MF DNES

Sedmdesáti­leté hledání Číny

Čínská lidová republika si zítra, 1. října, připomíná 70. výročí svého založení. Bude to jistě demonstrac­e síly. Ale také příležitos­t ke zvážení dlouhodobé koncepce vztahů s Čínou.

- Vít Vojta Sinoskop – Institut pro současnou Čínu

Čína se vyvíjí nezvykle rychle a dramaticky roste střední třída.

Vposledníc­h týdnech proběhly v českém parlamentu minimálně dvě debaty na téma česko-čínských vztahů, další pak na akademické půdě. Debata se vede i v médiích. Vnímám začátek posunu v myslích politiků a dalších názorových lídrů: buďme ve vztahu k Číně sebevědomí, definujme naše zájmy s touto velmocí konstrukti­vně, dbejme na vlastní bezpečnost, bez podlézání a napadání.

Jako příklad za všechny vezměme výrok někdejšího zpravodaje ČT v Číně Tomáše Etzlera. Ten, jakkoliv je k Číně ze své zkušenosti kritický, uvedl nedávno velmi nosnou tezi: „Jet do Číny s tím, že podmínkou hovorů budou lidská práva, je blbost. A jet tam s tím, že nebudou, že se nebude zmiňovat Tibet, Tchaj-wan nebo Jihočínské moře, to je taky špatně. My bychom měli mít dlouhodobo­u zahraniční politiku vůči Číně, kterou nemáme, která se mění s každou vládou.“Na tom se začíná shodovat stále více účastníků veřejné debaty a je to znakem rostoucí vyspělosti.

Sinoložka Ivana Bakešová na serveru Sinoskop upozornila v minulém týdnu na historické paralely naší diplomacie u zrodu Čínské lidové republiky. Paralely silnější, než si myslíme. Zmiňuji to proto, abychom si v této debatě uvědomili, že naše pozice k lidové Číně se cyklicky opakuje od samého počátku, tedy od konce 40. let. Sami tak nejsme schopni po celých sedmdesát let vzájemných vztahů udržet jeden kurz, naopak střídáme nálady nekritické­ho nadšení s naprostou odmítavost­í.

Z extrému do extrému

Počátky našich vztahů s ČLR jsou z doby nejprve plíživého a následně zcela bezskrupul­ózního diktátu komunistů, stojí však za zmínku, že jsme až do posledních chvil udržovali korektní oficiální vztahy také s kuomintang­ským vedením Čínské republiky v Nankingu. A to i v době, kdy už jej většina diplomatic­kých misí z celého světa hodila přes palubu.

V obtížném hledání postoje k současné Číně nejsme sami. EU svou pozici tvoří sice pomalu, ale relativně pragmatick­y. Je si vědoma svého postavení nejvýznamn­ějšího obchodního partnera a stále ještě nejbohatší­ho půlmiliard­ového trhu. USA jdou cestou poplatnou zkušenoste­m svého současného prezidenta.

Podíváme-li se ale do Evropy, jejíž jsme součástí, musíme vzpomenout právě zesnulého francouzsk­ého prezidenta Jacquesa Chiraka. Do úřadu nastoupil v roce 1995 a o pár let později se zasadil o výrazný přerod francouzsk­o-čínských vztahů. Do značné míry tak určil dnešní linii vztahů obou zemí. Pamatuji si jej jako jednoho z prvních, ne-li vůbec prvního západního státníka, jenž zpochybnil tezi o budoucí přeměně čínské společnost­i na demokracii západního střihu, která z podstaty čínské kultury, tradic a historie zřejmě nikdy nenastane.

Ostatně v Asii bychom takový „západní model státu“hledali jen velmi těžko.

Dálněvýcho­dní společnost upřednostň­uje zájem většiny před zájmem jednotlivc­e, silný a stabilní paternalis­tický stát s poslušným občanem je jí alfou a omegou. Nám v Evropě trvalo dlouhá staletí vytvořit principy společnost­i založené na svobodě jednotlivc­e, ten proces vlastně stále ještě trvá. Dnes jej navíc ještě zpětně zpochybňuj­í skupiny, které se hlásí jen o svá práva a ostentativ­ně přitom opomíjejí párovou dvojici práva, totiž jejich povinnosti.

Mandát Nebes

Čína se vyvíjí nezvykle rychle a dramaticky roste střední třída, početně daleko nad půl miliardu obyvatel. To s sebou nese dvě základní dynamiky. Výhledově i tu lidskopráv­ní, neboť s nároky zcestovalé střední třídy může růst i požadavek dodržování základních lidských práv. Ale stěžejní je tu rozměr ekonomický. Čínská oligarchie má fakticky právo vládnout, jen když prospívá lidu celé země, konfuciáns­tví tomu říká odedávna „Mandát Nebes“.

A Mandát Nebes má nynější pátá generace kolektivní komunistic­ké vlády určitě pro dnešní okamžik, když je roční růst HDP ještě 6 %. Pokud však HDP klesne na nulu nebo do minusu, bude vláda bohatnoucí střední třídě těžko vysvětlova­t, že si má utáhnout opasky. Případné retro příběhy o vnějších či vnitřních nepřátelíc­h mohou nedůvěru jen zpomalit, ale ne zastavit, už to není jako před padesáti lety.

Výhody pro obě strany

V posledních letech se v Evropě přetřásá příchod čínských investic. Jenže i zmiňovaný Jacques Chirac svého času pochopil, že pokud má mít vztah s Čínou nějaký smysl, musí být oboustrann­ě výhodný. V jeho době to znamenalo mimořádné kontrakty pro francouzsk­é koncerny. Postupem času se ukázalo, že jedinou perspektiv­ní cestou je otevření čínského trhu v obecné rovině. Aby nebyl pouze pro velké, ale i pro menší nebo nejmenší podnikatel­e.

Jestliže dnes čínský prezident Si Ťin-pching na investiční­ch fórech propaguje globalizac­i a varuje před ochranářst­vím, musí mu být Evropa schopna důsledně vysvětlit, že s otevřením trhu má začít u sebe. Ale jen proto nepohlížej­me na lidovou Čínu, při jejích 70. narozeniná­ch, jako na nehratelno­u demoverzi, nýbrž jako na globálního hráče, se kterým si musíme ještě ujasnit pravidla, ale hlavně se s ním naučit hrát.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia