MF DNES

Zelenáč na lavičce zvedá Chicago

-

polovině sezony dokázal vybičovat mužstvo k několika vítězným šňůrám a hranice pro postup do play off nakonec nezůstala tak daleko. „Zvedli jsme se o několik úrovní. Povedený závěr sezony nám teď může jenom prospět,“říká Colliton, jehož tým včera v Berlíně porazil v přípravném zápase místní Eisbären 3:1.

Ve své práci sází raději na dialog s hráči než na zarputilé prosazován­í vlastního názoru. Na svou stranu rychle dostal nováčky i mazáky, kteří pod Quennevill­em strávili své nejlepší sezony. Zásadní roli v tom hraje mladý věk, s nímž se pojí i fakt, že relativně nedávno hokej sám hrál. Po výluce v roce 2005 se pokoušel marně usadit v prvním týmu New York Islanders. V NHL za ně nakonec odehrál 57 zápasů, kvůli zranění pak po roce 2012 odsunul hráčskou kariéru do ústraní definitivn­ě.

Stále čerstvé hráčské zkušenosti z práce pod jinými trenéry se však snaží přenášet do současné praxe. „Řekl bych dokonce, že je to moje největší přednost. Vím, jak se hráči cítí. Proto řídím chod mužstva tak, aby z toho měli i oni dobrý pocit. Také nemám jednu nastavenou cestu, které bych se musel za každou cenu držet. Chci být prostě efektivní,“je otevřený prospěšným změnám všeho druhu Colliton.

V čem jsou silní Kubalík a Kämpf?

Ale nemyslete si, že je to učiněný dobrák, který místo nepříjemný­ch rozhodnutí volí samé kompromisy. Za poslední měsíc si mohl poprvé naplno vyzkoušet, jaké to je provádět řezy v nabité sestavě mužstva NHL, kde se na jedno místo tlačí hned několik namotivova­ných hokejistů. „Nemá cenu kolem něčeho kličkovat, lepší je jít hned s pravdou ven. Není to sranda, ale ocení to obě strany. Upřímností vyjádříte respekt,“říká Colliton.

Mezi těmi, kteří prošli nemilosrdn­ým sítem, jsou čeští útočníci Dominik Kubalík a David Kämpf. Zejména kanonýr Kubalík skvělými výkony v přípravě naznačil, že je připravený využít svůj střelecký um mezi světovou špičkou. „Pomáhá mu, že hrál v Americe už jako junior, zvykl si rychle. Má vytříbený útočný cit a fantastick­ou střelu. A když není u puku, pořád maká a forčekuje. Líbí se mi,“chválí ho Colliton.

Kämpf má trochu odlišnou roli, přestože včera skóroval, ale kouč by chtěl vidět krajany pohromadě. „David je dobrý do oslabení, pomáhá s přechodem z obranného pásma. Chtěli bychom je oba využít ve formaci, která zahrozí v útoku a zároveň dokáže zkrotit hvězdy soupeře. To my trenéři máme rádi,“naznačil kouč.

České duo ho může potěšit také v pátek v Praze, kde Chicago zahájí sezonu střetnutím s Philadelph­ií.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia