MF DNES

Poslední koncert

Při obřadu na Žofíně zazní písně Karla Gotta. Mši z katedrály budou přenášet velkoplošn­é obrazovky.

- Dominika Hromková Robert Oppelt

Davy lidí zamíří v pátek na poslední rozloučení s Karlem Gottem na pražský Žofín, aby položily květiny ke zpěvákově rakvi.

Květinářst­ví v centru Prahy proto očekávají obří zájem. „Připravuje­me se jako na Valentýna,“přibližuje květinářka ve stánku na Národní třídě. Přichystá si dvakrát tolik květin. Neví, zda se všechny prodají. „Možná některé druhy. Červené růže,“dodává.

Na nával hostů se chystají i restaurace. Například v Mánesu poblíž Paláce Žofín. Ke kavárně a restauraci přibude stánek. „Lidé budou chtít vodu a nějaké občerstven­í,“vysvětlil manažer budovy Mánes Marek Petřík.

Návštěvníc­i smutečního obřadu se musejí připravit na dopravní omezení v centru Prahy a na dlouhé fronty přímo na Žofíně. Policie doporučuje do města autem vůbec nezajíždět a využít městskou hromadnou dopravu. Bude posíleno metro, jediný přístup na Žofín bude ze Smíchova přes most Legií.

V sobotu se ve svatovítsk­é katedrále na Hradě uskuteční zádušní mše. Dovnitř se dostanou jen pozvaní hosté, ostatní lidé mohou mši sledovat na velkoplošn­ých obrazovkác­h přímo před katedrálou nebo na Hradčanské­m náměstí.

Dlouhá cesta pěšky skrz centrum Prahy čeká na všechny, kteří se přijdou zítra rozloučit na Žofín s Karlem Gottem. Z bezpečnost­ních důvodů vytyčí policie za pomoci mobilních zábran koridor ke vstupu do paláce Žofín. Hrazení bude umístěno u Žofína, na mostě Legií i na protilehlé­m břehu Vltavy, kde bude fronta začínat. „Vstup pro veřejnost ke smutečnímu místu bude umožněn pouze na konci ohrazeného prostoru, tedy od Janáčkova nábřeží,“popsala mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Policie proto žádá veřejnost, aby na místo rozloučení přijížděla ze směru od Smíchova. „Mimopražsk­é žádáme, aby pro parkování vozidel použili záchytná parkoviště na okraji Prahy a pro další přesun využili MHD,“dodala Kropáčová.

Pro nejrychlej­ší přesun policie doporučuje využít metro trasy B, s výstupem ve stanici Anděl a následně přesun tramvají do zastávky Újezd.

Začíná se už ráno

Rozloučení začíná už v osm hodin, ale předpoklád­á se, že se ve frontě budou lidé řadit už mnohem dříve. Rakev bude vystavená a zakrytá vlajkou ve Velkém sále Žofína za účasti čestné stráže Armády České republiky. U rakve budou postaveny stupínky, na které budou moci lidé pokládat květiny. Uprostřed místnosti budou do čtverce postavené stoly, které budou také sloužit k pokládání květin.

S obřadem není spojen žádný program, uvnitř i vně Žofína budou jen znít písně Karla Gotta.

Aby nedocházel­o při výstupu z paláce Žofín k zbytečným kolizím, je podle Kropáčové odchod účastníků ze Žofína naplánován přes Výstavní síň Mánes na Masarykovo nábřeží až ke Karlovu náměstí. „Pro nejrychlej­ší návrat opět doporučuje­me využít metro ze stanice Karlovo náměstí,“doporučila Kropáčová. Provoz metra bude posílen na všech trasách od sedmi až do půlnoci a nejvýrazně­ji právě na béčku.

Na Slovanském ostrově bude u fronty přicházejí­cích k dispozici desítka mobilních toalet. Lidé budou moci využít také veřejné toalety v budově, další mobilní toalety budou postaveny v místech, kudy budou fanoušci odcházet. S komplikace­mi musí počítat i ti, kteří se za Gottem nechystají. Již od půlnoci ze čtvrtka na pátek dojde k dopravním omezením. Řidiči musí počítat s kompletním uzavřením mezi Jiráskovým mostem a Národním divadlem. Doprava bude omezena i na mostě Legií. Uzavřena bude polovina mostu. Řidiči budou po mostě projíždět sice obousměrně, ale provoz bude částečně převeden na tramvajové koleje a to přinese řadu komplikací. „Na tramvajový­ch linkách jedoucích k Národnímu divadlu očekáváme zpoždění a nepravidel­nosti,“uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Přijdou stovky tisíc lidí

Pohyb návštěvník­ů na trase k Žofínu budou řídit takzvaní urychlovač­i, aby se dostalo na co nejvíce zájemců. Tito najatí pořadatelé v terénu budou dohlížet na plynulý postup truchlícíc­h. Pořadatelé očekávají, že se přijde rozloučit sto tisíc fanoušků. Palác Žofín, kde se v pátek uskuteční rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem, může reálně pojmout 50 tisíc fanoušků. Nemusí se tak dostat na všechny zájemce. Premiér Andrej Babiš účast odhadl dokonce na 300 tisíc lidí a vyzval zpěvákovy příznivce, aby jeho památku uctili pokud možno jinou formou. Improvizov­aná pietní místa vznikla na řadě míst v Česku. Rozloučit se zpěvákem se lidé mohou třeba v Újezdě u Svatého Kříže, kde je hrob jeho rodičů, nebo na pražské Bertramce. Tam příchozí zapalují svíčky u jeho domu.

 ?? Foto: Nguyen Phuong Thao, MAFRA ??
Foto: Nguyen Phuong Thao, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ??
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Lemberk, Petr Topič, MAFRA ?? Přípravy Gottova hvězda na chodníku slávy ve Velké Bíteši (nahoře) a včerejší utajovaný nácvik sobotního obřadu před katedrálou svatého Víta na Hradě.
Foto: Petr Lemberk, Petr Topič, MAFRA Přípravy Gottova hvězda na chodníku slávy ve Velké Bíteši (nahoře) a včerejší utajovaný nácvik sobotního obřadu před katedrálou svatého Víta na Hradě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia