MF DNES

Mši uvidí lidé na plátně

Dovnitř do katedrály se dostanou jen pozvaní hosté.

-

Dominika Hromková reportérka MF DNES

přenosu ze mše uvidí i vynášení rakve z katedrály.

Mše začne v 11 hodin. Na III. nádvoří bude povolen vstup od osmi hodin z Hradčanské­ho náměstí branou na IV. nádvoří, kde jsou bezpečnost­ní kontroly. „Prosíme, aby s sebou lidé nenosili velké věci. Pokud možno žádná zavazadla, ostré předměty a samozřejmě žádné zbraně,“upozornil šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Lidé budou do areálu Hradu pouštěni až do naplnění kapacity. Kruliš odhaduje, že se na III. nádvoří dostanou jednotky tisíc lidí.

Po mši vynesou vojáci Hradní stráže rakev z katedrály a naloží ji do automobilu. „Prostor bude oddělený zábranou tak, abychom oddělili smuteční hosty od občanů, kteří se přijdou podívat,“popsal Kruliš.

Všechny přilehlé ulice policisté uzavřou. Proto organizáto­ři doporučují využít buď městskou hromadnou dopravu, nebo přijít pěšky z centra. Komu se nebude chtít přijet na Hrad, bude moci sledovat celý pietní akt na iDnes.cz. od 10.30 hodin.

Píseň pro Gotta

Zádušní mši bude sloužit arcibiskup Dominik Duka. Smuteční obřad v katedrále má přísná pravidla a výjimku neudělá církev ani v případě Karla Gotta. Tak například smuteční řeči se nemůže chopit jen tak někdo. Přísluší to jen představit­eli církve. Zpěvákovy hity se katedrálou rovněž rozléhat nebudou. Repertoár se bude skládat jen z křesťanský­ch písní. Chopí se jich zpěvačky Lucie Bílá, Eva Urbanová a operní pěvec Štefan Margita. Tenorista s Urbanovou zazpívají skladbu Panis angelicus (Andělský chléb) od Césara Francka. „Je to veliká zodpovědno­st a veliká pocta. Měl jsem Karla Gotta moc rád a velice si ho vážím. Takže samozřejmě udělám vše pro to, abych zazpíval co nejkrásněj­i,“řekl Margita. „Na přání rodiny zazpíváme skladby schválené vedením katedrály. Oni nám řekli, co se vůbec smí zpívat v katedrále svatého Víta. Ten seznam je striktně určený, mezi takové skladby patří také Ave Maria Franze Schuberta, kterou na obřadu zazpívá Lucie Bílá,“dodal pěvec. Během pohřebního obřadu v katedrále by u rakve s ostatky Gotta měli stát vojáci. Mluvčí ministerst­va obrany Jan Pejšek řekl, že armáda předpoklád­á účast vojáků čestné stráže. Na mši nebudou chybět ani představit­elé státu. Samozřejmo­stí je pozvánka pro prezidenta republiky Miloše Zemana. Chystá se tam například i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten se včera nechal slyšet, že vláda zvažuje stanovit jasná pravidla pohřbů se státními poctami.

Premiér Andrej Babiš totiž původně oznámil, že Gottovi uspořádají státní pohřeb. Tedy takový, jaký mělo v historii jen několik prezidentů. Naposledy v roce 2011 Václav Havel.

Nápad vzápětí sklidil kritiku, když bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt upozornil, že při státním pohřbu má být tělo přeneseno za účasti několika set vojáků. Babiš nakonec sdělil, že po dohodě s rodinou, nepůjde o pohřeb státní, ale o pohřeb se státními poctami.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia