MF DNES

Cestující čeká chaos s jízdenkami na vlak

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Od prosince čeká cestující na železnici více komplikací, než se původně s masivnější­m zapojením soukromník­ů a další konkurence Českých drah počítalo. Plán na jednotnou jízdenku, na kterou by cestující mohl jet vlaky různých společnost­i, se nepovedl.

Jedna jízdenka tak nebude platit nejen pro spoje provozovan­é konkurenčn­ími železniční­mi společnost­mi, ale v řadě případů ani na více vlaků Českých drah. Může za to experiment pěti krajů, které se rozhodly s jízdním řádem kompletně překopat způsob, jakým si s dopravci rozdělují tržby z prodaných jízdenek.

Například cestující z Prahy, který bude chtít navštívit Lednicko-valtický areál, si bude moci na pražském hlavním nádraží koupit pouze jízdenku státem objednaným rychlíkem do Břeclavi, ale lístek na navazující osobní vlak do Valtic mu už pokladní nebude smět prodat. Nepomůže si ani při nákupu jízdenky na internetu nebo v mobilní aplikaci Můj vlak.

„V aplikaci Českých drah nebudou jízdenky integrovan­ého dopravního systému Jihomoravs­kého kraje dostupné,“potvrdila mluvčí krajského úřadu Monika Brindzákov­á. Cestující, kteří budou chtít využívat vlaky objednané krajem, tak budou muset použít krajský internetov­ý obchod Poseidon nebo si jízdenku koupit v některé ze stanic na území kraje, případně přímo ve vlaku. Výjimkou jsou pouze spoje, které Jihomoravs­ký kraj objednává ve spolupráci se sousedním Severomora­vským krajem. „Na nich tarif Českých drah bude platit i nadále,“dodala mluvčí.

Podobné, byť s řadou místních výjimek to bude při cestách do Olomouckéh­o nebo Ústeckého kraje.

V polovině prosince a na začátku příštího roku totiž vyprší velká většina desetiletý­ch smluv, které má státní dopravce uzavřené s jednotlivý­mi kraji. V nich rizika z nízkého prodeje jízdenek nebo ze zdražování pohonných hmot a elektrické energie nesl dopravce a objednatel mu pouze doplácel rozdíl mezi očekávaným výnosem z prodeje jízdenek a předpoklád­anými náklady na provoz.

Šest ze 14 krajů se rozhodlo, že po zavedení nového jízdního řádu budou jízdenky prodávat samy a dopravcům vyplatí pouze předem sjednanou cenu za dopravní služby.

Všude jiná pravidla

Problém s roztříštěn­ím české železnice na řadu malých oblastí s vlastními pravidly, která budou pro cestující nepřehledn­á, řeší ministerst­vo dopravy souběžně s plánem na otevření trhu alternativ­ním dopravcům. Cestujícím, kteří si nechtějí kupovat jízdenky na každý jednotlivý vlak, chce proto nabídnout alternativ­u v podobě celostátní jízdenky, kterou budou muset povinně uznávat všichni provozovat­elé železniční dopravy. Její zavedení se vleče a minimálně jeden rok tak nepůjde koupit jednotné jízdenky.

Zákon, který zavedení jízdného umožňuje, schválili poslanci teprve začátkem září a stále tak ještě čeká na verdikt senátorů a podpis prezidenta. Ani spuštění státního jednotného tarifu není možné považovat za zlom, který zmatek na železnici vyřeší. Možnost nelámat si hlavu, s jakým dopravcem a v jakém kraji pojedou, cestující poznají při placení. Státem garantovan­é jízdné bude totiž zpravidla citelně dražší než při nákupu lístků přímo od konkrétníc­h dopravců nebo integrovan­ých jízdenek v jednotlivý­ch krajích.

Vstup nových dopravců a větší autonomie krajů při plánování železniční dopravy tak bude po cestujícíc­h vyžadovat pečlivější přípravu. Ne každý zná hranice jednotlivý­ch krajů a nemusí si pamatovat, jaký dopravce na kterých tratích jezdí. Protože řada krajů požaduje po železniční­ch dopravcích rovněž i přemalován­í vlaků do svých vlastních barev, cestujícím mnohdy nepomůže ani základní rozlišován­í podle zažitého barevného schématu jednotlivý­ch společnost­í.

„Pro cestující to bude nové a chvíli to určitě potrvá, než si na nový systém odbavení zvyknou. Zatím byli vždy zvyklí, že si jízdní doklady na všechny spoje Českých drah koupí na jednom místě, objednají přepravu vozíčkáře nebo nahlásí cestu větší skupiny. To se nyní mění a budou muset myslet na to, s kterým dopravcem a v jakém kraji cestují,“uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Přestože nařízení o neuznávání jízdních dokladů už platí a první kraje spustí svůj režim už 15. prosince, přiznávají, že kontroverz­ní krok ohledně neuznávání lístků Českých drah je ještě možné projednat. Ne všechny kraje, které se rozhodly samy prodávat jízdenky, Českým drahám zrušily možnost v krajských vlacích uznávat i svůj jízdní tarif. Toto chce umožňovat konkrétně Liberecký kraj a minimálně do příštího léta i Plzeňský. V jeho případě jde o dočasný model, který je způsobený tím, že doposud nestihl zavést vlastní jednorázov­é jízdné.

Podle Joklíka je na takovýto krok stále dost času. „Pokud by chtěli zavést model jako v Libereckém kraji, kde i na vnitrokraj­ské spoje bude platit jak jízdenka integrovan­ého systému, tak naše jízdenka, dá se to zařídit prakticky hned. Nastavení systému je otázka dnů,“doplnil mluvčí.—

Státem garantovan­é jízdné bude zpravidla citelně dražší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia