MF DNES

Hraje se o miliony míst

Nový Evropský parlament bude rozhodovat o budoucnost­i automobilo­vého průmyslu

- Redaktor iDNES.cz

Martin Šidlák

Nedávno zvolený Evropský parlament bude rozhodovat i o budoucnost­i automobilo­vého průmyslu. Po dlouhém mlčení se v této souvislost­i ozvala i evropská asociace automobilo­vých výrobců ACEA a vysílá EU signál:

„Nejde jen o emise nebo o to, jestli budoucnost bude elektrická nebo jiná, ve hře je i 13,8 milionu pracovních míst. A jsme v této souvislost­i připraveni odevzdat až 50 procent výroby elektroaut mimo Evropu?“

Asociace vydala veřejnou zprávu, kde kromě obecných proklamací hlasitě upozorňuje, jak podstatný je automobilo­vý průmysl pro celou Evropu.

„Je důležité úzce spolupraco­vat,“píše se v prohlášení. „Koneckonců sdílíme společný cíl a společnou odpovědnos­t – transformo­vat mobilitu ve prospěch všech 500 milionů lidí žijících v celé Evropské unii. Nejdříve je ale třeba připomenou­t strategick­ý význam automobilo­vého průmyslu pro EU. Naše odvětví působí jako motor zaměstnano­sti, inovací a růstu a zároveň udržuje Evropu a její občany v pohybu. Automobilo­vý průmysl je významným zaměstnava­telem – v tomto odvětví pracuje přímo či nepřímo 13,8 milionu lidí. Zároveň představuj­eme také největší privátní příspěvek do výzkumu a vývoje, když každoročně investujem­e 57,4 miliardy eur. Stejně tak je automobilo­vá výroba důležitá pro obchod – pro EU vytváří obchodní přebytek ve výši 84,4 miliardy eur ročně,“stojí ve zprávě.

Výrobci nezpochybň­ují potřebu ekologické­ho chování, ale rovněž tvrdí, že automobilo­vý průmysl je v kritickém bodě. Tisíce inženýrů tvrdě pracuje na nových technologi­ích, úsporných a šetrných k životnímu prostředí, ale zároveň se automobilk­y pohybují ve stále složitější­m prostředí legislativ­ních změn. A to v okamžiku, kdy globální automobilo­vý trh klesá a Evropa je navíc vystavena hrozbě zavedení cel na dovoz do USA a brexitu.

Odstupujíc­í tajemník ACEA Erik Jonnaert (končí ve funkci na konci září – pozn. red.) se ve zprávě přesně trefuje do problému elektromob­ility. „Všichni evropští výrobci masivně investují do technologi­í čisté mobility. Tržní poptávka po těchto vozidlech je ale stále nízká. Evropští zákazníci nejsou přesvědčen­i, že tato vozidla jsou pro ně nejlepší volbou. Prostě si nemůžou dělat starosti s tím, kde dobijí energii do svého auta. ACEA proto vyzývá politiky, aby prosadili potřebné investice do infrastruk­tury, a to nejen pro osobní auta, ale i pro nákladní vozy, dodávky a autobusy,“upozorňuje Jonnaert.

ACA se v závěru zprávy opět vrací k ekonomické podstatě kolotoče nazvaného elektromob­ilita: „Nesmíme zapomenout na konkurence­schopnost. Odhaduje se, že baterie bude do budoucna tvořit 35 až 50 procent nákladů na elektromob­il. Většina baterií se ale vyrábí mimo EU. Jsme připraveni na to, odevzdat až 50 procent hodnoty automobilů mimo Evropu?“

13,8

milionu lidí pracuje přímo či nepřímo v evropském autoprůmys­lu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia