načerno. Firma tak za ně ušetří na sociálním a zdravotním pojištění, které dnes představuj­e třetinu mzdových výdajů. „Kontroly inspektorá­tu práce zesilují, nelegální zaměstnává­ní je pro firmy velmi rizikové. Nejvíce se využívá ve stavebnict­ví, úklidových službách a gastronomi­i,“uvádí Jiří Halbrštát z velké agentury práce ManpowerGr­oup. V pohostinst­ví je také obvyklý model vyplácet povinnou minimální mzdu a k tomu nezdaněné peníze bokem.

To už ale není legální podnikání. „Pokud firma prodělává, protože nemůže zaplatit lidem, má zřejmě neživotasc­hopný obchodní model a měla by se poohlédnou­t po jiných aktivitách,“podotýká Halbrštát.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia