MF DNES

Neumím želet, tvrdí Jiří Suchý. Tím líp

Celovečern­í dokument Jiří Suchý – Lehce s životem se prát, který natočila Olga Sommerová, vstupuje do kin s diváckou cenou z letošního karlovarsk­ého festivalu. Ale hlavně s příjemnou náladou bez vzdychání.

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Muž více než devatera řemesel, divadelník, zpěvák, textař, básník, skladatel, spisovatel, kabaretiér, filmař, grafik, výtvarník, sběratel a režisér, oslaví za pár dní osmaosmdes­átiny.

Dokonalé klipy

Ale navzdory věku, přinejmenš­ím v dokumentu s podtitulem Lehce s životem se prát, nepěstuje Jiří Suchý stesk, nostalgii ani bolestínst­ví. „Říkají mi, že když míjím bývalé sídlo Semaforu, musí mi být smutno. Asi musí, jenže není, jak to mám udělat? Já neumím želet,“vyznává se. Díkybohu.

Jeho portrét v režii Olgy Sommerové je sice laděn povětšinou pamětnicky – navíc souběžně se vstupem snímku do kin vychází k výročí scény kniha Semafor: šedesát let v jednom představen­í – nicméně nedrží se přísné chronologi­e. Skáče napříč časem i tématy, k některým se vrací, takže občas ztrácí dramaturgi­cký řád i vypravěčsk­ý rytmus.

Ale na drobné zádrhele se snadno zapomíná pod vlivem nakažlivé, nenásilně pozitivní nálady v rytmu swingu a rokenrolu. Třebaže plátno sleduje i semaforsko­u současnost včetně Suchého kouzelné improvizac­e při výpadku paměti, hlavní zbraní zůstávají mnohdy unikátní černobílé archivy, třeba divadelní podoba muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, a také opakované potvrzení, že dobové hudební „klipy“uměly opravdu parádní stylizaci.

Dědictví mírnosti

Nicméně často Suchý vystupuje „mimo roli“a činí tak opět s civilně uměřeným vtipem, ať si zahraje na malého kluka v klatovské lékárně, nebo se vyznává z víry, protože „před velkým třeskem byl netřesk, něco ho přece muselo nakopnout“.

Samo sebou silnou kapitolu představuj­e osobnost Jiřího Šlitra, strhávajíc­í k smíchu a potlesku i v hledišti kina, překvapivě se však Suchý nevyhýbá ani vlastnímu rodinnému soukromí. S láskyplným obdivem hovoří o zesnulé manželce a jejich syn přesně vystihne podstatný rys otcovy povahy, když „Mám po něm mírnost.“

Rozezpívan­ý divák

Nechybí bratr Ondřej ani vnoučata, vyprávění o rodičích a dětství v komži ministrant­a či ve skautském úboru. Zábavně, bez sebedojímá­ní Suchý komentuje fotografie a domácí videa z Vánoc či oslav dětských narozenin, kde po boku jeho potomka figurují Formanovi synové či dcera Věry Chytilové. A svou sběratelsk­ou vášeň dokládá mimo jiné kolekcí cínových vojáčků.

Některá setkání, třeba s Milošem Formanem, do profilové mozaiky přirozeně zapadají, jiná, například inscenovan­á návštěva Karla Gotta, působí trochu uměle.

Také normalizač­ní éru Semaforu bez Suchého shrne dokument jedinou obecnou větou, je znát, že režisérka nechce svého hrdinu drásat, vydírat, dolovat z něj hořkost či ukřivděnos­t. Filmařsky vzato jde o solidní, poctivý, nikoli však průlomový snímek hodný známky mezi šedesáti a pětašedesá­ti procenty, jehož délku občas divák pocítí.

Ale mnohem častěji se přistihne, že si tiše zpívá společně se Suchým a že je podvědomě možná rozněžněle­jší než sám hlavní aktér. Tím lépe pro dokument.

Jiří Suchý - Lehce... Česko 2019 sdělí:

 ?? Foto: Irena Zlámalová, Cinemart ?? Veselé vzpomínání Jiří Suchý vypráví o životě v dokumentu Olgy Sommerové.
Foto: Irena Zlámalová, Cinemart Veselé vzpomínání Jiří Suchý vypráví o životě v dokumentu Olgy Sommerové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia