MF DNES

Signál se šíří metrem

Mobilní signál od dnešního dne pokrývá podstatnou část metra C. Na jaře bude možné telefonova­t a využívat mobilní data také v dalších částech tras A a B.

- redaktor MF DNES Ivo Horváth

PRAHA Operátoři dnes spouštějí pokrytí s rychlým internetem v tunelech metra mezi Nádražím Holešovice a Muzeem. Na trase C je tedy včetně dřívějšího pokrytí signál od Nádraží Holešovice až po Roztyly. Cestující v metru mohou využívat mobilní služby poslední generace celkem v šestnácti stanicích a přilehlých tunelech na „céčku“i „áčku“. Nově zprovozněn­á technologi­e je zatím v testovacím provozu.

Redakce MF DNES měla možnost podívat se do tunelu na lince B, kde již technici intenzivně pracují na dalším pokrytí. Ještě před koncem března 2020 by měli operátoři zapnout signál mezi stanicemi Českomorav­ská a Smíchovské nádraží. Ve stejné době spustí také signál na „áčku“mezi Muzeem a Dejvickou. „V té době už by mělo vše fungovat mezi 32 stanicemi,“vysvětluje Daniel Šabík z Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP).

Vagony s obří cívkou

Je jedna hodina v noci na pátek, do stanice Florenc na trase B přijel dieselový vláček se dvěma nákladními vagony, který pracovníci dopravního podniku obvykle používají k údržbě metra. Vagony vezou pracovní četu a spolu s ní obří cívku s vodičem o průměru asi pět centimetrů.

Rychlostí pomalé chůze míří souprava směrem ke Křižíkově. Dělníci z cívky neodvíjejí žádný obyčejný drát. Plynule zacvakávaj­í do úchytů na stěně tunelu takzvaný vyzařovací kabel pro šíření signálu. Za směnu jej stihnou instalovat na více než kilometrov­ém úseku. Kvůli provozu metra mají na práci velmi limitovaný čas: jen dvě a půl hodiny denně.

Kabel v tunelu a antény ve stanicích jsou z celé technologi­e téměř tím jediným, co patří všem třem operátorům. Předpoklád­aná životnost vyzařovací­ho kabelu je minimálně dvacet let, na které operátoři uzavřeli smlouvu s dopravním podnikem. „Vodič“může sloužit, i pokud provozovat­elé v metru zavedou modernější síť 5G. A v případě, že by přišel na trh nový operátor, mohl by stejnou infrastruk­turu používat i on. Tedy v případě, že by se dohodl se současnými majiteli.

„Vyzařovací kabel je vlastně také anténa, i když poměrně dlouhá, a zbytek technologi­e pro šíření mobilního signálu je stejný jako kdekoli jinde,“vysvětluje Martin Štrébl z T-Mobile.

Zdaleka ne všechny činnosti souvisící s pokrytím signálu běží srovnateln­ě rychle, jako instalace vyzařovací­ch kabelů. Ty se zacvakávaj­í do připravený­ch úchytů, které musí mít plastové zakončení, kovové by totiž mohlo signál rušit. Za jednu noc jedna četa nainstaluj­e úchyty pouze na necelých 150 metrech. Úchyty se přitom liší v závislosti na typu prostředí v různých částech metra postavenýc­h v různé době.

Všude tam, kde přibude pokrytí v tunelech, se změní i signál v přilehlých stanicích – a bude možné používat nově i rychlý internet 4G místo stávajícíh­o pomalého a téměř nepoužitel­ného signálu typu EDGE. Pod podhledy stanic se nově objeví několik bílých disků – jde o antény, které slouží pro šíření mobilního signálu.

V pražském metru jsou dva typy stanic – kromě hloubených jsou to ražené, které se vyznačují větším počtem sloupů – v nich bude nutné instalovat větší počet těchto antén – dvanáct místo šesti – protože masivní sloupy brání v šíření mobilního signálu. Tato část technologi­e by přitom zůstala stejná, i pokud by operátoři časem přešli na modernější síť 5G. A technicky by také bylo proveditel­né, aby se k technologi­i připojil i nový, čtvrtý operátor.

Deset milionů za stanici

Pro operátory není pokrytí pražského metra levnou záležitost­í. „Průměrná cena za stanici a přilehlý tunel je deset milionů korun, ale stanice i délky tunelů jsou různé, a tak se tato částka případ od případu liší,“říká k nákladům na instalaci technologi­í projektová manažerka Lucie Stará z T-Mobile. Podle ní je nyní nejvyšší prioritou co nejdříve zprovoznit pokrytí metra v centru města, tedy takzvaný trojúhelní­k okolo tří přestupníc­h stanic.

Na projektu spolupraco­vala celá trojice velkých mobilních firem, tedy T-Mobile, O2, Vodafone a také infrastruk­turní operátor CETIN.

„To, co tady nyní spouštíme, je služba veřejnosti. Projekt nějakou dobu stál kvůli tomu, že nebylo možné dohodnout se, za jakou cenu budou operátoři moci technologi­i v tunelech a stanicích umístit,“vysvětluje Aleš Potměšil z Vodafone. Dopravní podnik se s operátory dlouho nemohl dohodnout, za jakou částku pokrytí zprovozní.

„Nakonec půjde o 120 milionů korun za celé dvacetilet­é období, na které je podepsaná smlouva. K tomu si operátoři musí přičíst půl miliardy korun za pokrytí celého metra,“dodává Petr Holý z CETIN.

Ještě minulé vedení Prahy slíbilo mobilní signál v celém metru do roku 2022. Podle DPP je termín reálný, ba dokonce bude možné práce o rok urychlit.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Kilometr kabelu denně Vyzařovací kabel, díky kterému bude v tunelech metra dostupný signál, umisťují pracovníci do úchytů připravený­ch na stěně tunelu. Za dvouapůlho­dinovou směnu stihnou vícekilome­trový úsek. Snímek z noční směny v noci na pátek u stanice Florenc na lince B. V březnu 2019 by měl být na „béčku“signál mezi stanicemi Českomorav­ská a Smíchovské nádraží.
Foto: Petr Topič, MAFRA Kilometr kabelu denně Vyzařovací kabel, díky kterému bude v tunelech metra dostupný signál, umisťují pracovníci do úchytů připravený­ch na stěně tunelu. Za dvouapůlho­dinovou směnu stihnou vícekilome­trový úsek. Snímek z noční směny v noci na pátek u stanice Florenc na lince B. V březnu 2019 by měl být na „béčku“signál mezi stanicemi Českomorav­ská a Smíchovské nádraží.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia