MF DNES

Doktor Monte Cristo

David Rath v pondělí nastupuje za mříže. Teď předává praxi lékaře.

- Reportér MF DNES

Jakub Pokorný

Po víc než sedmi letech padá opona a příběh „krabice s vínem“se uzavírá. Bývalý hejtman David Rath dostal ve středu výzvu k nástupu do vězení na sedm let. Má na přípravu pouhých pět dní. V ruzyňské věznici musí být do pondělního večera. V rozhovoru si včera postěžoval, že je to trochu šibeniční termín. „Je to zase taková drobná škodolibos­t soudcovské soustavy,“komentoval výzvu k nástupu do vězení.

Rath musí také zaplatit pokutu deset milionů korun, na kterou podle svých slov nemá. Byl odsouzen za zmanipulov­ání zakázky na opravu zámku Buštěhrad.

Nedávno jsem se na váš nástup do vězení ptal na soudě a řekli, že to bude ještě trvat. Jste překvapen?

Já překvapený nejsem. Já se tomu jen směji.

Údajně vám obsílku doručili policisté osobně.

Když jsem šel do práce, tak mě zastavilo civilní auto a v něm byli tři páni tak středního věku v civilu. A že jsou posláni jako policie mně předat obálku. Tak jsem se dost divil, protože tohle se dělá, když někdo nepřebírá poštu, ale aby soud posílal hned napoprvé s každou obsílkou tři policisty bůhví odkud? Museli zajet na Smíchov (k soudu, pozn. red.), museli mě najít, museli na mě čekat. Ti tři pánové tím strávili významnou část pracovní směny.

Co všechno musíte stihnout zařídit do pondělka?

Těch věcí je hodně, ale co mi zbývá. Normálně se ta lhůta dává delší, v zahraničí dokonce několik měsíců. Jestli si vybavíte ty manažery Mostecké uhelné, tak jim dali lhůtu několik týdnů nebo měsíců. Člověk si musí urovnat záležitost­i zdravotní, rodinné, pracovní.

Sbalit se?

To je to nejmenší. To stihnu za deset minut. Ale třeba na pondělí já mám objednáno asi sedm nebo osm pacientů na ultrazvuk. Tyhle všechny lidi my musíme nějak obvolat, chytit. Doplatí na to lidé, kteří s tím nemají nic společného.

Jak se rozloučíte s rodinou, dáte si pořádnou dobrou večeři?

To ani neřeším. Oni stejně počítají s tím, že už mám být dávno ve vězení, tak jsme se dávno rozloučili.

Už jste byl ve vazbě. Myslíte, že výkon trestu bude horší, nebo naopak?

Uvidím, nemám tu zkušenost.

Máte obavy z toho nástupu?

Ne.

Co tam budete dělat?

Co budu dělat? Vyzvali mě, abych přinesl všechny doklady o dosaženém vzdělání. A i z toho se dá dovozovat, že bych tam mohl působit jako lékař. Vězeňská služba trpí nedostatke­m lékařů. Pokud mají aspoň trochu rozumu, tak mé zkušenosti využijí.

Budete chtít zůstat ve věznici v Ruzyni, nebo budete chtít jinam?

Pokud to budu moci ovlivnit, tak bych chtěl někam, kde by mě mohli potřebovat jako lékaře.

Jak je daleko vaše druhá soudní kauza s nemocniční­mi zakázkami? Tam vám hrozí, že vám ještě pár let přidají.

Hrozí vám vždycky něco. Ve druhé kauze se už úplně ztrácím. Většina důkazů a svědků se mě ani netýká. Tam já ani nechodím, byl jsem tam jen na začátku. Je to takový blázinec.

Máte zaplatit i peněžitý trest 10 milionů korun. Je to ve vašich možnostech?

No to v mých možnostech není. A v těch několika pracovních dnech si deset milionů těžko vycucám z prstu. Pokud mám nějaký zlomkový podíl na nějakých nemovitost­ech, tak každý ví, že prodeje jsou složitý proces.

Dáte z těch 10 milionů dohromady z volných peněz aspoň část?

V tuhle chvíli ne. Pokud bude realizován rozsudek vrchního soudu, tak se mi vrátí částka pěti milionů ze společného jmění manželů, která byla poskytnuta do advokátní úschovy. Takže na mě připadá 2,5 milionu, ale něco z toho bych měl ještě zaplatit advokátům za služby.

Přemýšlíte už, co budete dělat dál v životě, až se jednou vrátíte z vězení?

Četli jste hraběte Monte Crista?

Už je to dávno.

Tak si to přečtěte a pak o tom přemýšlejt­e.

No tak ten hrabě Monte Cristo našel díky tomu vězení poklad...

I to se může stát.

Litujete těch činů, na jejichž základě teď musíte do vězení?

Já jsem žádné nespáchal. Dobře, to mi věřit nemusíte. Když jsem si přečetl ten rozsudek, tak jsem nepochopil, na základě jakých důkazů jsem odsouzen. Nepřímými důkazy proti mě byly interpreta­ce odposlechů, které sami znáte. Já jdu do vězení a nevím, na podkladě čeho.

Vyzvali mě, abych přinesl doklady o vzdělání. Z toho se dá dovozovat, že bych tam mohl působit jako lékař.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia