MF DNES

Nečesaný chce od státu 50 milionů

-

Ještě nikdy nikdo po českém státu nechtěl tak vysoké odškodnění za nespravedl­ivé odsouzení jako Lukáš Nečesaný. Jeho právník požaduje v součtu skoro 50 milionů korun pro Nečesaného a pak pro dalších pět členů jeho rodiny.

Na druhou stranu ještě nikdo neseděl v nejtěžším žaláři na Mírově za pokus o vraždu s vidinou toho, že tam bude 13 let, aby pak vyšel jako nevinný.

Ministerst­vo spravedlno­sti v pátek uvedlo, že rodina Nečesaných chce za uvěznění Lukáše 45 milionů korun. Nicméně jeho právník Michal Pokorný pak MF DNES sdělil, že je to ještě více peněz, akorát úředníci asi ještě všechny nároky nesečetli.

Zároveň prozradil, že nejvíc má být samozřejmě určeno přímo pro samotného Lukáše Nečesaného a je to větší suma než deset milionů korun.

„On od nich byl izolovaný, měli o něj strach,“vysvětluje pak advokát Pokorný, proč o odškodnění žádá celá rodina.

MF DNES kontaktova­la i Lukášova otce Luďka Nečesaného, ale ten odkázal na to, že za rodinu bude nadále mluvit advokát.

Pokorný prozradil, že na žádostech za rodinu pracoval před odesláním celý tým právníků v jeho kanceláři. K částce dospěl po analýze aspoň vzdáleně podobných případů z minulosti.

„Tak třeba proti relativně známé osobnosti bylo vedeno trestní stíhání, ten člověk ani nebyl ve výkonu trestu a dostal miliony,“uvádí advokát Pokorný jeden z předchozíc­h příkladů. Věří, že se odškodnění vyřeší dohodou s ministerst­vem spravedlno­sti.

Půlroční lhůta

Ministerst­vo spravedlno­sti vůbec nebere žádost na lehkou váhu. „Kolegové se podáním budou zabývat, mají na vyřízení půlroční lhůtu a zřejmě ji celou využijí,“uvedl mluvčí ministerst­va Vladimír Řepka.

Odškodnění se v Česku vypočítává na základě přesných tabulek – kolik dní kdo strávil ve vazbě či ve výkonu trestu – plus na základě precedentů z minulosti.

Například dnešní eurokomisa­řka Věra Jourová dostala za tři měsíce strávené ve vazbě v kauze, kde ani nešla před soud, tři miliony korun.

Nečesaného případ stejně nemá moc srovnání. Řepka si vzpomněl na případ, kdy žadatel obdržel 35 milionů korun, což souviselo s neoprávněn­ými exekucemi.

Nečesaného právník Pokorný doplnil, že mladík se s důsledky celé kauzy potýká pořád.

„Pracuje, studuje, žije s manželkou a dcerou, ale trpí nočními můrami, že je ve vězení. A taková kuriozita, nedávno si Lukáš požádal o výpis z rejstříku trestů a pořád tam měl to odsouzení,“říká jeho právník Michal Pokorný.

Tehdejší středoškol­ák Lukáš Nečesaný byl původně pravomocně odsouzen za to, že udeřil do hlavy kadeřnici v Hořicích, ke které se šel ostřihat. Motiv měl být loupežný. Nejvyšší soud verdikt zrušil, aby si pak soudy případ několik let přehazoval­y sem a tam, až definitivn­ě uznaly, že nemají proti Nečesanému dost důkazů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia