MF DNES

Oslava v Lánech: tlačenka, jitrnice a vzácná pálenka

- Artur Janoušek reportér MF DNES

LÁNY Při oslavě narozenin prezidenta Miloše Zemana je to už skoro tradice. Před pěti roky dostal vzácný sedmdesáti­letý koňak vyrobený tajně ve Francii za německé okupace. Letos to byla opět lahev alkoholu vypáleného v roce Zemanova narození. „Dostal 75 let starý armagnac,“přiblížil prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

Miloš Zeman slavil narozeniny v sobotu na zámku v Lánech. První „dárek“dostal od zástupců Škody Auto: modernizov­aný model Superb třetí generace v nejsilnějš­í benzinové verzi a nové SUV Kodiaq.

„Zastávám názor, že český prezident by měl jezdit českým vozem, tedy vozem vyrobeným na českém území,“řekl při předání aut.

Superb za 1,3 milionu korun se od sériově vyráběných liší jen vlajkami na předních blatnících, skrytým výstražným zařízením s majákem, kamerovým systémem, vysílačkou a vysokorych­lostním internetem. Není to však skutečný dárek.

„Pan prezident ho má jen zapůjčený v rámci obnovy vozového parku,“řekl Ovčáček. „Bylo ale od zástupců automobilk­y hezké, že ho předali právě v den narozenin,“dodal.

Gratuloval­a babička i kolegové

Pak teprve vypukla oslava. „Sešla se celá rodina, manželka Ivana, dcera Kateřina, syn David a maminka prezidento­vy manželky, jíž pan prezident říká babičko,“popsal Ovčáček. Kromě rodiny byli mezi gratulanty také prezidento­vi nejbližší spolupraco­vníci.

„Hostů bylo akorát, aby se vešli do jedné z jídelen, které jsou v Lánech k dispozici,“řekl Ovčáček.

Hradní kuchař upekl třípatrový dort a přichystal hostinu v lidovém stylu. „Byla zabijačka, jitrničky, tlačenka, černá polévka, na které si pan prezident velmi pochutnal,“prozradil Ovčáček.

Od gratulantů dostal Miloš Zeman květiny a knihy, třeba román Serotonin od francouzsk­ého spisovatel­e Michela Houellebec­qa nebo knihu Jiřího Fuchse V myšlenkové­m světě Tomáše Halíka.

Prezident Zeman se při příležitos­ti svých narozenin obvykle setkává i s českými politiky. „Teď hledáme vhodný termín,“řekl Ovčáček.

V posledních dnech se o Zemanovi mluvilo i v souvislost­i s jeho zdravím. V úterý byl na prohlídce v nemocnici a kvůli dehydratac­i musí dostat několik infuzí. Podle svých slov je ale jinak naprosto zdráv.

 ?? Foto: Twitter J. Ovčáčka ?? Oslavenec Zeman dostal narozenino­vý dort.
Foto: Twitter J. Ovčáčka Oslavenec Zeman dostal narozenino­vý dort.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia