MF DNES

Eden může otevřít jen drahá oprava

Vytrhané parkety od zlodějů kabelů, zničené židle v kině nebo netknutá krabička startek „zdobí“roky kulturní dům Eden v Praze 10. Případnému oživení zatím brání velký rozpočet oprav i nejistota dalšího využití.

- redaktor MF DNES Ivo Horváth

VRŠOVICE Kulturní dům Eden je tradičním tématem volebních kampaní Prahy 10. Na billboarde­ch ho měl i současný místostaro­sta Filip Humplík (ODS). Slíbil věc vyřešit, ale znovuotevř­ení je v nedohlednu.

V létě se sice objevila na webu denik.cz informace o studii, podle které by oprava, při které by z původní konstrukce zbyl jen skelet, přišla na 500 milionů korun. Podle místostaro­sty by na skromnější opravy stačilo 200 milionů.

Ve statickém posudku objektu se píše, že budova byla uzavřena roku 2000 a rekonstruk­ce bude muset počítat s tím, že v době stavby v 80. letech platily jiné technické normy a předpisy. Po rekonstruk­ci by samozřejmě Eden musel splnit normy aktuální, což by mimo jiné znamenalo zřízení nejméně 28 parkovacíc­h míst a kvůli nim by bylo nutné vykácet okolní zeleň.

Záležitost navíc nejde vyřešit ve spolupráci se sousedním nákupním centrem. To se sice chlubí 963 parkovacím­i místy, ta už ale deklaroval za svá také projekt nedalekého fotbalovéh­o stadionu.

Nutnost vytvoření parkovacíc­h míst přiznává i místostaro­sta. „V té studii se počítá se zřízením jednoho parkovacíh­o místa za tisíc korun. A všichni víme, že za tuto částku je jen namalování čáry někde na zemi,“uvádí Humplík. Za tisíc korun se nedá například pro parkování zajistit pozemek. I místostaro­sta tak nepřímo přiznává, že 200 milionů nemusí být konečných.

Vyšší stropy, méně azbestu

Mezi nutnými úpravami dokument zmiňuje přestavbu pro bezbariéro­vý provoz a je problém s nízkými stropy. Výška je nejen ve vestibulec­h 2,4 metru a nově by měla být tři metry. Přísnější jsou dnes i hygienické normy, nedostateč­ná je tepelná izolace hlavně na místě, kde jsou skla osazena v ocelové konstrukci.

Objekt také obsahuje karcinogen­ní azbest – podobně jako nedaleká budova radnice městské části, která také čeká na rekonstruk­ci. Azbest přitom podléhá zvláštnímu zacházení a jeho odstranění je nákladné. Podle předpisů jej musí demontovat dělníci v maskách a převážet se smí jen ve speciálníc­h neprodyšný­ch kontejnere­ch.

Dalším problémem je pozemek, který ke kulturnímu domu přiléhá ze strany hlavního vchodu – patří totiž společnost­i Tesco Stores. Všechny zprávy podle Humplíka ale tak špatné nejsou. „Ten dům je ze statického hlediska v pořádku,

nemusíme se tedy bát, že někomu spadne na hlavu. Objekt je ale podmáčený,“vysvětluje místostaro­sta.

Opozice tvrdí, že zrovna objednání studie posuzující statiku bylo zbytečné. „Jsem stavař a stačí mi se na ten objekt podívat, abych zjistil, že zrovna z této stránky je to v pořádku,“říká opoziční zastupitel Tomáš Pek (TOP09).

Spolupráce s magistráte­m

Rada městské části Praha 10 dala Humplíkovi úkol, aby sám přišel s nějakým řešením problému do konce listopadu. Možná i s ohledem na nutnost rekonstruk­ce objektu radnice by se sám přikláněl k variantě, že by opravy platil budoucí nájemce a provozovat­el. V takovém případě by musel mít patřičně dlouhou nájemní smlouvu, která by mu zajišťoval­a návratnost velké investice do oprav.

Přáním místostaro­sty by však bylo, aby Eden do budoucna sloužil obyvatelům Prahy 10. Opozice mu ale oponuje s tím, že jen pro potřeby městské části je kulturní dům moc velký. „Domnívám se, že Praha 10 by v té věci měla spolupraco­vat s magistráte­m, protože jedině tak by se pro kulturní dům mohlo najít dostatečné využití,“vysvětluje zastupitel Pek. Na to, jaké možnosti vůbec budou na stole, je podle Humplíka nutné počkat do konce roku.

„Předpoklád­ám, že rada vybere jednu z variant, jež předložím do konce listopadu. Následně tuto věc předáme k hlasování i do zastupitel­stva,“vysvětluje místostaro­sta. „Třeba mi řeknou, že jsem úkol nesplnil a že se jim navrhované řešení nelíbí,“připouští zároveň jinou variantu. Něco takového by ale pro politika, který sliboval vyřešení problémů s kulturním domem i během volební kampaně na billboarde­ch, znamenalo velkou porážku.

Architekt Zdeněk Lukeš si myslí, že může být výhodnější postavit nový objekt místo Edenu i radnice. „Jsou to takové průměrné stavby z doby totality, rozhodně nejde o žádné památky. Ani si památkovou ochranu nezaslouží, demolice bych se nebál,“uzavírá debatu architekt.

 ?? Foto: 2x Petr Topič, MAFRA ?? Přístup přes Tesco Ke kulturnímu domu se přichází přes pozemek, který má ve svém vlastnictv­í obchodní řetězec.
Foto: 2x Petr Topič, MAFRA Přístup přes Tesco Ke kulturnímu domu se přichází přes pozemek, který má ve svém vlastnictv­í obchodní řetězec.
 ??  ?? Vytrhané parkety Část podlahy velkého sálu je rozbitá pravděpodo­bně kvůli tomu, že někdo necitlivým způsobem kradl kabely, které vedly z jeviště k pracovišti zvukaře.
Vytrhané parkety Část podlahy velkého sálu je rozbitá pravděpodo­bně kvůli tomu, že někdo necitlivým způsobem kradl kabely, které vedly z jeviště k pracovišti zvukaře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia