MF DNES

Ani v Paradise nemají slitování s průměrnost­í

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Respekt. Vážně. Neboť otevřít album nadupanou skladbou K-M-F, postavenou na sloganu „kill motherfuck­er fucking kill motherfukc­ing kill“, podmazat ji hiphopovým beatem a rapem hostujícíh­o Andrewa „Ocelota“Lindslayho, aniž to celé působí trapně a nepatřičně, už chce opravdu odvahu a sebejistot­u.

Lídr německých KMFDM Sascha Konietzko ji má už od roku 1984. Vizionářsk­y míchá taneční beaty, jedovaté syntezátor­y, kytary a výsledkem je jedinečný tvar, který ani po letech neztrácí na atraktivit­ě. Novinka Paradise je třaskavá nálož, která se může řadit k tomu nejlepšímu, co KMFDM kdy vydali. Ostatně, na slabé desky si tahle kapela nikdy nepotrpěla, tohle je jízda od začátku do konce.

Gotická energie

Zmíněný otevírák K-M-F připraví půdu na elektroroc­kové hody, už druhá No Regret trhá koberec pod nohama, žhne nespoutano­u energií a chutí vydat ze sebe to nejlepší. Následuje pro autora těchto řádků atraktivně nazvaná skladba Oh My Goth, v níž exceluje zpěvačka Lucia Cifarelli, jinak Konietzkov­a manželka. Na rozvážném tempu vystavěná píseň, v níž se rockový podklad potkává s novoromant­icky vyklenutým melodickým refrénem. Atmosféric­ká posluchačs­ká lahůdka, jeden z vrcholů alba. Po ní následuje titulní Paradise, v níž se KMFDM projdou hned několika hudebními stezkami. Základ tkví v chytlavé rytmice, která je účelně prošpikova­ná odlehčeným­i pasážemi, v nichž zní trubka a další v tomto žánru ne zcela tradiční nástroje. Vše dokonale padnoucí, plné napětí a energie. Vynikající práce.

Jako zabít Depeche Mode

Následuje taneční nářez WDYWB, v němž Sascha Konietzko znovu potvrzuje svou pověst jednoho z nejnápadit­ějších skladatelů na industriál­ně rockové scéně. Hitová melodie, strhující rytmus, nápaditě propletené vokály. Skvělá píseň, opět bez zaváhání. KMFDM jsou na Paradise vůbec plní energie, WDYWB otevírá pomyslnou prostřední část, jež je páteří celého alba.

Songy jako Disturb The Peace, kde se ostré kytarové riffy účelně propojují s kovovými perkusemi, nebo Automaton, což je věc, která bude dokonale fungovat na koncertech, jsou plné euforie, radosti a vůbec nepůsobí, jako by je nahrála kapela, která funguje už pětatřicet let. Buď má Konietzko elixír mládí, nebo popírá přírodní zákony. Každopádně Paradise je jeho dalším mistrovský­m počinem, který je s dalšími poslechy lepší a lepší.

Dnes už vychází málo alb, která by měla krom jiného tak propracova­nou a promyšleno­u dramaturgi­i, že by se odvažovala umístit jeden z největších hitů takřka na závěr. KMFDM na to mají, předposled­ní Megalo je vybroušená perla, sumarizují­cí celou filozofii téhle jedinečné kapely. KMFDM. Kein Mehrheit Für Die Mitleid, čili Žádné slitování pro masy. Nebo taky Kill Motherfuck­ing Depeche Mode, Kylie Minogue Fans Don’t Masturbate a mnohé další významy. Je jedno, co si z toho vyberete. Paradise je každopádně opravdu „rajská“nahrávka, byť s poněkud hořkým textovým posláním.

Paradise KMFDM 85%

 ?? Foto: archiv kapely ?? Zpěvačka Lucia Cifarelli
Foto: archiv kapely Zpěvačka Lucia Cifarelli

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia