MF DNES

Kanonáda slov oslavuje imbecilní humor

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Každý žánr potřebuje své „legendy“, na které je možné se kdykoliv odvolat. I český hip hop jednu takovou má, jsou to Peneři strýčka Homeboye, zkráceně PSH. Jejich debutové album Repertoár z roku 2001 je zhusta zmiňované jako klasika, deska, která sice už dnes zní poněkud naivně, ale která mnohým „ukázala cestu“, jak se občas hezky říkává.

Od té doby se nejen v řadách PSH, ale v žánru obecně událo mnohé a po osmnácti letech vydávají Peneři svůj Debut. Trio Vladimir 518, Orion a Mike Trafik o své nejnovější desce s nadsázkou mluví jako o své „první“, zároveň ale připouštěj­í, že by klidně mohla být i poslední. Dodávají dále, že si na ní absolutně nebrali servítky a neohlíželi se na nikoho a na nic, úplně nejméně pak na skalní „hopery“.

Výsledkem je album, které si vlastně nejvíc užije člověk, kterému celý tenhle styl, najmě pak v tuzemském podání, přišel vždy tak trochu legrační.

Co Čech, to penálta

„Michal Opletal, Michal Opletal, opletačky se zákonem já jsem nemíval,“rapuje hovězím hlasem Orion v tracku Low Budget, na který přímo navazuje skladba Štvrtníček, kde její text neodolatel­ným způsobem rozebere Petr Čtvrtníček.

Nevíte, jestli máte nevěřícně kroutil hlavou, nebo prostě kapitulova­t a složit se smíchy pod stůl nad čistou imbecilito­u. Podobně hovězí je položka Co jsi čekal, kde Orion svou buransky rozkřápano­u dikci dovádí až někam za hranu absurdity. „Tónda Panénka, pozvední sklénku, co Čech, to penálta, ja miluju Bohémku...“A tak dále a tak podobně. Ani songy, kdy PSH zvážní a začnou třeba rekapitulo­vat život v devadesátý­ch letech – Bony a klid, se díky místy hodně nahrubo tesaným rýmům dají brát spíš jen jako další srandička. Co se týče hudební náplně, o tu v hip hopu nikdy moc nešlo a Debut v tomhle ohledu není výjimkou.

Tu se sice blýskne nějaký celkem povedený instrument­ální doprovod a sampl, ale není to nic, kvůli čemu by se dala deska poslouchat opakovaně. Vše je navíc záhy přehlušeno kanonádou slov, rýmů, sprosťáren, ego honíren a dalších nezbytných žánrových propriet.

Je to místy tak neodolatel­ně hovadské, až se od toho nemůžete odtrhnout a některé pasáže si z jakýchsi perverzně masochisti­ckých pohnutek pouštíte opakovaně. Ale brát tohle vážně opravdu nejde.

 ?? Foto: archiv kapely ?? Raperská klasika Peneři strýčka Homeboye začínali už v 90. letech, nyní hrají v sestavě (zleva) Vladimir 518, Orion a DJ Mike Trafik.
Foto: archiv kapely Raperská klasika Peneři strýčka Homeboye začínali už v 90. letech, nyní hrají v sestavě (zleva) Vladimir 518, Orion a DJ Mike Trafik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia