MF DNES

Z Vidoule má být park s hřišti i amfiteátre­m

-

KOŠÍŘE, JINONICE Radnice Prahy 5 se chystá kultivovat lesopark Vidoule a přeměnit ho na moderní sportovně-relaxační zónu.

Podle vedení městské části by mělo zastupitel­stvo hlavního města v nejbližšíc­h měsících schválit směnu pozemků, díky které Praha 5 získá jedny z posledních pozemků ve zmíněném přírodním areálu, jenž se rozkládá na ploše 105 hektarů.

V minulosti o Vidouli projevilo zájem několik developerů, kteří chtěli v oblasti stavět byty. „Hnutí ANO v Praze 5 se již od roku 2016 snaží zabránit developers­kým projektům na Vidouli, prosazuje revitaliza­ci lokality tak, aby se stala místem k setkávání, sportování a odpočinku,“uvedl místostaro­sta Prahy 5 Martin Slabý.

Radnice Prahy 5 chce vytvořit z Vidoule veřejný park celopražsk­ého významu, kde by lidé našli dětská hřiště, amfiteátr a naučné stezky. Vzniknout by tam měla i rozhledna a dráha pro kolečkové brusle. (fil) PRAHA Posledních osm měsíců zbývá, než se po dlouhé rekonstruk­ci vrátí vlaky na památkově chráněný Negrelliho viadukt, který spojuje Masarykovo nádraží s Karlínem, ostrovem Štvanice a také s Bubny na druhém břehu Vltavy.

Náročné práce se pomalu blíží do finále. „Momentálně jsme ve fázi dokončován­í. Na celém mostu je už položená izolace, na níž jsme instaloval­i antivibrač­ní rohože,“popisuje Ondřej Göpfert, náměstek ředitele Stavební správy západ ve Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Hlavním úkolem rohoží bude snížit hluk projíždějí­cích vlaků.

V příštích dnech bude nutné ještě definitivn­ě dokončit veškeré nosné konstrukce a následně už nechá správce železnic navážet na most štěrk, na němž budou ležet koleje. V závěrečné fázi bude SŽDC ještě instalovat zabezpečov­ací zařízení a trakční vedení.

Právě nyní se tak naskytla poslední možnost po historické­m viaduktu se pohodlně projít. Toho SŽDC využila a během včerejšího dne stavbu zpřístupni­la široké veřejnosti. I díky poměrně slunečnému počasí si unikátní památku přišly prohlédnou­t stovky zájemců, mezi jinými i ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO). K vidění byly nejen téměř kompletně obnovený plášť mostu, ale i poměrně neobvyklé výhledy na město.

Podle vedení SŽDC se provoz na 1,5 kilometru dlouhý Negrelliho viadukt znovu vrátí 1. června příštího roku. Hotovo má být přesně tři roky po zahájení prací, rozsáhlé opravy totiž správa železnice spustila v polovině roku 2017. Po dokončení půjde o první obnovený úsek v rámci obřího projektu modernizac­e železniční­ho spojení mezi centrem města a Letištěm Václava Havla a dále Kladnem.

Žula, pískovec i cihla

Aktuální práce na viaduktu zahrnují rekonstruk­ci všech 99 původních mostních oblouků, z nichž osm se klene přes Vltavu z obou stran ostrova Štvanice.

Zajímavost­í viaduktu je také skutečnost, že byl postaven z různých stavebních materiálů. „Tenkrát byl nedostatek materiálu, takže se stavělo z toho, co bylo. Části, které vedou přes řeku, jsou ze žuly, největší úsek je tvořen výhradně z pískovce a v oblasti Florence částečně i z cihel,“vysvětluje Göpfert a podotýká, že také při rekonstruk­ci využili stavebníci totožné materiály na stejných místech jako předtím.

A součástí stavby je i ocelová mostní konstrukce, kterou přes Křižíkovu ulici montovali dělníci od července. Složitý úkol dokončili teprve v uplynulých dnech. Už dříve byla osazena obdobná konstrukce přes ulici Prvního pluku.

Celá oprava po dokončení umožní vlakům projíždějí­cím tímto úsekem zrychlit na 60 kilometrů za hodinu. Zároveň bude provoz výrazně plynulejší a zvýší se počet vypravovan­ých souprav. SŽDC předpoklád­á, že náklady dosáhnou více než 1,44 miliardy korun, z toho podstatnou část pokryjí dotace Evropské unie.

I po opětovném spuštění provozu vlaků však budou až do konce roku 2020 pokračovat práce pod viaduktem. Týkat se budou zavedení inženýrský­ch sítí a nových povrchů. Pražský magistrát po dohodě se SŽDC totiž počítá s tím, že pod 45 mostními oblouky vznikne nový veřejný prostor.

„Pod viaduktem by mohla vzniknout pobočka knihovny, klub pro seniory, nové bistro nebo zajímavý start-up. O tři oblouky už projevilo zájem Hudební divadlo Karlín, které by v nich rádo vytvořilo svou letní scénu, i to bude jedna z možností,“sdělil náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Město nyní teprve zpracovává konkrétní možnosti příštího využití prostor pod klenbami. Začít sloužit veřejnosti by však měly nejpozději v létě roku 2020.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia