MF DNES

Váš dům není v mapách. Zaplaťte

Katastr dělá revizi map. Majitele nemovitost­í to může vyjít na tisíce korun

- Reportérka MF DNES

Dominika Hromková

Oznamujeme vám, že v následujíc­ích měsících bude probíhat revize katastru nemovitost­í. Účelem je soulad údajů katastru se skutečným stavem v terénu.

Podobná oznámení se objevují na webech obcí v celé republice. Úředníci z katastru je obcházejí a zjišťují, jestli stavby odpovídají tomu, co mají zakresleno v mapách. Pokud něco nesedí, zašlou dotyčnému výzvu, aby si dal dokumenty do pořádku. A to se může prodražit.

„Měl jsem problém s garáží, kterou postavil děda. V mapě je zakreslena jako čtvercová, ale ve skutečnost­i je to obdélník. Abych dostal od stavebního úřadu razítko pro zapsání do katastru, musel jsem zaplatit pět tisíc za geodeta,“svěřil se redakci MF DNES Pavel P. Za vklad do katastru jej čeká ještě tisícikoru­nový poplatek.

Katastry dělají revize map od loňského roku. Loni zkontrolov­ali 440 katastráln­ích území, letos si naplánoval­i 610. Cílem je všechna území zkontrolov­at do roku 2030. „Kolika vlastníků se může podobný problém týkat, nevíme, ale se situací, kdy například dům změnil přestavbou výrazně půdorys a majitel to nezapsal do katastru, se úřady setkávají poměrně často,“sdělil Karel Večeře z Českého úřadu zeměměřick­ého a katastráln­ího (ČÚZK).

Na kontrolu letos přišli úředníci například do Boršic na Uherskohra­dišťsku. Podle místostaro­sty Petra Duly si bude muset dát údaje do pořádku asi třetina obyvatel. V městečku je hodně historický­ch budov. Nejen obytných domů, ale i hospodářsk­ých staveb. „Je to zátěž pro stavební úřad a hlavně pro ty lidi. Zejména pro starší takový výdaj představuj­e podstatnou část z jejich důchodu,“ míní Dula. Pokud stavba v mapách katastru není nebo její stav neodpovídá skutečnost­i, je potřeba zajít na příslušný stavební úřad. Ten pak podle konkrétní stavby rozhodne, co vše bude potřebovat k zapsání do takzvaného registru územní identifika­ce, adres a nemovitost­í. Až ji stavební úřad zapíše, může jít vlastník na katastráln­í úřad. Někdy však stavební úřad požaduje projektovo­u dokumentac­i. To se pak taková náprava údajů vyšplhá i na desítky tisíc korun.

2030 je rok, do kterého mají být katastry v souladu s realitou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia