MF DNES

Čelist jsem mu zlomit nechtěl, hájil se raper

-

STARÉ MĚSTO Na hvězdu showbyznys­u to devětadvac­etiletý raper a aktér reality show Leo Beránek nedotáhl, vědět o sobě však dal před trestním senátem Městského soudu v Praze. Ten ho včera poslal na šest let za mříže za bitku před barem a za napadení invalidy. Obé soudci vyhodnotil­i jako těžké ublížení na zdraví, výtržnictv­í a nebezpečné vyhrožován­í.

„Obžalovaný by si měl uvědomit, že nežije ve virtuálním světě akčních filmů a podle toho napravit i své chování,“zdůvodnila verdikt soudkyně Monika Cukerová. Žalobkyně Ladislava Čarvaš pro Beránka v závěrečné řeči navrhla trest na spodní hranici sazby, která činí pět až 12 let. Obhajoba naopak tvrdila, že v kauze útoku u klubu nešlo o trestný čin, druhý atak obviněný popíral. „Odmalička jsem byl vychováván k tomu, že se ženy nebijí,“hájil se v případu bitky u klubu Beránek, který deset let trénoval thaibox.

K první rvačce došlo ráno 1. května 2018 před klubem v Rybné ulici na Starém Městě. Beránek, který měl v sobě pár míchaných drinků, několikrát udeřil svého soka rukou. Na to se napadený ještě snažil reagovat. Inkasoval však další rány do hlavy. „Po nich poškozený padal k zemi do pokleku, načež ho obviněný kopl pravou nohou do dolní čelisti velkou intenzitou tak, že padl na kamennou dlažbu s okamžitou ztrátou vědomí,“uvedla státní zástupkyně Ladislava Čarvaš.

Noha vyjela automatick­y

Trénovaný boxer se kop snažil vysvětlit. „Já za to opravdu, opravdu nemůžu, že mi noha po týhle kombinaci vyjede. Zlomit čelist jsem mu opravdu nechtěl,“hájil se Leo Beránek.

K dalšímu útoku došlo pět dní po incidentu u klubu na Lhotce v parku. Zřejmě kvůli drogám zde došlo k agresivním­u ataku, jehož terčem se stal muž odkázaný na francouzsk­é hole. „Kopl ho do levé strany v oblasti krku, čímž způsobil pád poškozenéh­o na zem na beton. Poté, co opět na lavičku usedl, ho minimálně jednou udeřil pěstí do hlavy,“řekla žalobkyně.

Obžalovaný to popíral. „Nic takového se nestalo,“zdůraznil Beránek. Soudu tvrdil, že muže znal ze základní školy. Údajně si od něj i koupil drogy, po nichž měl zdravotní potíže.

„Má snížený práh spouštění agresivníh­o jednání,“uvedli v expertize mimo jiné znalci psycholog a psychiatr. Soudní lékař upozornil, že kopanec před klubem mohl muže vážně ohrozit na zdraví. Pro Beránka nešlo o první střet s paragrafy trestního zákona.

Soudkyně citovala dva předchozí rozsudky za výtržnictv­í. Muž, který vystupoval v show Hotel Paradise, se do střetu s paragrafy dostal poté, co za song Boty dostal anticenu Zlatý David. V klubu Roxy rozbil ocenění, urážel hosty a poplival moderátora. Incident měl také v klubu Chmelnice, kde se dostal do střetu s hostem i policistou.

Včerejší rozsudek není pravomocný.—

Jan Bohata

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia