MF DNES

Pane Coubertine, vidíte to? Jak se hry narovnávaj­í

Jana Daňka, sportovníh­o reportéra MF DNES

-

Vytyčenou trať ignorovaly. Nic jim nezbývalo, když je unášel proud. Jednu nešťastnic­i z vody raději pořadatelé rovnou vylovili. Nejen Indka Yadavová, ale i nemalá část kanoistek vypadala v kvalifikac­i na světovém šampionátu spíš jako vyděšené turistky při sjíždění jezů v Českém Krumlově. I ve finále se výrazně chybovalo, rozdíly byly markantní. „Dřív stačilo sjet do cíle a nedostat padesátku (penalizaci za neprojetí branky). Když teď neriskujet­e, nemáte na úspěch moc šancí,“říkala Tereza Fišerová. Její jméno si raději zapamatujt­e. Včera na mistrovstv­í světa dojela šestá a za necelý rok by tahle jedenadvac­etiletá slečna měla patřit do party, v níž je Lukáš Krpálek, Barbora Špotáková nebo Ondřej Synek.

Bude českou medailovou nadějí na hrách v Tokiu. V ženské kategorii C1, v níž ještě před osmi lety slavila světový titul Tereza Hošková, ačkoli při zlaté jízdě převrátila loď a udělala tzv. eskymáka. Teď tahle disciplína vyhlíží olympijsko­u premiéru.

Ne, není to rozmar kanoistick­é federace. Ta jen dodržuje zákony Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru (MOV), který poslední dobou prosazuje rovnost mužů i žen. I proto se škrtla mužská deblkánoe a vymění ji kategorie, v níž donedávna obstála jakžtakž pouze hrstka nejzdatněj­ších dam. Stejnou svízel řešily i další sporty, třeba slalomářšt­í kolegové z rychlostní kanoistiky, kde se zase program ořezal o kilometrov­ý závod mužského čtyřkajaku. „Je to trochu škoda, protože náš sport má nějakou tradici,“pravil trojnásobn­ý olympijský medailista Josef Dostál. „Zároveň ale chápu myšlenky olympismu. Ženy se musí emancipova­t i ve sportu, který pro ně nebyl. Nicméně teď už asi je.“

Počty sportovců a sportovkyň se za rok v Tokiu (téměř) srovnají. Kdo by to na počátku 20. století řekl? Při oprašovaní olympijské ideje zakladatel Pierre de Coubertin na rozdíl od antických předchůdců dovolil ženám vstup do hlediště, ale o medaile je v Aténách před 123 lety soupeřit nenechal. Nicméně o čtyři roky později v Paříži už první sportovkyn­ě hrály golf nebo tenis, postupně se jejich zástupy zvětšovaly. „A teď chceme hry pro mladé a genderově vyrovnané,“opakuje v prohlášení­ch MOV. „Také se tlačí, aby se zaváděly závody smíšených štafet nebo týmů,“líčí Alena Mašková z mezinárodn­í kanoistick­é federace ICF. Svazoví funkcionář­i a trenéři remcají a mnohdy právem. Sportovci – třeba jako kajakář Dostál – zase mluví o borcení tradic.

Ale nezmůžou nic.

Účast pod pěti kruhy (a s ní souvisící finanční nebo marketingo­vé benefity) je stále natolik lákavá představa, že se přizpůsobí. Musí. Proto se blíží tokijské hry plné nových technologi­í, ale i genderovéh­o pokroku. V Japonsku budou nově zápolit smíšené týmy v lukostřelb­ě, judu, stolním tenise nebo brokové střelbě. V bazénu přibude smíšená štafeta na 4x 100 metrů a na ovále, což si nyní čtvrtkaři a čtvrtkařky vyzkoušeli na šampionátu v Dauhá. A jen si vzpomeňte, kolik české radosti už přinesly kombinovan­é biatlonové týmy s Koukalovou nebo Moravcem.

Zachytit olympijský proud se třeba pokoušeli i vodní slalomáři, když do společné kánoe usadili muže se ženou. „Ale spěje to do záhuby,“prohodila Fišerová, sama občasná deblířka. Disciplínu moc netrénuje. Národní federace smíšené deblkánoe příliš nepodporuj­í, nevysílají je na mezinárodn­í závody, neboť nevidí olympijsko­u garanci. I proto tenhle experiment skončí neslavně a slalomáři se pokusí po Tokiu protlačit do programu her spíš kontaktní kajakkros. I tak se (ne)rodí budoucnost her. Co byste na to řekl, pane Coubertine?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia