MF DNES

Sparta prohrála další šlágr Ustojí to trenér Jílek?

Zase kiks! Zase porážka! Sparta je až osmá. Jak zareaguje na bídný start?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Co vsadíte, že ve Spartě zůstane trenér Jílek do dalšího víkendu? Je to velké dilema! Odehrál se pouze 11 kol a slavný klub už ztrácí propastnýc­h 15 bodů na prvního. To je nefalšovan­á fotbalová bída.

Při pohledu do nedávné minulosti, kdy byla Sparta ke svým koučům někdy až nemilosrdn­ě přísná, je s podivem, že Jílek stále sedí na lavičce. Ačkoli převzal naprosto rozladěný a nesourodý tým, start do sezony mu hrubě nevyšel. Víc bodů ztratil, než získal. Polehčujíc­í okolností nemůže být ani to, že jeho hráči dělají tak naivní kiksy, až nad nimi nechápavě kroutíte hlavou. Jako včera večer, při šlágru ligy. Plzeň – Sparta 1:0. „Sparta se víceméně poráží sama,“soucitně pravil plzeňský trenér Pavel Vrba.

Kolega Jílek seděl v bílé košili zkoprněle na lavičce, jen si smutně odplivl, protože tohle vážně nemohl ovlivnit. Natož snad zachránit.

Z druhého poločasu uběhlo jen 14 vteřin, když stoper Lischka vracel míč brankáři Hečovi. Triviální situace, tisíckrát vyzkoušená v tréninku. Jen kdyby ten zpropadený balon neskočil Lischkovi na levý kotník.

Považte, že favorizova­ná Plzeň do té chvíle ani jednou netrefila sparťansko­u branku. A pak? Reprezenta­ční útočník Krmenčík napálil skákající míč pod břevno a poděkoval se za jednu z nejlaciněj­ších tref kariéry. Byl to jeho 49. gól v lize: „Nádherný pocit. Nepopsatel­ný.“

Abyste pochopili, v sobotu jeho paní porodila druhou dceru, o den později sestřelil rivala a odpáral ho z boje o titul. Hned se vášnivě rozběhl k tribuně, cucal si palec, kreslil si na těle těhotné bříško po vzoru Cristiana Ronalda a všemožně ukazoval, jak je šťastný.

A Sparta? Škoda mluvit. Tohle už nedožene! Nebo věříte na zázraky?

Patnáct bodů na vedoucí Slavii, dvanáct na druhou Plzeň. Skóre 18:18, pět porážek. Čísla, která doprovázej­í aktuální Spartu, se barví dočerna. Stejně jako forma, i když včera mužstvo zahrálo solidně, aktivně. Víc střílelo, častěji drželo míč, důrazně napadalo plzeňskou rozehrávku, nebálo se. Ale k čemu to je, když se klíčový hráč fatálně splete?

Až vám mohlo být líto, jak si stoper Lischka těsně po pauze nešťastně schoval hlavu do dresu. Spoluhráči ho konejšili. Před půl rokem musel na vážnou operaci srdce, od lékařů neměl žádnou jistotu, že se někdy na hřiště vrátí. Dokázal to, překonal sám sebe. A teď pokazí tak obyčejnou přihrávku, která Plzni daruje vítězství.

Mimochodem, kdyby v 69. minutě zpětně nezasáhl videorozho­dčí, byla by na tom sparťanská třináctka ještě hůř. Vyprodaný plzeňský stadion slavil druhý gól, protože Krmenčík ukradl Lischkovi míč, ale tentokrát euforie trvala krátce. VAR správně odhalil Krmenčíkův faul.

To však neléčí sparťansko­u nemoc, která je dlouhodobá a velmi těžká. Jestliže si Sparta myslela, že se na konci září dá konečně do pořádku, šeredně se zmýlila. Formu nadále nemá, pohoda v nedohlednu. Fanoušci po včerejšku donutili hráče, ať po utkání vysvlečou své dresy – jako trest za ostudné týdny. Žádali také, ať trenér Jílek sundá svou košili. Došla jim trpělivost.

Před týdnem Sparta zbabrala žhavé derby se Slavií (0:3), ve středu s velkou klikou postoupila v poháru přes druholigov­ou Jihlavu (2:1), včera prohrála 0:1 v Plzni.

Už jsme zmínili, že nebyla horší, jenže body nemá žádné. „Pokolikáté už rozhodla tak laciná chyba?“ptal se Václav Jílek.

Je úplně jedno, jaké stopery vybírá, hrubky dělají všichni. I proto si mohla Plzeň připsat páté vítězství v řadě. Viktoria tím pádem stíhá suverénní Slavii a může doufat, že triumf nad Spartou přidá do kabiny další dávku sebevědomí.

Co se bude dít ve Spartě, to se velmi těžko odhaduje. Kluboví šéfové se v létě vyslovili, že kouče Jílka budou hájit. Ale dokdy?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kiks za kiksem Stoper David Lischka dokázal překonat vážné zdravotní problémy, včera však přidal další ohromnou chybu sparťanský­ch obránců, která darovala domácí Plzni těsné vítězství v hitu kola.
Foto: Profimedia.cz Kiks za kiksem Stoper David Lischka dokázal překonat vážné zdravotní problémy, včera však přidal další ohromnou chybu sparťanský­ch obránců, která darovala domácí Plzni těsné vítězství v hitu kola.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia