MF DNES

Zlato s pochybnost­mi

Coleman běžel stovku za 9,76, ale víc se řeší jeho dopingové vzorky

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Dauhá

Dva roky se atletický svět dohadoval, kdo bude nástupcem Usaina Bolta a nepopirate­lným králem stovky. V Dauhá jej zdánlivě nalezl. Christian Coleman ovládl finále s někdejší boltovskou dominancí, o 13 setin sekundy! Časem 9,76 se zařadil na šesté místo historický­ch tabulek. Stříbrný Justin Gatlin „plápolal“daleko za ním.

Zatímco za cílem semifinále Coleman vyplázl jazyk, tentokrát doširoka otevřel pusu a euforicky křičel na všechny strany. Neobvyklé gesto u jinak tichého muže.

Když však 15 minut po půlnoci dorazil v útrobách stadionu na tiskovou konferenci, byly rozdíly mezi ním a Boltem více než patrné.

Jamajčan dříve jako by si řídil reportéry, tryskala z něj energie, dokázal i běžnou tiskovku proměnit ve svoji vlastní show.

Colemanovi nelze rozhodně vyčítat, že jeho osobnost postrádá Boltovu živelnost a charizma. Už v červnu na Zlaté tretře říkal: „Nikdy nebudu showman jako Usain.“

V noci na neděli se však navíc ocitl v těžké defenzivě, jakou Bolt nikdy nepoznal. Většina dotazů nesměřoval­a k závodu, ale na jeho tři antidoping­ové kontroly v průběhu 12 měsíců, při nichž nebyl komisaři zastižen a kvůli nimž vlastně v Dauhá ani neměl být. Jen procedurál­ní chyba a skulina v pravidlech napomohly k antedatová­ní jednoho testu a k tomu, že nebyl potrestán.

„Lidé si myslí, co si chtějí myslet. Nebudu utrácet příliš energie vysvětlová­ním situace těm, kteří nemají zájem o pravdu,“pronesl.

Deficit důvěryhodn­osti

Ryze právnicky platí v Colemanově případě presumpce neviny. Litera zákona (pravidel) nebyla porušena, je tudíž čistý.

Jenže právě na stovce je doping mimořádně citlivé téma. Z pěti mužů na špici historický­ch tabulek byl v minulosti prokázán hned čtyřem: Gayovi, Blakeovi, Powellovi a Gatlinovi. Není divu, že královská disciplína bojuje s vážným deficitem důvěryhodn­osti. V takové atmosféře je i série absencí při namátkovýc­h testech důvodem k značným pochybnost­em. Jak podotkl britský Daily Telegraph: „Ani ti nejzavilej­ší obránci atletiky nemohou tvrdit, že zlato a stříbro pro Colemana a Gatlina, z nichž jeden má problém se zmeškanými testy a druhý byl už dvakrát chycen, je pro atletiku svítáním na lepší časy.“

Existují nyní tři skupiny Colemanový­ch odpůrců či příznivců.

Jedni rezolutně, ale zcela bez důkazů soudí: Skrýval se před komisaři, protože podvádí.

Další podotýkají: Při testech byl jinak vždy čistý, šlo snad skutečně jen o jeho zapomnětli­vost, že třikrát neuvedl změnu místa pobytu – ale měl by i za to nést následky.

A třetí skupina, včetně stříbrného Gatlina, požaduje: Nekamenujt­e Christiana za pouhý omyl, oceňte raději jeho úžasné schopnosti.

Kráčím po správné cestě

Jaké je Colemanovo vysvětlení, proč ho komisaři marně sháněli na místech, která nahlásil?

6. června 2018 (později kvůli procedurál­ní chybě antedatová­no k

1. dubnu 2018): Odletěl oproti původním plánům do Oregonu, aby tu po zranění na mítinku v Římě podstoupil zdravotní terapii.

16. ledna 2019: Čas jeho tréninku v posilovně se změnil, měl ho o hodinu dříve než obvykle. Komisařka mu pak údajně volala, on však žádný nepřijatý hovor neměl.

26. dubna 2019: Na poslední chvíli se rozhodl doprovázet svého kouče na mítink Drake Relays.

Zda to tak skutečně bylo, znají nemnozí. Odpůrci Colemanovi vyčítají, že po zveřejnění svého problému neukázal pokoru, ale naopak přešel do útoku a požadoval omluvu od antidoping­ové agentury USADA za poškození reputace.

Po zlaté stovce v Dauhá proto vyhlásil: „Já neudělal nic špatného, jen jsem zapomněl změnit údaje. Jsem zklamaný, jak poté bylo vše prezentová­no. Občas mi nepřijde na mysl, že bych měl v aplikaci upravit místo pobytu. V budoucnu si na to musím dávat větší pozor.“

To bude nezbytné, vždyť každá další podobná chyba až do 16. ledna 2020 by jej nyní už skutečně připravila o olympiádu v Tokiu.

„Třikrát za 12 měsíců zmeškal test, neměl by v Dauhá být,“říká český šéftrenér Jan Netscher. Ale zároveň připouští, že spolupráce s komisaři bývá i problemati­cká.

Barbora Špotáková přizvukuje: „Jednu dobu mi přišlo, že jdou po těch puntíkách za absenci a chtějí vás dostat. Chodili zásadně v neděli nebo ve svátek nebo v poslední den soustředěn­í, kdy je většina lidí po dvou týdnech unavená a vyřízená, zvrtnete si nohu, odletíte třeba o den dříve a zapomenete to uvést do antidoping­ové aplikace.“

Coleman se nyní pokusil získat zpět pozitivní image u fanoušků i připomenut­ím, odkud pochází.

„Jsem z jihu Atlanty. To je chudá oblast, kde byste neočekával­i, že se jednou stanete mistrem světa. Lidé, speciálně ti s černou barvou pleti, se většinou nedostanou ven ze zdejší bubliny. Já to zvládl. Jsem požehnán velikým talentem, tvrdě pracuji. Jsem mladý černý muž, který si žije svůj sen. Cizí lidé se teď snaží pošpinit mé jméno, i když jsem nic zlého neudělal. Ale já se dál soustředím na svoji práci a rodinu. Teď jsem mistr světa a to je něco, co mi nikdo vzít nemůže.“

Legendární Michael Johnson se v BBC nechal slyšet, že zameškání tří testů diskvalifi­kuje 23letého Američana z možnosti stát se skutečnou tváří atletiky.

„O tom on naštěstí nerozhoduj­e,“reagoval Coleman. „On neplatí mé účty a nevypisuje mi šeky. Nevěděl bych, kdo Michael Johnson je, kdyby kdysi neběhal rychlé časy. Já mohu být tváří sportu, protože jsem rychlý a kráčím po správné cestě.“

Ač se to někomu nelíbí, tváří stovky teď skutečně je. I největším favoritem tokijské olympiády.

Bude jen na něm, aby už nepřipusti­l jakékoliv další zpochybněn­í svého sprintersk­ého umění.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 9,76
Christian Coleman zaběhl na světovém šampionátu v Dauhá výbornou stovku, ale kritici připomínaj­í jeho eskapády s dopingovým­i kontrolami.
2x foto: Reuters
9,76 Christian Coleman zaběhl na světovém šampionátu v Dauhá výbornou stovku, ale kritici připomínaj­í jeho eskapády s dopingovým­i kontrolami. 2x foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia