MF DNES

Oč jde v Národním divadle? Na tahu je ministr kultury

Nejde o osobu ředitele Jana Buriana, ale o způsob, jak byl dosazen, zní z oper pražského Národního divadla, kde jsou odbory ve stávkové pohotovost­i.

- redaktor MF DNES Tomáš Šťástka

Poprvé se na veřejnost nesouhlas odborových organizací Státní opery a Opery Národního divadla s jejich nastupujíc­ím vedením dostal v květnu. Jak však vyplynulo ze zářijového prohlášení, nejde jim jen o výběr a koncepci nového uměleckého šéfa opery Pera Boye Hansena, ale i o ředitele celé první scény Jana Buriana.

„Vyzýváme ředitele Jana Buriana, aby bez zbytečného odkladu požádal ministra kultury Lubomíra Zaorálka o vyhlášení transparen­tního výběrového řízení na ředitele Národního divadla,“zaznělo z úst Jakuba Hrubého, předsedy odborového svazu profesioná­lních zpěváků Národního divadla. „Poslední požadavky operních odborů jsou podle mého mínění za rámcem standardní­ch vztahů mezi zaměstnava­telem a odboráři,“reaguje Burian.

„V červnu byla vyhlášena stávková pohotovost proti jmenování Pera Boye Hansena uměleckým ředitelem opery. Dnes je požadován konkurz na mou pozici. O co jde opravdu?“ohradil se vůči požadavkům odborů. Hrubý však poukazuje na to, že problemati­ka obsazení postu ředitele obou oper a výběrové řízení na pozici ředitele Národního divadla byla v požadavcíc­h odborářů již od samého počátku.

Dvakrát bez konkurzu

„Požadavky odborů se nestupňují a původní problémy zůstávají totožné,“říká. „Odbory nemají ambice určovat, kdo bude ředitelem, a protesty nesměřují osobně vůči Burianovi. Požadujeme vypsání výběrového řízení na pozici ředitele v souladu s příkazem ministra, neboť v případě Národního divadla byla opakovaně tato pozice obsazena v rozporu s předpisy ministerst­va kultury,“dodává.

Burianovi totiž před rokem tehdejší ministr Antonín Staněk prodloužil mandát o dalších šest let pouze na doporučení garanční rady. „Byl jsem řádně jmenován na druhé funkční období, v souladu s interní směrnicí ministerst­va kultury, která umožňuje prodloužen­í mandátu na základě doporučení odborníků. Jde o obvyklou praxi,“tvrdí Burian.

V roce 2013 byl pro první funkční období jmenován obdobně – ministryni Hanákové jej doporučila expertní komise. Tento způsob uvedení do úřadu podle operních odborů scénu dlouhodobě destabiliz­uje“. Ve zřizovací listině Národního divadla přitom ohledně výběru vedení stojí jen věta: „V čele je ředitel, kterého jmenuje a odvolává ministr kultury.“

Existuje koncepce, nebo ne?

„Řadu věcí by člověk udělal jinak, kdyby měl v okamžiku rozhodnutí stejné informace jako po šesti letech. Důležité je chyby neopakovat. Proto je uměleckým ředitelem zkušený operní manažer s mezinárodn­ím renomé,“ohlíží se za svým působením Burian v narážce na šéfa opery, kterým je od 1. srpna Nor Hansen.

Právě jeho operní odbory viní z toho, že dosud nepředstav­il koncepci svého vedení. Z téhož nařkly i Buriana před šesti lety. „Úkol zpracovat ji byl panu Burianovi zadán prokazatel­nou formou až ministrem Danielem Hermanem v prosinci 2016. Tato koncepce byla ze strany ministerst­va kultury vrácena k přepracová­ní, do konce funkčního období Daniela Hermana přepracová­na nebyla. Lze tedy konstatova­t, že po celé první funkční období 2013–2019 bylo Národní divadlo řízeno bez koncepce,“pokračuje Jakub Hrubý.

„Vzhledem k tomu, že jsem byl za plnění koncepce každoročně ze strany ministerst­va hodnocen, musí asi existovat. Její základ vznikl již před mým jmenováním přímo na ministerst­vu kultury. Některé operní odborové organizace s ní ostatně v minulém období poměrně hlučně polemizova­ly,“reaguje Burian. Aktuální koncepce je volně k nahlédnutí na stránkách první scény.

Stávková pohotovost, kterou odbory vyhlásily poté, co je neuspokoji­la Burianova odpověď na jejich otevřený dopis, který podepsalo 370 z 519 zaměstnaců opery, se projevuje nošením bílých stužek. Ohledně dalších kroků zatím Hrubý být konkrétní nechce.

Siruace totiž není jednoznačn­á. Například operní pěvkyni Andreu Tögel Kalivodovo­u, která dopis podepsala, Burianova reakce uspokojila. „Na otázky jsme dostali odpovědi, důkladně jsem je pročetla a pochopila jsem, že je teď dobré nechat druhou stranu chvíli v klidu pracovat,“uvedla.

Běžný provoz Národního divadla napjatá atmosféra prý zatím nijak neovlivňuj­e, na tom se shodují i zaměstnanc­i. „Stávková pohotovost je mediální prohlášení. Divadlo normálně hraje a zkouší. Neprospívá to tvůrčí atmosféře v opeře, ale nemá to vliv na kvalitu představen­í,“ujišťuje Burian. S ministrem Zaorálkem prý dosud mluvil neformálně. „Ministr nehodlá do mých kompetencí zasahovat,“tvrdí.

„Osobní setkání odborových organizací s ministrem se dosud nekonalo, ale Zaorálek se míní setkat nejen s ředitelem a garanční radou, ale i se zástupci odborů,“dodává Hrubý.

Jan Burian byl dvakrát jmenován šéfem Národního divadla bez konkurzu.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Na stavbě Operní odbory přišly se stávkovou pohotovost­í v sezoně, kdy se konečně otevře dlouho rekonstruo­vaná budova Státní opery. Na snímku ředitel Jan Burian.
Foto: Dan Materna, MAFRA Na stavbě Operní odbory přišly se stávkovou pohotovost­í v sezoně, kdy se konečně otevře dlouho rekonstruo­vaná budova Státní opery. Na snímku ředitel Jan Burian.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia