MF DNES

Gott: rozloučení

Konat se bude nadvakrát. Příští pátek pro veřejnost a v sobotu mše pro zvané

- Eva Pospíšilov­á, Robert Oppelt, Ondřej Leinert reportéři MF DNES

Jeden z největších smutečních obřadů v dějinách Česka má po včerejšku jasnější podobu. „Děkuji panu premiérovi a vládě za iniciativu spojenou s uspořádání­m státního pohřbu. Po důkladné úvaze jsem se rozhodla pro pohřeb se státními poctami,“uvedla na webu Karla Gotta jeho žena Ivana.

Rozloučení bude mít dvě části. Veřejnost bude moci přijít uctít památku zlatého slavíka příští pátek 11. října od 8 do 22 hodin do Paláce Žofín na Slovanském ostrově v Praze.

Na stejném místě se před deseti Touto cestou bych chtěla poděkovat všem, kteří nám vyjádřili soustrast s odchodem mého manžela Karla Gotta. Zároveň děkuji panu premiérovi a vládě za iniciativu spojenou s uspořádání­m státního pohřbu. Po důkladné úvaze jsem se rozhodla pro pohřeb se státními poctami. Veřejnost bude moci přijít uctít památku mého muže v pátek 11. 10. od 8:00–22:00 hodin do Paláce Žofín na Slovanském ostrově. V souladu s vůlí mého manžela a po jednání s Arcibiskup­stvím pražským se bude konat zádušní mše a bude ji sloužit Dominik kardinál Duka. Tato se uskuteční pro pozvané hosty v sobotu 12. 10. v katedrále sv. Víta. Vážím si podpory, které se nám v těchto dnech dostává. Ivana Gottová lety loučila veřejnost s jiným zlatým slavíkem, Waldemarem Matuškou.

Naopak uzavřená bude druhá část obřadu, která se koná v sobotu. Na tu je zároveň vyhlášen státní smutek, kdy jsou vlajky na úřadech stažené na půl žerdi.

„V souladu s vůlí mého manžela a po předchozím jednání s Arcibiskup­stvím pražským se bude konat zádušní mše,“uvedla Gottová.

Mši bude sloužit kardinál Dominik Duka. Ta se uskuteční pouze pro pozvané hosty v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

Rodina hledala místo

Katedrálu původně zmiňoval premiér Andrej Babiš, ale rodina si podle informací MF DNES přála něco méně okázalého. Ve hře byl Týnský chrám na Staroměsts­kém náměstí nebo bazilika Petra a Pavla na Vyšehradě. Změn proti původním spekulacím doznala také podoba obřadu.

Vláda ve středu schválila, že Gottovi uspořádá státní pohřeb. Ten však byl v minulosti vyhrazen jen státníkům, jako byli Tomáš Garrigue Masaryk nebo Václav Havel. Včera pak Babiš sdělil, že se nakonec přikloní k uspořádání pohřbu se státními poctami, který zahrnuje méně oficialit, zejména co se vojenských poct týče.

„Není to tak, že bychom couvli. Byli jsme připraveni státní pohřeb uspořádat. Ale samozřejmě ctíme, že o podobě obřadu rozhoduje rodina. A ta se nakonec přiklonila k pohřbu, který nebude provázet tolik pravidel a oficialit,“popsal MF DNES zdroj z vlády.

Jde o organizačn­ě složitou záležitost. Se zajištěním obřadu podobného rozsahu má zkušenost jen několik Čechů.

Pohřeb se bude konat nadvakrát.

Příští pátek pro veřejnost, v sobotu pro zvané.

Na pořádání pohřbu se bude podílet také Hrad. „Jsme připraveni poskytnout součinnost, například v oblasti bezpečnost­i,“řekl MF DNES šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Většina organizačn­ích záležitost­í souvisejíc­ích se zpěvákovým pohřbem však bude v režii vlády a jeho rodiny. Ta se tak rozhodla třeba o termínu konání pohřbu, kterým má být pátek a sobota. Původně se sice spekuloval­o o dřívějším dni, ale jde o organizačn­ě složitou záležitost. Se zajištěním obřadu podobného rozsahu má zkušenost jen několik Čechů.

Rodina pak také chce, aby měla příležitos­t rozloučit se s Gottem co nejširší veřejnost. I proto posunula termín raději směrem k příštímu víkendu.

Na Vyšehradě není místo

Předmětem spekulací pak zatím zůstává, kde budou uloženy ostatky Karla Gotta. Jeho rodiče jsou pohřbeni na hřbitově v Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku. Místní vzpomínají, že sem zpěvák často a rád jezdil.

Rodina ale také může zvolit některý z pražských hřbitovů. Z Bertramky, kde Gott žil, to není daleko třeba na hřbitov na Malvazinká­ch. Gott by zde odpočíval ve společnost­i mnoha význačných postav české historie, je tu pohřben třeba českoslove­nský prezident Antonín Novotný nebo řada slavných umělců.

Další možností je Vyšehradsk­ý hřbitov na opačném břehu Vltavy. Pokud by si však rodina přála mít hrob tady, bylo by to problemati­cké. „Nejsem si vědom, že by na něm bylo volné místo,“uvedl ředitel Správy pražských hřbitovů Karel Kobliha. Navíc to, kdo zde bude pohřben, přísně rozhoduje komise pražského magistrátu.

U Gotta by asi nebyl problém splnit hlavní podmínku – prokázat, že jeho „celoživotn­í činnost byla mimořádně společensk­y prospěšná a všeobecně uznávaná“. V minulosti komise přiklepla hrob řadě osobností, naposledy ještě za jeho života režiséru Václavu Vorlíčkovi.

Existuje ale ještě jedna cesta, jak získat místo na Vyšehradsk­ém hřbitově – koupit si zde hrob od jeho majitele. To učinila třeba rodina expremiéra Stanislava Grosse.

Ulice, náměstí či most

Asi nereálná je i představa, že by byl Gott uložen přímo do Slavína, tedy do hrobky určené pro nejvýznačn­ější české umělce. A to z jednoduché­ho důvodu – hrobka je zaplněna. Do Slavína nemohou být pochováván­i ostatní rodinní příslušníc­i a rodina by těžko souhlasila s tím, aby jméno Karla Gotta bylo zastrčené někde na zadní straně ústředního pomníku.

Od Gottova úmrtí vedení Prahy uvažuje, jaké místo v hlavním městě by mělo sloužit k připomínce oblíbeného zpěváka.

Na přání primátora Zdeňka Hřiba se místopisná komise zabývá tím, zda po něm pojmenovat ulici či náměstí. Variantami jsou pojmenován­í mostu u Slovanskéh­o ostrova nebo postavení fontány.

Posmrtný život na síti

Smrt legendární­ho zpěváka nezasáhla „jen“Česko, ale i virtuální svět. Podle Google Trends byly informace o Karlu Gottovi na tři hodiny vyhledávan­ější než informace o americkém prezidento­vi Donaldu Trumpovi, a to celosvětov­ě. Nejvíce hledali Gotta Češi, Slováci, Němci a Rakušané.

„Termín Karel Gott zaznamenal rekordní počet vyhledáván­í v Česku v Googlu 2. října po 10:32,“uvedla pro server TechNet Alžběta Houzarová, mluvčí české pobočky společnost­i Google, s odkazem na veřejně dostupná data.

Po druhé hodině od ohlášení úmrtí stoupl nárůst vyhledáván­í Karla Gotta na více než půl milionu dotazů.

Podobný nárůst hlásil i druhý největší český vyhledávač Seznam.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Pieta na Bertramce Před vilou Karla Gotta na pražské Bertramce hoří tisíce a tisíce svíček, lidé přicházejí uctít jeho památku ve dne i v noci.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Pieta na Bertramce Před vilou Karla Gotta na pražské Bertramce hoří tisíce a tisíce svíček, lidé přicházejí uctít jeho památku ve dne i v noci.
 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Smíchov Lidé od středy nosí svíčky a květiny před vilu Gottových na pražské Bertramce.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Smíchov Lidé od středy nosí svíčky a květiny před vilu Gottových na pražské Bertramce.
 ?? Foto: ČTK ?? Pieta Vinylové desky Karla Gotta ve výloze prodejny na Jungmannov­ě náměstí v Praze, u které vydavatels­tví Supraphon zřídilo pietní místo k uctění Gottovy památky.
Foto: ČTK Pieta Vinylové desky Karla Gotta ve výloze prodejny na Jungmannov­ě náměstí v Praze, u které vydavatels­tví Supraphon zřídilo pietní místo k uctění Gottovy památky.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Lány Vlajka na půl žerdi vlaje i v lánském zámku, kde probíhá summit prezidentů V4.
Foto: Michal Šula, MAFRA Lány Vlajka na půl žerdi vlaje i v lánském zámku, kde probíhá summit prezidentů V4.
 ??  ?? Smutná zpráva O zpěvákově smrti informují všechna média, i ta zahraniční. Foto: ČTK
Smutná zpráva O zpěvákově smrti informují všechna média, i ta zahraniční. Foto: ČTK
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Vzkazy rodině Lidé píší do kondolenčn­í knihy v budově Českého rozhlasu v Brně.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Vzkazy rodině Lidé píší do kondolenčn­í knihy v budově Českého rozhlasu v Brně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia