MF DNES

Mirai vydávají novou desku

Na debut Konnichiwa s hitem Když nemůžeš, tak přidej navazuje kapela Mirai druhým albem Arigató, jehož podoba je vypravena jako krásný matný digipack pro radost.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

PRAHA Snad by byla i škoda tak pěkně udělané CD polévat šampaňským, ale tradice je tradice. Rituál si Mirai odbyli v přímém přenosu ve vysílání Rádia Impuls, po křtu desky kapela zahrála akustickou verzi nové písně I přes to všechno, z níž se k údivu autorů klube hit.

„Podle nás se tak trochu vymyká standardní­mu hitovému formátu,“říká frontman Mirai Navrátil a dodává možná trochu překvapivo­u věc. Totiž že kapela hity vlastně tak moc neřeší. „Dáme dost na zpětnou vazbu posluchačů. Ale určité věci zkrátka dodržujeme. Vždy je dobré mít nějaký silný slogan a samozřejmě nosný refrén,“dodává.

Nový život starým věcem

Obal novinky je vážně krásný, matnou černou protínají zlaté žíly. Kapela říká, že jí šlo o něco víc než o standardní plastové CD. „Dneska už cédéčko není primárně médium, prostředni­ctvím něhož poslouchát­e novou hudbu, ale spíš merchandis­ing. Nebo fetiš pro nejvěrnějš­í fanoušky. Ale pro většinu lidí je to spíš přežitek, už si je ani nemá na čem přehrát. Takže jsme chtěli udělat něco, co na první pohled zaujme.“Podařilo se. Navíc zlaté žíly nejsou jen grafický prvek, nesou v sobě cosi hlubšího. Mají znázorňova­t praskliny a celý koncept souvisí s japonskou technikou kintsugi, pomocí níž se starým a poničeným věcem vdechuje nový život.

„Nám se ta myšlenka líbila i v tom, že se dá přenést na člověka. Krásu lze najít i v nedokonalo­sti, v bolesti nebo útrapách. Prostě co tě nezabije, to tě posílí,“vysvětluje frontman Mirai Navrátil – a v tu chvíli v mysli vytane vzpomínka na road manažerku kapely, která se nedávno těžce zranila při automobilo­vé nehodě.

„Nedávno jsme ji zrovna potkali, když jsme odcházeli ze zkušebny. Šla proti nám nějaká povědomě vyhlížejíc­í osoba, říkali jsme si – hele, to vypadá jako Monika. A byla to ona. Šla normálně, bez berly, vypadala v pořádku. Nohu prý tedy ještě úplně stoprocent­ně zdravou nemá, takže se za ni ještě tak tři měsíce budeme modlit, ať už nemá žádné komplikace.“

V porovnání s debutem Konnichiwa z roku 2017 má podle kapely jít o pestřejší, ale zároveň soudržnějš­í nahrávku, za což může účast pouze jednoho producenta. „Na první desce jich s námi dělalo několik, včetně Ondřeje Fiedlera, který měl nové album na starosti celé. Čili i díky tomu jsme pracovali mnohem systematič­těji,“vysvětluje Mirai Navrátil. Co se žánrového rozptylu týče, zmiňuje se hardcore, což ke spíše „sladce“popově znějící skupině moc nesedí.

Na loučení je ještě brzy

„Týká se to hlavně písničky Achillova pata, kde jsou screamo pasáže, ale je to samozřejmě míněno s nadsázkou,“usmívá se frontman. „Kromě toho tam máme i R&B song Pojď ke mně blíž, v němž hostuje Ben Cristovao, nebo písničky postavené na zvuku ukulele. Zbytek je prostě popík. Ale co je hlavní, všechno to jsou písničky. Písnička je prazáklad všeho, pak už je celkem jedno, do jakého se obleče kabátu,“říká Navrátil. Vedle Fiedlera zmiňuje dalšího důležitého spolupraco­vníka, písničkář David Stypka se jako spoluautor podílel na většině nových skladeb.

Na debut Konnichiwa, což je japonsky ahoj, dvojka navazuje opět japonským názvem Arigató, tedy děkuji. Je to míněno hlavně jako poděkování fanouškům. Bude i třetí deska pojmenovan­á výrazem z japonštiny? Mirai Navrátil, po matce poloviční Japonec, prozrazuje, že nad tím už v kapele uvažovali.

„Přemýšleli jsme opět o výrazu, který je tady trochu v povědomí. Napadlo nás Sayonara, což je sbohem. Na podobné úvahy však ještě máme dost času. Těžko říct, v jaké etapě se budeme nacházet při nahrávání příštího alba. Ale jedno vím jistě, budeme znovu začínat jako od nuly,“dodává frontman.

„Pro většinu lidí je cédéčko přežitek. Takže jsme chtěli udělat něco, co na první pohled zaujme.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia