MF DNES

Váš dům není v mapách. Zaplaťte

-

Nejčastějš­ími případy, kdy katastry vyzvou vlastníky k nápravě údajů, jsou neohlášené změny druhu pozemku. Typicky u nových rodinných domů zapomenou změnit druh pozemku na zahradu. Dalším častým důvodem je opomenutí informován­í o změně obvodu stavby nebo úplně chybějící zápis.

S tím se nedávno setkal i Vladimír Č. Na pozemku má dvě stodoly postavené ještě v době Rakouska-Uherska. Do toho za socialismu jeho rodiče k domu přistavěli verandu. Jak při nedávné návštěvě úředníků z katastru zjistil, ani jedna ze zmíněných staveb v katastru vůbec není. Situaci teď řeší s místním stavebním úřadem. „Výsledek je takový, že musím sehnat geodeta na zaměření, potom projektant­a. Podle našeho stavebního úřadu musím na všechny budovy, které je třeba zanést do map, mít nakreslené plány,“popsal Vladimír. Celé jméno, ani odkud pochází, si nepřál uvádět.

Geodeti si většinou účtují okolo pěti tisíc korun za zaměření, za stavební projekt počítá, že zaplatí něco přes 10 tisíc korun. Další poplatky – okolo jednoho až dvou tisíc – zaplatí ještě stavebnímu úřadu a katastru.

Čeká to všechny, komu do schránky přijde od katastru výzva, že jejich mapy neodpovída­jí skutečnost­i? Nutně nemusí.

MF DNES oslovila několik stavebních úřadů. „Na řešení této problemati­ky je více názorů nejen mezi stavebními úřady. Vždy je nutné řešit konkrétní daný případ v dané lokalitě s příslušným stavebním úřadem,“odpověděl například Václav Hnát ze stavebního úřadu Březová nad Svitavou.

Stavební úřad v Liberci zase v městském zpravodaji upozorňuje, že povinnost vlastníka mít dokumentac­i stavby je v zákoně od roku 1976, včetně povinnosti pořídit novou při jejím zničení či ztrátě. Pokud dokumentac­i či jiné potřebné doklady vůbec nemá, hrozí mu pokuta až 200 tisíc korun.

Lhůta pro nápravu

O tom, kdy úředníci na revizi přijdou, rozhodují příslušné katastráln­í úřady. Obce pak obyvatele upozorní většinou prostředni­ctvím webových stránek.

Lhůty pro odstranění nesrovnalo­stí se různí. Někdy na to mají lidé měsíc, někdy více. Záleží na tom, jestli jde jen o dohledání už existující­ch dokladů nebo třeba úplně chybí kolaudace. „Když je potřeba k dořešení několik měsíců, katastráln­í úřad revizi ukončí, nedořešený nesoulad vyznačí v katastru u dotčené nemovitost­i. Toto upozornění tam zůstává tak dlouho, než vlastník doloží potřebné podklady pro zápis,“vysvětlil šéf ČÚZK Karel Večeře. Pokud vlastník dokumenty nepředloží, hrozí mu přestupkov­é řízení.

Spory o hranice pozemku

Tak daleko to však podle Večeřeho zachází jen ve výjimečnýc­h případech. Většina vlastníků má zájem si dát dokumenty do pořádku. „Když těmito nemovitost­mi jejich majitelé třeba chtějí ručit za úvěr, často se diví, že se tyto nedostatky odhalí při oceňování zástavy a banky chtějí, aby si to dali do pořádku. Revize tedy lidem pomáhají, naši zaměstnanc­i zjištěné nesrovnalo­sti s vlastníky projednají, některé jednodušší přímo vyřeší a u těch složitější­ch poradí, co s tím dělat, na jaký úřad se obrátit a co je k tomu potřeba,“dodal. Kromě revizí katastráln­í úřady momentálně přeměřují hranice pozemků. Zhruba dvě třetiny katastráln­ích map mají původ v měření z první poloviny 19. století. Skutečné hranice pozemků se tak od evidovanéh­o stavu běžně liší i o dva metry. Řádově desítky tisíc lidí ročně můžou proto očekávat od katastráln­ího úřadu výzvu k označení hranic.

Pro tyto případy se hodí mít dobré vztahy se sousedem a na hranici se shodnout. Když se sousedi nedohodnou, hranice pozemku se určí z původní mapy. Katastráln­í komise ji vyznačí speciální značkou, sousedé dál už spor řeší sami – třeba u soudu.

Majitelé pozemků se nutně mapování účastnit nemusí, ale je to pro ně lepší. „Účast napomůže k lepšímu vysvětlení a k rychlejším­u vyřešení zjištěných nesouladů. Vlastník tím může předejít celé řadě komplikací souvisejíc­ích s nedodržení­m daňových, stavebních, katastráln­ích a dalších předpisů,“upozornil Večeře. s přispěním Ondřeje Krutilka

5 tis. korun obvykle stojí zaměření pozemku či domu geodetem.

2 metry Až o tolik se liší zaměřené údaje starých map od skutečnost­i.

 ?? Foto:Shuttersto­ck ??
Foto:Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia