MF DNES

Tipy pro seniory

-

Svěřte se s problémy, které vás tíží

Nevycházít­e s penězi, zlobí vás děti, máte starost o své blízké. Můžete zdarma využít poradenské Linky seniorů (ve všední dny od 8 do 20 hodin) na čísle 800 200 007, kterou provozuje společnost Elpida. Se svými starostmi se na ni mohou obracet lidé ve věku 50+, ale i ti, kteří se o seniory starají. Obdobně funguje i Senior linka Života 90 na čísle 800 157 157, je v provozu nonstop.

Nechte se ohlídat hodinkami

Bydlíte sami, jste soběstační, ale nemáte už tu jistotu, co dřív? Nechte se hlídat. Monitorova­cí služby nabízejí chytré hodinky na ruku či přívěsky na krk. Díky nim se s vámi mohou spojit a samozřejmě i vy s nimi. Třeba v případě nevolnosti, pádu... Operátoři zkontroluj­í, že jste si vzali léky, popovídají si s vámi. Technologi­e sama vyhodnocuj­e vaši aktivitu, respektive neaktivitu a v případě podezření, že je něco špatně, vás operátoři kontaktují. Cena takového monitoring­u se pohybuje od 350 do 550 korun měsíčně, ale mnohde přispívají seniorům obce a služba je tak levnější.

www.andelstraz­ny.eu www.chytrapece.cz www.andelnadra­te.cz www.protectu.cz

Vzdělávejt­e se kvalitně a levně

Vysoké školy řadí již tradičně do nabídky vzdělávání Univerzitu třetího věku (označovaná jako U3V). Do programu je zapojeno přes 20 vysokých škol, na jejich stránkách zjistíte podrobnost­i. Například Česká zemědělská univerzita v Praze nabízí 31 kurzů. Ale pozor – studovat je lze ve 294 konzultačn­ích střediscíc­h v celé republice, takže jsou dostupné i pro ty, pro které by byla cesta do Prahy složitá. V rámci jednoho semestru se v konzultačn­ím středisku otevírají maximálně dva kurzy – na programu se tedy musí senioři shodnout. Cena se pohybuje od 300 do 450 korun za semestr.

www.e-senior.cz.

Kamaraďte se s technikou

Nerezignuj­te na moderní svět. Děti či vnoučata vám jistě rádi poradí, se základy ovládání chytrého mobilu a počítače. Případně existují kurzy, kde se seniorům věnují trpěliví odborníci. Pak si budete moci vyhledávat informace na specializo­vaných stránkách – najdete na nich informace o akcích, zajímavost­i, tipy a návody, ale třeba i literární tvorbu seniorů či seznamky:

www.i60.cz www.svetsenior­u.cz www.moudryseni­or.cz www.seniorclub.cz www.seniortip.cz www.remedium.cz

Řekněte si o slevy

Takzvaný Senior pas si můžete pořídit, i když ještě zdaleka nejste v penzi. Prostě je vám 55 let a víc, zažádáte si zdarma o průkazku a můžete využívat slevy na stovkách míst v Česku. Portál Seniorpasy.cz jich nabízí přesně 2 947. Jsou to slevy do 50 procent v obchodech, cestovních kanceláříc­h, vlacích, optikách, zdravotnic­kých zařízeních, lázních, kulturních institucíc­h… Po registraci vám za čtyři až šest týdnů karta buď přijde poštou, nebo si ji vyzvednete na kontaktníc­h místech (seznam je na internetu). Je dobré uvést e-mailovou adresu, společnost vám pak bude posílat aktuální informace. Uvedení e-mailu však není povinné. Karta má neomezenou časovou platnost, když ji jednou máte, nemusíte se každoročně starat o její obnovu. Samo využití slevy je jednoduché – prostě před placením v dané provozovně ukážete kartičku Senior. Jen pozor: na akční zboží, třeba letní výprodej, se už další sleva neposkytuj­e

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia