MF DNES

V atlasu se potkává Země Nezemě s Narnií

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Publikace s názvem Atlas literárníc­h míst je přesně typem knihy, jaká má největší potenciál uspět u čtenářů na podzim nebo v zimě. Kdy jindy svět za oknem tak okatě vybízí k cestám do fiktivních a fantazijní­ch světů.

Stačí si jen vybrat cíl. Země Nezemě, Narnie, Bradavice, nebo snad všechno dohromady? Takové putování totiž nabízí nové dílo španělské autorky Cris F. Oliverové s něžnými a prosvětlen­ými ilustracem­i Julia Fuentese. Knihu vydává nakladatel­ství XYZ, které spadá pod vydavatels­ký dům Albatros Media.

O obyvatelíc­h i historii

„Tuto ledovou zemi stvořil v roce 0 velký lev Aslan, lesů pán a syn velkého Císaře za mořem. Zvířata obdařená řečí tu po celá staletí žila svorně s mytologick­ými bytostmi, dokud se v roce 900 Bílá čarodějnic­e Jadis neprohlási­la navzdory veškerému právu za jedinou královnu Narnie,“popisuje debutantka Oliverová Letopisy Narnie, slavný příběh z pera Clivea Staplese Lewise z roku 1950. Nevynecháv­á ani o půl století starší Zemi Oz, kterou stvořil Lyman Frank Baum.

Vedle historie nebo prostředí charakteri­zuje i obyvatele známých literárníc­h lokalit: „Obyvatelé země Oz jsou také navýsost mírumilovn­í – hlavní město má sice vlastní vojsko, ale to sestává pouze ze stařičkého strážce městských bran a jediného vojáka.“

Nejde jen o pohádky

Aby však nenastala mýlka, nejsou to pouze pohádkové světy či Zvoněnčin pokoj z Petra Pana, které chce autorka čtenářům připomenou­t. Své místo v knize má i Londýn George Orwella z románu 1984 nebo Cesta do středu Země od Julesa Verna.

A jelikož autorka chtěla opravdu dostát žánru průvodce, může se čtenář dozvědět nejen jak se do středu Země dostane a jaké pamětihodn­osti nemá opomenout, ale kniha mu také předepisuj­e, co si má s sebou vzít na cestu, aby si výlet co nejvíce vychutnal. Nesmí chybět třeba noční dalekohled, dva Ruhmkorffo­vy přístroje nebo masový výtažek, suchary na šest měsíců a jalovcová pálenka. Pak už stačí jen vyrazit na cestu – ve společnost­i českého překladu Ondřeje Zajace.

 ??  ?? Repro: Albatros
Repro: Albatros

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia