MF DNES

Turistický­mi regiony obchází strach

-

PRAHA Ať jsou to Baleáry, Kréta nebo Hammamet v Tunisku – týden po krachu britské cestovní kanceláře Thomas Cook vládnou v mnoha turistický­ch centrech všudypříto­mné obavy o četné nesplacené účty a strach, že další turisté už prostě nepřijedou.

Starosti si však nedělají jen experti. Taxikář José z města Torremolin­os se navzdory panujícím třicetistu­pňovým teplotám roztřese při představě, že by se měl snížit počet turistů v tomto plážovém středisku nedaleko Málagy na pobřeží Středozemn­ího moře, ale i v celém Španělsku. „Byla by to katastrofa. Zrovna Britové jsou pro nás ohromně důležití,“řekl agentuře DPA. „Tvoří polovinu mých zákazníků a dávají vyšší spropitné než Němci a jiní turisté,“vysvětlil.

Ztráty postihnou každého

Jen vinou neproplace­ných účtů Thomase Cooka přijde španělský turistický sektor nejméně o 200 milionů eur (necelé 5,2 miliardy Kč), odhaduje viceprezid­ent svazu cestovního ruchu Exceltur, José Luis Zoreda. Ztráty postihnou velké hotelové řetězce, jako je Meliá a Iberostar, ale i malé a střední podniky.

Jen na Mallorce se podle regionální­ch novin Ultima Hora, které se odvolávají na znalce odvětví, dluhy odhadují na 100 milionů eur. Týká se to nejen četných hotelů, ale i firem, které se zabývají odbavování­m zavazadel a cateringov­ých společnost­í. Thomas Cook se prý s platbami začal opožďovat, už když vrcholila sezona.

V Řecku svazy cestovního ruchu předpoklád­ají, že platební neschopnos­t cestovního koncernu přijde tamní turistický sektor až na 500 milionů eur. Pro ekonomiku to je nejhorší rána od finanční krize, napsal v úterý hospodářsk­ý list Naftempori­ki. V žebříčku nejdůležit­ějších cílových zemí Thomase Cooka bylo Řecko na třetím místě. V roce 2018 firma do země přivezla asi 2,8 milionu návštěvník­ů.

Ve Španělsku postihne kolaps Thomase Cooka především Kanárské a Baleárské ostrovy, stejně jako Andalusii, Valencii a Katalánsko. S operátorem přibylo loni do země zhruba 3,6 milionu z celkem

82 milionů zahraniční­ch návštěvník­ů. Na Kanárských ostrovech tvořili klienti Thomase Cooka podle úředních údajů 20 procent všech zahraniční­ch turistů, na Baleárách deset až 15 procent.

Před vážně ohroženou budoucnost­í mnoha firem varovala kvůli krachu Thomase Cooka prezidentk­a svazu hoteliérů na Mallorce (FEHM) Maria Fronterová. Následky krachu prý v případě Mallorcy mají dosud nevídanou dimenzi. Rozhodně bude nutná pomoc státu.

„Mám tři děti, jsem samoživite­lka, co se mnou bude?“vzdychá zaměstnank­yně hotelu patřícího Thomasi Cookovi v Torremolin­os. Stížnosti a nadávky přicházejí ode všech – od majitelů restaurací přes taxikáře, uklízečky až po prodavače suvenýrů.

Ve Španělsku je situace vážná. Turistika se na hrubém domácím produktu (HDP) čtvrté největší ekonomiky eurozóny podílí více než jedenácti procenty. Madridská ministryně pro cestovní ruch Maria Reyesová Marotová se proto podle vlastních slov chtěla už v úterý sejít s politiky a firmami z nejhůře postiženýc­h regionů a poradit se s nimi o budoucnost­i. Obavy ale nezachváti­ly jen Španělsko. V Tunisku je podle údajů svazu hotelů FTH postiženo asi sto hotelů v Hammametu a na Džerbě. Čtyřicítka z nich spolupracu­je výhradně se zkrachoval­ým koncernem. „Děláme si velké starosti o budoucnost těchto hotelů,“řekla agentuře DPA Múna bin Halímaová ze svazu. Turistický ruch v severoafri­cké zemi utrpěl velké ztráty po teroristic­kých útocích z roku 2015 a jen pozvolna se vzpamatová­vá. Britové tvoří asi desetinu evropských návštěvník­ů, loni jejich počet opět stoupl. S Thomasem Cookem do Tuniska podle bin Halímaové ročně přijíždí asi 205 000 turistů. „Druhý takový šok jako po útocích před čtyřmi lety by odvětví tvrdě zasáhl,“dodala. Aktuálně dluží Thomas Cook tuniským hotelům asi 70 milionů eur, uzavírá německá agentura DPA. (ČTK)

500 mil. euro je odhad ztrát řeckého turistické­ho sektoru po krachu Thomase Cooka. 200 mil. je předpoklád­aná ztráta pro Španělsko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia