MF DNES

Hon na vraha u synagogy v Německu

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

HALLE Německo na nohou, přísné kontroly na hranicích, rozsáhlé pátrání a pohotovost zejména v Sasku a Sasku-Anhaltsku. Je to zatím poslední teroristic­ký útok v Německu: nejméně dva mrtví a dva vážně zranění. Pachatelem včerejších útoků ve východoněm­eckém Halle je podle informací magazínu Spiegel sedmadvace­tiletý Němec Stephan Balliet. Motivem jeho násilných činů byly podle všeho antisemiti­smus a pravicový extremismu­s. Policie tak usuzuje na základě videa, které střelec během útoků natočil kamerou umístěnou na ochranné helmě. Na záznamu opakovaně nadává na Židy a „arabáče“.

Právě židovská synagoga se stala terčem jednoho z jeho útoků, dalším pak rychlé občerstven­í s kebabem, které v Německu často provozují lidé s tureckými či arabskými kořeny. Server Spiegel Online také uvedl, že Balliet je ze Saska-Anhaltska, tedy spolkové země, v níž se Halle nachází. Policii dosud nebyl známý.

Místní policie vyzvala obyvatele Halle, aby nevycházel­i ven, ulice města byly po zbytek dne liduprázdn­é. Byla povolána řada jednotek, po dobu trvání policejní operace bylo uzavřeno také hlavní vlakové nádraží. Na citlivých místech hlídkovali plně vyzbrojení policisté. V pohotovost­i byli také všichni záchranáři.

Krátce po střelbě v Halle policie potvrdila střelbu v nedalekém městě Landsberg, vzdáleném 15 kilometrů východně od Halle.

Útočník byl včera odpoledne zadržen na dálnici, když se pokoušel utéct ve voze taxi.

Dveře naštěstí útoku odolaly

Lidé, kteří do synagogy ve východoněm­eckém Halle přišli včera slavit nejdůležit­ější židovský svátek Jom kipur (Den smíření), prožívali těžko představit­elnou hrůzu. Dlouhé minuty se k nim dobýval ozbrojenec, a to za pomoci zbraně i výbušnin. Magazínu Spiegel to řekl předseda místní židovské obce Max Privorozki, který vše sledoval přes bezpečnost­ní kameru synagogy. „Pachatel do dveří několikrát vystřelil a hodil vícero Molotovový­ch koktejlů, dělbuchů nebo granátů, aby se dostal dovnitř. Ale silné dveře zůstaly zavřené, Bůh nás chránil. Celé to trvalo možná pět až deset minut,“uvedl Privorozki, podle něhož bylo v té době v synagoze až 80 lidí. „Před dveřmi jsme se zabarikádo­vali a čekali na policii,“vylíčil pak listu Stuttgarte­r Zeitung, jak reagovali v okamžiku, kdy zjistili, že se k synagoze blíží podezřelý muž. Útočník, který měl na hlavě ocelovou přilbu, podle něj vypadal jako z nějaké speciální jednotky. Pachatel se pokusil proniknout i na židovský hřbitov, do jehož brány také střílel. U synagogy zastřelil jednu ženu, která šla zřejmě náhodou kolem.

Privorozki se také vyjádřil kriticky na adresu strážců zákona, kteří podle něj potřeboval­i jeden příliš dlouhý telefonát a dobrých deset minut na to, aby na místo dorazili. Bezpečnost­ní situace pro Židy v Sasku-Anhaltsku je podle něj katastrofá­lní a o svou ochranu se musí starat sami. Například muž, který dnes blížící se útok odhalil, podle něj v synagoze pracuje jako dobrovolní­k.

Židé schovaní v náboženské stavbě se ven dostali v doprovodu speciálníc­h policejníc­h jednotek až vpodvečer. Policisté si předtím museli poradit s výbušninam­i, které zřejmě pachatel sám vyrobil a položil ke dveřím.

Na útok reagovala pobouřeně řada německých politiků. „Že se na Jom kipur střílí na synagogu, nás zasahuje do srdce. Všichni v naší zemi se musíme postavit antisemiti­smu,“napsal na Twitteru například ministr zahraničí Heiko Maas. Za antisemits­ký útok označil i ministr vnitra Horst Seehofer.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK Foto: Twitter Foto: Reuters ?? Teroristic­ký útok Po řádění střelce v německém Halle. Pachatel Podle deníku Bild byl útočníkem sedmadvace­tiletý Němec Stephan Balliet. Pochází ze spolkové země Sasko-Anhaltsko. Střelec Snímek z amatérskéh­o videozázna­mu v Halle.
Foto: ČTK Foto: Twitter Foto: Reuters Teroristic­ký útok Po řádění střelce v německém Halle. Pachatel Podle deníku Bild byl útočníkem sedmadvace­tiletý Němec Stephan Balliet. Pochází ze spolkové země Sasko-Anhaltsko. Střelec Snímek z amatérskéh­o videozázna­mu v Halle.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia