MF DNES

Do závodních jídelen mohli chodit i důchodci

-

Před rokem 1989 obědval v závodních jídelnách každý druhý Čech. Jejich historie se ale táhne až do období první republiky, kdy tento benefit měli k dispozici například zaměstnanc­i Baťových závodů. „Masivní rozvoj pak zažily za protektorá­tu,“říká Martin Franc z Masarykova ústavu a archivu Akademie věd.

Proč právě za protektorá­tu?

V době, kdy byly potraviny na lístky, jim to umožňovalo zvýhodňova­t zejména zaměstnanc­e podniků, důležitých pro válku. Podobně to fungovalo i bezprostře­dně po válce, to celou síť závodního stravování převzaly odbory.

Dostávaly od státu peníze?

Hlavně dostávaly potraviny, kterých byl po válce nedostatek. Samozřejmě když se pak v polovině 60. let odbourával státní příspěvek, obrátilo se to proti nim.

Co se vařilo?

Úroveň byla různorodá. Zvýhodňová­n byl obecně těžký průmysl, který byl považován za strategick­y důležitý. Specifická situace byla i v jídelnách těch podniků, které měly něco na výměnu, například závodní jídelna masokombin­átu si mohla vyměňovat produkty se zemědělský­m družstvem. Ze 60. let jsou ale zachované také zprávy o stížnostec­h učňů z internátní­ch škol, že nedostávaj­í dost najíst.

Kolik lidí na obědy chodilo?

V polovině 60. let to bylo 27 procent zaměstnanc­ů, později to rostlo, i když přesné údaje nemáme. Vedle zaměstnanc­ů mohli na oběd chodit i důchodci, bylo to pro ně levnější a také to plnilo sociální funkci, setkávali se tam s přáteli.

Bylo to pro zaměstnanc­e levné?

Lišilo se to podnik od podniku, můžeme ale mluvit zhruba o jedné třetině až polovině toho, co zaplatili za oběd v restauraci, byla to skutečně významná úspora.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia