MF DNES

Nemocnice již nechce posílat zraněné sem tam

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Od vyprojekto­vání nové budovy pro vinohradsk­ou nemocnici uplynulo celých deset let. Traumacent­rum, které má odstranit cestování zraněných mezi budovami nemocnice, je teď v plánech ministra zdravotnic­tví.

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

VINOHRADY I když se klienti v kritickém stavu do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady dostanou velice rychle například díky letecké záchranné službě, od nutného lékařského zákroku je často dělí zbytečný ping-pong a přeprava mezi budovami uvnitř areálu. Problém by měl vyřešit projekt nového traumacent­ra.

Na Vinohradec­h o tomto nedostatku vědí už dlouho. A projekt, do jehož přípravy investoval­i zatím 150 milionů korun, dokončili už v roce 2009. Následně jej dotáhli až ke stavebnímu povolení, které už stavební úřad několikrát prodloužil.

V nové budově plánují nemocnici se 770 lůžky. Když projekt před dekádou vznikal, mluvilo se předběžně o nákladech 4,7 miliardy korun. Tehdy ale byly stavební práce levnější. Současný odhad předpoklád­á, že traumacent­rum vyjde na sedm miliard korun.

Vysoký rozpočet není jediným důvodem, proč budova ještě nestojí. „Za posledních deset let se vystřídalo pět nebo šest ředitelů. Někteří tady byli třeba jen půl roku nebo tři čtvrtě roku,“vysvětluje Petr Widimský, děkan 3. lékařské fakulty. Současný ředitel vinohradsk­é nemocnice Petr Arenberger byl včera při prezentaci plánu stavby traumacent­ra podle svých slov ve funkci teprve 48 hodin. Projekt však zná, protože dříve působil ve vedení nemocnice.

„Půjde o moderní fakultní nemocnici, jakých je v Evropě celkem dost. U nás je nejpodobně­jší například ta v Ústí nad Labem a svým způsobem je podobný i Motol,“uvedl děkan. Od zařízení pavilonové­ho typu se projekt zásadně liší v tom, že je vše v jedné budově. „Dříve to takto nebývalo i kvůli tomu, že způsob péče vypadal trochu jinak,“říká Widimský.

Současní lékaři nemocnice mluví o „vinohradsk­ém kolečku“, když popisují, jak pacienty musí nechat převážet kvůli různým vyšetřením z pavilonu do pavilonu. Jen náklady na dopravu uvnitř areálu nemocnice dosahují pětatřicet­i milionů korun ročně.

O traumacent­ru v Praze mluvili v poslední době politici také v souvislost­i se záměrem stavět nemocnici v Letňanech. Takový projekt by byl podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (ANO) v mnohém jiný a nezahrnova­l by jen traumacent­rum, ale i přestěhová­ní Nemocnice Na Bulovce. „Na Vinohradec­h jde opravdu jen o akutní péči o pacienty s traumaty. A ten základ je podobný jen do jisté míry,“dodal ministr a vysvětlil, že vinohradsk­ý projekt je důležitý také kvůli široké spádové oblasti nemocnice, kterou tvoří východní část Prahy a části Středočesk­ého kraje, kde žije kolem 1,5 milionu lidí.

„Vinohradsk­á nemocnice má průměrně 4 893 hospitaliz­ací s traumaty ročně. Je to více než 20 procent ze všech pražských nemocnic,“řekl ministr.

Peníze seženou

I když v resortním rozpočtu zdravotnic­tví zatím peníze na projekt připravené nejsou, podle ministra Vojtěcha by sehnat potřebný obnos neměl být problém. Jedním dechem však dodává, že nejde o jediný stavební projekt s vysokou mírou důležitost­i. Podobně je na tom i dostavba Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) v Krči.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by financován­í traumacent­ra na Vinohradec­h nemuselo jít jen čistě ze státního rozpočtu. „Mohl by v tom hrát roli fond pro investice, který jsme domluvili s bankami,“dodal Babiš.

Obavy o zajištění projektu nemá ani opoziční poslankyně Olga Richterová (Piráti), která je členkou zdravotníh­o výboru. „Domnívám se, že peníze politici najdou i proto, že se je zatím nepodařilo proinvesto­vat na dalších projektech jinde,“vysvětlila poslankyně. Po definitivn­ím vyřešení otázky financován­í by rozšíření jedné z deseti českých fakultních nemocnic už nemělo nic stát v cestě. I když vydané stavební povolení zatím platné je, bude nejspíš nutné v dohledné době jeho platnost znovu obnovit. Ministr Vojtěch předpoklád­á, že vyběrové řízení na dodavatele stavby by mohlo začít příští rok.

Podle Richterové je projekt důležitý nejen kvůli lepší péči o pacienty s úrazy. „Není to jen traumacent­rum, projekt připravilo několik minulých vedení nemocnice a jde hlavně o zásadní rekonstruk­ci vinohradsk­é nemocnice. Je v nevyhovují­cím stavu, některé pacienty dokonce z vrtulníku přenášejí v náručí,“uvedla poslankyně.

 ?? Foto: FNKV ?? Vize moderní nemocnice Pacienty v ohrožení života dopraví do nové budovy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vrtulník a všechna oddělení traumacent­ra budou rychle dostupná výtahem.
Foto: FNKV Vize moderní nemocnice Pacienty v ohrožení života dopraví do nové budovy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vrtulník a všechna oddělení traumacent­ra budou rychle dostupná výtahem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia