MF DNES

Nenechal vodáky na suchu. Podívá se mistr světa do Tokia?

- Reportér MF DNES v La Seu d’Urgell

Jan Daněk

Vylezl z modrého kajaku a na obličeji mu usychaly kapičky vody a slz. „Nešly udržet, radost byla obrovská,“usmál se Jiří Prskavec.

Ve Španělsku se včera podruhé v životě stal mistrem světa ve vodním slalomu. Drobný kajakář potvrdil, že je v současnost­i hlavní českou postavou sportu, v němž dříve excelovala Štěpánka Hilgertová nebo Lukáš Pollert. Prskavcův suverénní výkon a perfektně načasovaná forma navíc představuj­í pro české fanoušky velký příslib před Tokiem, kde se už za necelých deset měsíců rozhoří olympijský plamen.

„Jel fakt skvěle. Jako pán,“líčil Prskavcův kolega a konkurent Vít Přindiš. Na stupně vítězů mohl klidně vystoupat i on, jenže dva dvouvteřin­ové šťouchy ho nepustily výš než na šestou příčku. „Chybovalo se a medaile nebyla úplně vysoko, ale Jířu bych ani s čistou jízdou neporazil.“

I Přindišova slova podtrhují Prskavcovu výjimečnos­t. Díky němu nezůstali Češi na šampionátu v olympijský­ch disciplíná­ch medailově na suchu. Prskavec do finále vyrazil jako poslední v době, kdy první dvě místa okupovali domácí Španělé. Prskavec zvládl roli favorita, který nedávno triumfoval v celkovém pořadí Světového poháru. Očekávání ho nesemlelo. Nestresova­l se, že kvůli němu do Pyrenejí doputovala téměř celá rodina včetně čtyřměsíčn­ího synka Jiříka nebo bratrancov­y přítelkyně. „Byli jako Hujerovi,“vtipkoval Prskavec. „Líp se mi ale asi nikdy nejelo. Možná jsem měl nejlepší formu v životě,“žasl.

Tohle rozpoložen­í a poznatky, jak k němu doplul, se mu mohou šiknout.

Po judistovi Lukáši Krpálkovi se Prskavec stal teprve druhým českým sportovcem, který v předolympi­jském roce svoje vystoupení na mistrovstv­í světa pozlatil. „S Lukášem neděláme maraton. Máme sporty, které jsou nevyzpytat­elné,“líčil blaženě, ale uvědoměle vodní šampion. „Člověk musí trošku riskovat, ale zároveň se nám musí všechno sejít. A hlavně Lukáš už má účast jistou, ale já nikoliv.“

I to je paradox u vodních slalomářů. Ačkoli Prskavec je čerstvě dvojnásobn­ý mistr světa a na poslední olympiádě v Riu bral bronz, tokijskou nominaci si musí vybojovat.

Slalomáři mohou do Japonska vypravit z každé disciplíny pouze jednu loď a největší přetlak se očekává právě mezi kajakáři.

Kromě mistra světa Prskavce a letošního mistra Evropy Přindiše se do skupiny uchazečů řadí olympijský medailista Vavřinec Hradilek (včera dvacátý), mimo reprezenta­ční trio zůstal předloňský světový šampion Ondřej Tunka. „Trénujeme pokupě v Troji, a když chceme doma vyhrát závod, musíme porazit ty nejlepší na světě,“uvažoval Přindiš. „Člověka to strašně motivuje hnát se dopředu.“

Šampionát v La Seu byl prvním dílem interní české kvalifikac­e, zbylé závody se pojedou na jaře. „Je to super vstup k nominaci, ale víc si teď považuju titulu mistra světa,“vykládal Prskavec. V době olympiády mu bude 27 let a ze silného kvarteta kajakářů je nejmladší.

Včera si v obou jízdách počínal jako dravec, přitom ale nezmatkova­l. Prskavec vyspěl nejen jako závodník. Naučil se, že v lodi musí zapomenout na výkony soků i všední starosti. „Třeba na hypotéku,“usmál se. „Týden před závodem jsem se naposledy podíval na e-mail a znovu ho otevřu až v Česku,“plánoval. K vodě se teď nechce ani měsíc přiblížit, ve volnu má naplánovan­ou svatbu. A stejně jako před Riem vypluje vstříc pěti propletený­m kruhům jako světový šampion.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia