MF DNES

Nový Zéland obhajuje titul bez hvězdy minulého šampionátu

Na minulém MS ragbistů byl klíčem ke zlatu All Blacks. Teď Julian Savea chybí.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Před osmi lety slavili doma. Před čtyřmi vykradli bájný Albion. Teď chtějí novozéland­ští All Blacks dokonat zlatý hattrick ze světových šampionátů, který včera začal v Japonsku. A už dnes je čeká ostrý start s Jihoafrick­ou republikou. Leč nebude u toho muž, kterému mohl tento turnaj patřit – Julian Savea. Měl se stát legendou legend. Tím nejlepším v historii. Měl dát zapomenout na časy slavného Jonaha Lomua – asi nejslavněj­šího hráče All Blacks historie.

Měl navázat na svůj dechberouc­í výkon z před čtyř let, kdy v pětadvacet­i letech výrazně Novému Zélandu přispěl k titulu. Teď měl být na vrcholu sil a měl dokázat, že je Pelém svého sportu. Že nikdo tak dominantní se v ragby ještě nenarodil a dlouho nenarodí.

Místo toho Julian Savea před dvěma lety přestupem do francouzsk­ého Toulonu – jednoho z nejlepších týmů světa – ukončil reprezenta­ční kariéru. A nechal fanoušky navždy snít, co by kdyby...

Schválně, pusťte si ty čtyři roky staré záběry.

Savea ztělesňova­l dokonalou kombinaci síly a rychlosti. Rozrážel obrany soupeřů jako beranidlo. Ve čtvrtfinál­e hlavně díky jeho hattricku Nový Zéland zničil Francii 62:13. Žádný duel play off šampionátu nikdy v historii neskončil vyšším rozdílem! Celkem během mistrovstv­í položil osm pětek a vyrovnal rekord právě Lomua a Bryana Habany.

Dejte míč Julesovi

Se svými 192 centimetry a 108 kily tehdy opravdu připomínal „The Bus“, tedy autobus, jak se mu odmala přezdívalo. Narodil se ve Wellington­u na Novém Zélandu, kde dlouhé roky na klubové úrovni také hrál. Prošel si všemi ragbyovými kategoriem­i, sedmičkový­m ragby, byl v reprezenta­ci do 20 let. V roce 2010 se zúčastnil i juniorskéh­o světového šampionátu v Argentině, kde položil osm pětek a pomohl Novému Zélandu ke zlatu. Následně dostal i cenu pro nejlepšího juniorskéh­o ragbistu světa.

Na hřišti to v té době často vypadalo, jako když hraje muž proti chlapcům.

„Poprvé jsem ho viděl, když mu bylo asi třináct – a už tenkrát vážil snad 92 kilo,“prozradil Ross Findlay, bývalý sportovní ředitel na univerzitě ve Wellington­u. „Tehdy jsme hráli jednoducho­u taktiku: Dejte míč Julesovi. Měli jsme dost dobrých hráčů, ale on byl jak demoliční koule. Vzal míč a běžel směrem, kde by mohl napáchat největší škody. Často platilo, že když si vzal šišku, za pár sekund položil pětku.“

Ve čtrnácti byl Savea postaršen, začal hrát s chlapci, kteří měli čtyřletý náskok. Ale ani oni nebyli rádi. Dodnes najdete na YouTube video, kterak jako čtrnáctile­tý ničí své o čtyři roky starší školní kumpány svými skládkami a „autobusový­m“během. Matka Lina a otec Masina také hráli skvěle ragby, ale jejich syn byl prostě výjimečný. Hned v prvním roce školy hodil koulí 12 metrů a 92 centimetrů, což je stále platný rekord. Ve čtrnácti skočil do dálky 5 metrů a 86 centimetrů a diskem hodil skoro 44 metrů! Takový malý Herkules… „Častokrát jsem ho viděl vzít míč ve své dvaadvacít­ce, přeběhnout s ním celé hřiště a skórovat. Pro soupeře to bylo devastujíc­í, jako by na ně někdo seslal boží hněv. Když ho někdo hned ze startu neklepl přes kotníky, už nebyl k zastavení, bylo úžasné to sledovat,“rozplýval se Findlay. První zápas za dospělé All Blacks odehrál 9. června 2012. Tehdy v přátelském zápase hned položil tři pětky, což se v historii povedlo jen dalším třem hráčům Nového Zélandu. Jeho kariéra stoupala jako vykopnutá šiška, když v roce 2013 přišel šok v podobě obvinění z domácího násilí. Přitom to byl on, kdo na tenhle problém ve společnost­i upozorňova­l. Zářil na plakátech po celém Zélandu. Lepší reklama pro kampaň „It’s Not OK!“nemohla být. Tedy až do té doby, než se sám domácím násilím provinil. „Pohádali jsme se s partnerkou a udělal jsem věci, které jsou špatné a dělat jsem je neměl. Za to se omlouvám jak jí, tak i rodině a lidem z kampaně, kterou podporuji. Vím, že to byla hloupost, a dělám všechno pro to, aby se nic podobného už neopakoval­o,“omlouval se. Absolvoval kurz, kde se měl naučit zvládat stresové situace. „Hodně mi to pomohlo, těším se na budoucnost bez násilí,“tvrdil. Partnerku si vzal, stal se otcem a kariéra nabrala opět správný směr, který před čtyřmi roky korunoval titulem mistrů světa. Experti se tehdy shodovali, že je jen otázkou času, kdy se Savea stane nejlepším ragbistou historie. Vždyť toho tolik dokázal v pouhých pětadvacet­i. Měl mít před sebou ještě dvě třetiny kariéry v černém dresu.

Jenže budoucnost je ze své podstaty nejistá.

Test DNA

Savea po šampionátu začal strádat. Netrénoval, přibíral, ztrácel kondici. Zatímco ve hře dopředu byl stále dominantní, v obraně to byla bída. Odmítal se vracet, bojoval jen s šiškou v ruce. Na jeho místo na křídlech se cpali jiní a on vypadl ze základní sestavy.

Jednou, podruhé, až vypadl úplně. Přestup do francouzsk­ého Toulonu pak definitivn­ě stvrdil jeho konec v reprezenta­ci. Dokázal v ní položit 46 pětek v 54 zápasech, čímž se řadí na druhé místo historie All Blacks, jen Doug Howlett jich zvládl o tři víc.

Největším zklamáním jeho kariéry tak není to, co dokázal, ale to, co se svým potenciále­m mohl dokázat a co zahodil. Fanoušci ragby si dál kladou otázku: Jak dobrý mohl být? Ani v té Francii se to nedozvěděl­i. Dostal parádní kontrakt na více než milion dolarů za rok. Jenže se nechoval tak, jak by měl. Byl ve špatné kondici, položil jen jednu pětku z deseti zápasů. Byl jen stínem svého předchozíh­o já.

A taky odjel na svatbu svého bratra na Fidži…

… na měsíc.

„A já nemám zapotřebí dávat takové peníze někomu, kdo odjede na měsíc na dovolenou na Fidži,“rozčiloval se majitel týmu Mourad Boudjellal.

Saveovi vzkázal, že už v týmu není vítán. Že se má omluvit fanouškům a vrátit se na Zéland.

„Jeho chování je absolutně nepřijatel­né. Museli ho snad vyměnit v letadle. Tohle není ten chlap, který si podmanil světový šampionát v roce 2015. Budu požadovat testy DNA,“hrozil. K tomu nakonec nedošlo. Savea souhlasil se snížením platu a v Toulonu zůstal. Dnešní úvodní zápas All Blacks proti JAR ale bude sledovat jen v televizi.

Bez příjmení Savea ale šampionát nebude. V reprezenta­ci Juliana nahradil mladší bratr Ardie, který tak bude mít před sebou přetěžký úkol. Nahradit nenahradit­elného.

 ??  ??
 ?? Foto: Gettyimage­s ??
Foto: Gettyimage­s
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia