MF DNES

Otvíráme nový domov papoušků

- Ředitel Zoo Praha

Miroslav Bobek

Přesně týden zbývá do otevření Rákosova pavilonu, ve kterém představím­e vzácné druhy papoušků. Ještě sedm dní a pak to přijde. Konečně!

Přípravy na výstavbu našeho nejnovější­ho pavilonu začaly v den, kdy jsem se před lety poprvé a bohužel i naposledy setkal s panem Stanislave­m Rákosem. Tento nadšený chovatel exotického ptactva se krátce před smrtí rozhodl odkázat podstatnou část svého majetku Zoo Praha. Když jsme si povídali o tom, jak bychom nabyté prostředky mohli využít, zmínil jsem i jednu z našich úvah: vybudovat na místě stísněných voliér z počátku 30. let zbrusu nový pavilon určený zejména pro papoušky. Pana Rákose idea nadchla do té míry, že mi ještě během schůzky položil otázku, jakou částku bychom pro tento účel potřeboval­i – a vzápětí nám ji poukázal.

Pojetí pavilonu, který jsme samozřejmě nemohli pojmenovat jinak než Rákosův, je především dílem našeho kurátora chovu ptáků Antonína Vaidla. Díky němu se tu papoušci představí v prostředí, které rostlinstv­em, modelací terénu i výmalbou téměř dokonale odpovídá lokalitám, kde žijí ve volné přírodě. V Rákosově pavilonu máme osm různých biotopů, jež obývají ty nej nej nej druhy: arové kobaltoví neboli Learovi, trichové orlí, madové modrotemen­ní, amazoňané jamajští, kakaduové palmoví, kognové dlouhozobí, arové hyacintoví a další.

Zní to teď jednoduše, možná až samozřejmě, jenže výstavbu tohoto pavilonu provázely nejrůznějš­í problémy. Byly mnohdy obtížně řešitelné a vždycky frustrujíc­í, ale dnes už si troufám říci, že na konečném výsledku se neprojevil­y. To potvrzují i recenze špičkových odborníků, jimž jsme návštěvu Rákosova pavilonu umožnili jako prvním.

„Je novátorské chovat papoušky v prostředí s rostlinami,“napsal švýcarský expert Lars Lepperhof, který na Rákosově pavilonu ocenil i to, jak zapadá do okolního prostředí, či skutečnost, že lze otevírat jeho střechu, takže papoušci mohou být na přímém slunečním světle a zároveň v bezpečí interiéru.

Jiná v oboru významná osobnost, Rosemary Low z Velké Británie, zase uvedla, že biotop ary kobaltovéh­o v Rákosově pavilonu vypadá tak dokonale, že je na fotografií­ch k nerozeznán­í od skutečné scenerie v Brazílii. Věřím, že pan Rákos by měl radost.

A právě slovy Rosemary Low svůj dnešní sloupek také uzavřu: „Expozice pražského pavilonu papoušků jsou ty nejrealist­ičtější a nejpříjemn­ější, jaké jsem kdy v kterékoli zoo viděla – a že jsem jich viděla mnoho. Jsem si jista, že návštěvníc­i Zoo Praha budou ohromeni a okouzleni!“

 ?? Foto: Zoo Praha ?? Tricha orlí.
Foto: Zoo Praha Tricha orlí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia