MF DNES

A zase ten Karius! Kiksem rozjásal tisíce dětí

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Když si pustíte na YouTube video se sestřihem jeho parádních zákroků za poslední rok, budete mít dojem, že se díváte na špičkového brankáře. Bleskové reflexy.

Mrštné skoky. Dlouhatáns­ké a přesné výhozy. To vše Loris Karius opravdu umí a video s názvem „Neuvěříte, jak se zlepšil“je důkazem.

Jenže pak vždycky přijde jedno zatmění. Jeden stupidní kiks. A německý gólman je zase za fotbalovéh­o pechfogla a nemehlo.

Ve čtvrtek večer dal posměváčků­m další munici, znovu je nechtěně pobavil.

V Bratislavě běžela čtrnáctá minuta zápasu Evropské ligy mezi Slovanem a hostujícím Besiktasem, za který Karius chytá. Domácí brankář Greif vykopl daleko na polovinu soupeře, Karius vystartova­l z branky, vyběhl mimo vápno a chtěl balon před dobíhající­m útočníkem Šporarem odehrát hlavou.

Jenže vůbec neodhadl odskok míče od trávníku, hlavičkova­l za sebe a ještě pokácel obránce Rebocha, který mu přiběhl na pomoc.

Vleže pak jen rozhodil rukama a zoufale sledoval, jak Šporar poslal míč do prázdné branky a Slovan vedl 1:0.

Při velké pohárové premiéře na novém stadionu slavil vítězství 4:2 a z tribun se ozývalo nadšené výskání: na Tehelné pole totiž vzhledem k trestu od UEFA za „politické a nenávistné projevy fanoušků“v zápase s kosovským Feronikeli mohly jen děti do čtrnácti let.

Ty měly vstup zdarma, do hlediště jich usedlo přes šest tisíc a Karius jim svým výkonem udělal radost.

První gól jde jasně za ním, při druhém si nepohlídal bližší tyč, při rozhodujíc­ích dvou trefách v nastaveném čase zůstal – ač bez viny – přibitý na místě a jen se ohlížel.

„Udělali jsme nepochopit­elné chyby v obraně,“nejmenoval trenér Abdullah Avci viníka, ale bylo jasné, na koho jeho kritika míří.

Potetovaný blonďák s culíkem mohl být navíc rád, že mu nepřesný estonský rozhodčí Tohver odpustil v první půli jasný faul na rozběhnuté­ho Šporara, za který měla následovat minimálně žlutá karta a nebezpečný přímý kop.

V tu chvíli už fanoušci na internetu vtipkovali: Karius chybuje? Aha. A že je voda mokrá, to jste věděli?

Šestadvace­tiletý chlapík z města Biberach totiž průšvihy přitahuje.

Od května 2017 to ví celý svět, protože dvěma naivními chybami, které se na nejvyšší úrovni nevidí, pohřbil naděje Liverpoolu ve finále Ligy mistrů proti Realu Madrid.

Útočníku Benzemovi vyhodil míč přímo na nohu, slabá střela Balea z velké dálky mu prošla mezi prsty a po porážce 1:3 se rozplakal.

Někdo se mu smál, někdo mu nadával, další ho litovali. Trenér Klopp ho hájil, že po jednom ze soubojů utrpěl slabý otřes mozku, což ho ovlivnilo. Přesto bylo jasné, že v Liverpoolu, kde několikrát chyboval už předtím, zůstat nemůže.

Anglický tým koupil za rekordní peníze Brazilce Alissona a jeho předchůdce uklidil na dvouleté hostování do Besiktase, kde je jasnou jedničkou a během minulé sezony tým mnohokrát podržel. Ale hrozivých chyb se pořád nevyvaruje.

Loni v Evropské lize nezvládl třeba zápas se švédským Malmö, kdy mu nepochopit­elně propadl do sítě pokažený centr současného sparťana Andrease Vindheima.

Ani letos evropskou misi nezačal dobře. A nálepka brankářské­ho nešiky, které se během roku v Turecku tak moc snažil zbavit, mu zase svítí na čele.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia