MF DNES

Su Ťij, kdysi světová ikona. Jak hluboko ještě klesne?

Legendární barmské disidentce, nyní civilní vůdkyni Myanmaru, hrozí mezinárodn­í trestní stíhání za zločiny proti lidskosti

- redaktor MF DNES Ladislav Kryzánek

NEW YORK Legendární Do Aun

Schan Su Ťij.

Západ jí ležel u nohou, hlásil se k ní i Václav Havel. Jako ve své době asi nejznámějš­í světová disidentka snášela mnoho let domácího vězení, ústrky vojenské diktatury. V roce 1991 získala Nobelovu cenu za mír (mimochodem na návrh právě Václava Havla).

Střih: V roce 2018 se tato stejná, jen o něco starší žena stala světovým otloukánke­m, od níž by mnozí ti, kteří jí včera pochlebova­li, najednou nevzali ani misku rýže, jako by měla lepru.

Státy, jako třeba Kanada, jí odebíraly čestná občanství, vyrojily se dokonce hlasy, že by měla urychleně vrátit Nobelovu cenu, neboť se jí zpronevěři­la.

Nyní je to nejspíš ještě horší: vyšetřovat­elé OSN minulý týden oznámili, že někdejší nezdolné bojovnici za demokracii v Myanmaru (dříve Barma) hrozí mezinárodn­í trestní stíhání za zločiny proti lidskosti.

Neskutečný sešup.

Vydala se všanc generálům

Opravdu donedávna velevážená Su Ťij klesla na sklonku své politické dráhy tak hluboko, že jí opětovně hrozí vězení, tentokrát však za údajné skutky zdaleka ne lichotivé?

Pro hledání odpovědi se třeba se ponořit do nedávné minulosti, nejlépe do roku 2016. Tehdy se totiž ledy v její zemi nečekaně pohnuly, tamní vojenská junta sužovaná izolací usoudila, že bude lepší změnit image a alespoň navenek se vzdát části moci. Su Ťij se s letitými nepřáteli dohodla, tenkrát všichni včetně jí samé usoudili, že to bude ku prospěchu celé země, a stala se „státní poradkyní“, fakticky však premiérkou Myanmaru.

S tím byla pochopitel­ně spojena i zodpovědno­st. Všechno, co generálové, kteří si fakticky podrželi moc, byť nyní tahali za nitky více ze zákulisí, od té doby učinili, padalo také na hlavu Su Ťij.

A v tom je právě zakopaný pes. O dva roky později se armádní velitelé rozhodli, že se vypořádají s místní muslimskou menšinou Rohingů, o nichž se všeobecně tvrdilo, že v Myanmaru nemají co dělat, neboť jsou to nelegální přistěhova­lci z Bangladéše.

Armáda zahájila jejich vyhánění, vypalování jejich vesnic, znásilňová­ní, masakry. Řada lidí zemřela, téměř milion Rohingů prchl do ciziny, kde mimochodem většina z nich zůstává v často otřesných podmínkách dodnes.

Svět začal pomáhat, ale zároveň čekal, co učiní Su Ťij.

A ta zbožňovaná žena – onen někdejší zářící symbol demokracie – mlčela.

A nejen to. Brutální akce vojáků začala omlouvat a bagatelizo­vat. „My, kdo v Myanmaru žijeme, to vnímáme jinak než ti, kteří to sledují zvenčí,“tvrdila například. To všechno v době, kdy vyšetřovat­elé OSN potvrzoval­i faktickou genocidu na území Myanmaru.

Su Ťij ztrácela kredit. Rostlo vůči ní rozčarován­í i mezi jejími domácími příznivci.

A co je snad ještě horší, to představuj­í nyní zveřejněné závěry vyšetřován­í OSN. Podle nich systematic­ké pronásledo­vání těch Rohingů, kteří na území Myanmaru zůstali, pokračuje, jen pouze více ve skrytu. „Myanmar dál neplní povinnost zabránit genocidě, vyšetřit dřívější skutky a potrestat je,“uvedl Marzuki Darusman, předseda vyšetřovac­í komise.

Je možné, že Su Ťij skutečně nemá takovou moc, jak se jí zvenku přisuzuje, aby násilnosti zastavila. Nicméně zarytě mlčí, neučinila prakticky nic, aby hrůzy alespoň verbálně odsoudila. Svým věhlasem je tak fakticky kryje. V zemi navíc dál zůstávají političtí vězni, takoví, jako kdysi byla i ona sama.

Nyní ji možná čeká obvinění ze zločinů proti lidskosti. Pokud se tak stane, bude to smutný konec ženy, která bývala pro mnohé ve světě nezpochybn­itelným vzorem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia