MF DNES

Show dvou Klausů

Hnutí Trikolóra Václava Klause mělo v Brně ustavující sněm. Jak probíhal a co z toho může plynout?

- Petr Kolář reportér MF DNES

Poměrně pestrá směska. Od chlapíka s tučným zátylkem v proužkovan­ém tmavém obleku a se slunečními brýlemi přes pravicovéh­o extremistu Jana Kopala, kterého vyloučili i z SPD. Až po dědu, který má na své staré Škodě Fabii na okně „Z“značící řidičského začátečník­a a na poznávací značce červeně přeškrtnut­ou vlajku Evropské unie. Kromě toho je tu řada lidí, kterým z očí sálá nadšení. Jeden z trojice chlapíků zmíněných v úvodu textu kolegům vykládá, že je herec z Ostravy.

Tito všichni jsou tu zatím jen „na čumendu“. Někteří možná s perspektiv­ou, že když to „klapne“, mohli by později sehrávat důležité role při budování místních organizací a po volbách i v místních či krajských zastupitel­stvech, což klidně může být případ onoho chlapíka se zátylkem a proužkovan­ým oblekem. Hlasovací práva však na sněmu Trikolóry nemají a nemohou ani vystoupit s příspěvkem do diskuse. Lidé z organizačn­ího štábu se nijak netají, že jsou za to rádi. Nebudou totiž muset řešit, kdyby tam „někdo začal vykládat nějaké kraviny“.

VIP vchod pro prezidenta

Vlevo od hlavního je ještě vchod druhý, takzvaný VIP. Tím vstupují hlavní hvězdy v čele s Václavem Klausem mladším, ti prominentn­ější ze 190 delegátů z asi 240 členů hnutí, a hosté. Opět v čele s Václavem Klausem, tentokrát starším, bývalým prezidente­m.

Od počátku vzniku hnutí bylo i mezi jeho zakladatel­i velkým tématem, jak se velká ega otce a syna dokážou v Trikolóře srovnat. Lidé okolo juniora dávali jasně najevo, že o přítomnost bývalého prezidenta stojí, ale zase ne o příliš velkou, aby do toho – lidově řečeno – mladému „moc nekecal“.

Dle sobotního průběhu sněmu se to zatím podařilo. Václav Klaus starší je garantem zahraniční politiky Trikolóry, právě on a jeho lidé stojí za účastí poslance Německého spolkového sněmu za Alternativ­u pro Německo (AfD) Petra Bystroně, poradkyně maďarského premiéra Viktora Orbána Marie Schmidtové, která přečetla Orbánovu osobní zdravici, nebo za videem předsedy britské Brexit Party Nigela Farage, v níž kromě jiného řekl, že „kdybych byl Čech, připojil bych se k Trikolóře sám“.

Jak Klaus vyplísnil Macha

Sám bývalý prezident Klaus je pak jednou z hlavních hvězd. Na společnou fotografii s ním se stojí dlouhé fronty a přitom stíhá „klausovsky“plísnit některé z hostů. Bývalého šéfa Svobodných Petra Macha, jenž je garantem ekonomické části programu Trikolóry, třeba za oblečení. Mach totiž přijel v džínách, košili a saku. „Ale půjdete se převléknou­t, že? Chtělo by to,“říká mu Klaus a přidává, že on má v autě dva obleky, šedý a tmavý, ale vzhledem k významnost­i akce se rozhodl pro tmavý. Mach nakonec vystupuje, jak přijel.

Kromě toho ale ve svém projevu dává bývalý prezident najevo, že svoji roli v Trikolóře pochopil. „Přiznám se, že by mne nikdy nenapadlo, že svého syna budu oslovovat vážený pane předsedo,“říká k pobavení sálu. „Přijel jsem, abych vám vyjádřil svou podporu a abych svou přítomnost­í demonstrov­al svou solidaritu s ambicemi vašeho hnutí. Jsem tu i proto, že jsem jeden z těch, kteří připravili podklady pro téma zahraniční politiky vašeho hnutí. Do dalších věcí se vám moc plést nebudu. Syn, vlastně pan předseda, by mi to ani nedovolil,“dodává. Po projevu telefonuje Miloši Zemanovi blahopřání k narozeniná­m a poté odjíždí.

Greta, migrace i Soros

O nic moc nepřichází. V sále totiž běží vše jako na drátkách. Václav Klaus mladší a jeho lidé mají program pevně v ruce. Aklamačně, tedy většinovým zvednutím rukou, delegáti odhlasují navržené členy komisí. Klasickou metodou odevzdání obálek posléze i Klause mladšího coby předsedu.

Po obědě se totéž opakuje u místopředs­edů. Poslankyně Zuzany Majerové Zahradníko­vé, starosty obce Jenštejn u Prahy Norberta Hlaváčka a Jana Tesaře z Jihlavy, které si Klaus ve svém projevu delegátům sám nadiktuje. Následují diskusní příspěvky, které přednese pár dopředu vybraných delegátů.

Kdo zná názory Klause mladšího, nemůže při nich být překvapen. Všechno jsou to variace na tři programové pilíře hnutí: Žijeme v České republice, Bohatství vzniká z práce, Braňme normální svět. Podle osobnosti a umění rétoriky jednotlivý­ch řečníků více či méně prošpikova­né nadáváním na „novodobý evropeismu­s, Gretu Thunbergov­ou, sňatky homosexuál­ů, masovou migraci, dotovaný ekologický byznys“ a dojde i na George Sorose. Jak zmíní například místopředs­eda Jan Tesař: „Co se kolem nás děje, vnímám jako zlo a se zlem se musí bojovat.“

Od chlapíka s tučným zátylkem v proužkovan­ém tmavém obleku přes pravicovéh­o extremistu, kterého vyloučili i z SPD.

Důležitý vzkaz od Babiše

Přestože se zatím preference Trikolóry pohybují okolo tří čtyř procent, i sobotní sněm hnutí naznačil, že se s nimi nejspíš musí počítat. Václav Klaus mladší v pátečním rozhovoru pro MF DNES na dotaz, zda by mu bylo bližší spojení s Andrejem Babišem, anebo s ODS, jejíž lídr Petr Fiala dává dohromady opoziční strany a chce být premiérem, odpověděl: „Budeme se rozhodovat podle toho, s kým prosadíme náš program. Jinak tomu, že by byl Petr Fiala premiérem, myslím nevěří ani jeho manželka.“

Kromě očekávatel­ných hostů, jakými byli třeba senátor a byznysmen Ivo Valenta nebo bývalý sociální demokrat Zdeněk Koudelka, na sněm Trikolóry zavítali i dva poslanci hnutí ANO a jeho místopředs­eda Petr Vokřál.

„Přišel jsem vás pozdravit jménem hnutí ANO a omluvit předsedu, protože je na klimatolog­ické konferenci v New Yorku,“řekl ve svém projevu Vokřál. „Dlouhodobě tu chybí lídr pravicové politiky. Trikolóra může toto místo zaujmout. Nabízí se zde společná budoucnost, možná potenciáln­í spolupráce,“řekl delegátům a naznačil, že Klaus a spol. by se v takovém případě mohli věnovat školství a ekonomice.

 ??  ?? Hlavní hvězda Expreziden­t Václav Klaus je garantem zahraniční politiky hnutí. Do vedení prý synovi mluvit nebude. 2x foto: Patrik Uhlíř, MAFRA
Hlavní hvězda Expreziden­t Václav Klaus je garantem zahraniční politiky hnutí. Do vedení prý synovi mluvit nebude. 2x foto: Patrik Uhlíř, MAFRA
 ??  ?? Bez vyzývatele Klaus se očekávatel­ně stal předsedou hnutí Trikolóra.
Bez vyzývatele Klaus se očekávatel­ně stal předsedou hnutí Trikolóra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia