MF DNES

Jeden den na dálnici za 160 korun

- — Tomáš Cafourek

Ministerst­vo dopravy nyní odhalilo, proč se na konci prázdnin rozhodlo přestat experiment­ovat s nápadem na zavedení jednodenní dálniční známky. Aby se totiž pokryly náklady na distribuci a v ceně kuponu se spravedliv­ě odrážely náklady na správu zpoplatněn­ých silnic, Státní fond dopravní infrastruk­tury vypočítal cenu jednodenní­ho poplatku na 160 korun.

„Nelze pouze zohledňova­t cenu vztahující se k její výrobě, případně distribuci, ale to, že se jedná o poplatek za využití zpoplatněn­é komunikace, jehož výběr je pak následně opět vložen do údržby komunikací,“obhajuje vysokou cenu dopravní fond.

Za 160 korun na den by tak mohla tato varianta poplatku oslovit prakticky jen velmi svátečního řidiče, případně cizince, který projíždí pouze jednorázov­ě. A při nižších cenách se už úředníci obávali citelného poklesu prodeje desetidenn­ích kuponů, a tedy i ztrát z výběru dálničních poplatků.

O zpoplatněn­í uvažovala i Praha

O nápadu na jednodenní poplatek uvažovala i část představit­elů pražského magistrátu. Přestože se návrh náměstka pro životní prostředí Petra Hlubučka ukázal jako nedotažený, vedení Prahy se záměru zpoplatnit vjezd do metropole nevzdává. V současnost­i připravuje studii, která by měla odpovědět na otázku, jak vjezd omezit zejména nejméně ekologický­m vozidlům.

Původní návrh počítal s tím, že kromě elektromob­ilů a dalších nízkoemisn­ích vozidel by průjezd do zpoplatněn­ých pražských ulic stál řidiče řádově desetikoru­ny denně. Přestože by takovýto poplatek mnohonásob­ně převýšil cenu klasické dálniční známky, která v přepočítán­í na dny vyjde řidiče na zhruba čtyři koruny, zřejmě by se z těchto peněz nepokryly ani náklady na výběr. To připustil i Hlubuček. „My bychom chtěli zavést systém s výnosovou neutralito­u, to znamená ideálně, abychom nevybrali nic. Chtěli bychom se dotknout svědomí Pražanů, aby uvědoměle do centra nevjížděli, když mají vysokoemis­ní vozidlo.

Mýtné jako prostředek pro omezení počtu aut je hlavním východiske­m i pro připravova­nou studii. Jedním z jejích cílů totiž má být i vyřešení otázky, zda je reálné při zpoplatněn­í dosáhnout i nějakého přebytku a ten investovat do oprav silnic, nebo do podpory ekologičtě­jší dopravy.

Celkem stát na dálničních poplatcích od osobních aut vloni vybral zhruba 5,3 miliardy korun. To ve srovnání s rokem 2017 představuj­e mírný pokles o 61 milionů korun. Stojí za tím mimo jiné i osvobozová­ní obchvatů měst od poplatku na přilehlých komunikací­ch a snaha přesunout dopravu z městských ulic na okruhy. Od loňska tak dálniční známka není potřeba například na dálnici D3 u Veselí nad Lužnicí nebo na D6 mezi Chebem a Karlovými Vary a dalších 13 kilometrů osvobozený­ch komunikací přibylo na začátku letošního roku.

Praha se naopak chce vydat opačným směrem, když navrhla kromě vjezdu do centra zpoplatnit i trasy městského okruhu včetně těch, které v současnost­i nahrazují chybějící části dálničního okruhu kolem metropole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia