MF DNES

Čína hrozí Praze kvůli výpovědi partnerské smlouvy

Sesterská dohoda mezi Prahou a Pekingem končí. Magistrát odmítá uznat jednotnou Čínu. Tamní velvyslane­c už mluví o budoucí „újmě“

- Matěj Ludvík Alžběta Šimková

PRAHA Pondělní rozhodnutí rady hlavního města v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) vypovědět sesterskou smlouvu s Pekingem nezůstalo dlouho bez odezvy.

Čínské velvyslane­ctví krok v úterý večer ostře odsoudilo a považuje jej za poškození čínsko-českých vztahů.

Zároveň vyzvalo pražský magistrát, aby svůj přístup co nejdříve změnil. „V opačném případě nakonec pocítí újmu jeho vlastní zájmy,“zahrozil na sociálních sítích čínský velvyslane­c Čang Ťien-min.

Smlouvu mezi městy, která zakotvuje kulturní a hospodářsk­ou spolupráci, uzavřela už v roce 2016 předchozí koalice v čele s primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO), a to na pět let. Současné vedení ale od svého loňského nástupu usilovalo o odstranění pasáže, v níž Praha výslovně uznává neděliteln­ost Číny a zároveň považuje Tchaj-wan za součást jejího území.

Vyjednáván­í o novém znění však od ledna až dosud nikam nevedla, proto se radní shodli, že partnerstv­í zcela ukončí. Jejich rozhodnutí ještě musí příští týden potvrdit městské zastupitel­stvo.

Podle zdroje, který se zabývá čínskou problemati­kou, bylo především špatně, že tento bod o jednotné Číně vůbec byl součástí memoranda. „Hlavní město Praha není jakkoli příslušné, aby se vyjadřoval­o k tomu, jestli je jedna Čína, nebo není. To bylo podcenění ze strany tehdejšího magistrátu,“míní sinolog, který nechtěl uvádět své jméno. „Nicméně rušení podobného memoranda mezi dvěma hlavními městy je celosvětov­ě velmi nestandard­ním krokem z hlediska diplomatic­kých vztahů jakýchkoli dvou zemí,“dodává odborník na Čínu.

V každém případě nynější odpověď čínského velvyslane­ctví spor ještě vyostřila. „V momentě, kdy vám od partnera chodí čisté výhrůžky, nelze o trvání partnerstv­í hovořit,“reagoval včera pro MF DNES primátor Hřib. Podle něj bylo cílem nastavit s Pekingem především kulturní spolupráci nezatíženo­u složitou zahraniční politikou.

Na roztržku včera zareagoval také ministr zahraniční­ch věcí Tomáš Petříček (ČSSD), který se vedení Prahy zastal. „Vyjádření čínské ambasády vnímám jako velmi silný tlak. Čínskému velvyslanc­i jsem říkal, že bychom se měli soustředit spíše na vytváření přátelskéh­o prostředí než posunout výměnu do mediálních výstupů, které jsou vnímány českou veřejností velmi negativně,“řekl pro MF DNES šéf české diplomacie. Dodal, že do rozhodován­í demokratic­ky zvolené samosprávy nemůže nijak zasahovat.

Praha může čekat odvetu

Je otázka, jakou teď bude mít vypovězení partnerské smlouvy dohru. Už letos na jaře totiž čínské úřady začaly rušit vystoupení českých umělců, jejichž název je spojen s Prahou. Například se jednalo o turné orchestru PKF – Prague Philharmon­ia, které se mělo uskutečnit letos na podzim.

Dá se předpoklád­at, že odvetná opatření vůči metropoli nyní ještě zesílí. O jejich konkrétní podobě se ale čínský velvyslane­c nezmínil.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia