MF DNES

Češka letěla pro kokain do Brazílie

Za pašování drog hrozí matce tří dětí dvanáct let vězení. Chtěla tím řešit svoje finanční problémy. v brazilském

- Reportér MF DNES

Václav Janouš

Třiatřicet­ileté Lucii vycházel život podle představ. Provdala se za pohledného Řeka, narodily se jí tři děti a poměrně často se jí dařilo cestovat po světě. Jenže pak začalo manželství skřípat.

Lucie se nakonec rozvedla a zůstala v malém bytě v Bruntále na tři děti sama. Na mateřské dovolené, s příjmem lehce přes 9,3 tisíce korun. Nebýt přídavků na děti nebo příspěvku na bydlení a živobytí, těžko by zaplatila nájemné a jídlo. Co jí bylo platné, že jí manžel dlužil podle rozhodnutí soudu 2,3 milionu korun jako vypořádání společného jmění, které v manželství měli.

A tak Lucie přijala lákavou nabídku: vydělat rychlé peníze za jedinou cestu, která bude luxusní dovolenou.

Posledního srpna odletěla Lucie s dvouletou dcerou po sedmé večer letadlem z Prahy do Lisabonu. Tam přestoupil­a na spoj do Sao Paula. Jedenáct dnů v Brazílii si užívala, fotila se s dcerou a přátelům do Čech vzkazovala: Nic nám tu nechybí. „Srdce Sao Paula, trochu moc lidí. Fotit to bylo umění. Jednou rukou hlídat kočár a tašku, ve druhé mobil a v hlavě myšlenka, bacha, ať ti to nevytrhne někdo z ruky,“napsala k jedné z fotek centra města.

O pár dnů později dovolená skončila, 11. září se vypravila Lucie s dcerou v kočárku a se zavazadly na letiště. Měla odletět do Thajska, jenže ji zadrželi policisté. Rozebrali její zavazadla a ve dvou suvenýrech – dřevěné šachovnici a zlaté reprodukci obrazu Poslední večeře od Leonarda da Vinciho – nalezli kokain.

„Už dlouho jsme ji měli v hledáčku,“prohlásila místní policie po zatčení pašeračky. Zda to znamená, že mladá Češka cestovala do Brazílie vícekrát, nebo zda ji policisté sledovali od příletu, protože už na letišti mohla být podezřelá, nekonkreti­zovali. Viní ji ale, že byla „spojkou velké mezinárodn­í narkomafie“. Lucie v posledních letech i podle jejích sousedů z Bruntálu dost cestovala. Byla několikrát v Kataru, Nizozemsku nebo v Černé Hoře.

Důvod, proč Lucie pašovala drogy, je pravděpodo­bně prostý – nedostatek peněz a narůstajíc­í dluhy. Příjem totiž měla necelých 19 tisíc měsíčně. Vedle rodičovské­ho příspěvku 9,3 tisíce korun pobírala přídavek na děti 2 620 korun, dalších 1 968 korun měsíčně dostávala jako příspěvek na bydlení a nakonec 1 782 korun jako příspěvek na živobytí. Pravidelně jí ještě chodil na účet dar od některého z přátel či příbuzných ve výši tří tisíc korun.

Příčinou jejích finančních problémů byly půjčky. Když se Lucie rozvedla, skončila na úřadu práce a začala si půjčovat od různých nebankovní­ch společnost­í. Nejprve třináct stovek, pak čtyři, pět, sedm, jedenáct tisíc, a když už nebylo dluhy z čeho splácet, tak dalších čtrnáct, osmnáct, dvacet devět a nakonec pětačtyřic­et tisíc s ročním úrokem 27,66 procenta. Výsledkem byl dluh přes 165 tisíc korun a návrh na insolvenci na krku.

Lucii tak zbylo jedině věřit, že jí bývalý manžel zaplatí 2,3 milionu, jak mu při rozvodu nařídil soud. „Jelikož dlužnice pohledávku vymáhá aktivně čtyři roky, tak se insolvenčn­í správce domnívá, že je pohledávka právně nevymahate­lná,“zhodnotil stav správce Milan Vrba v rozhodnutí, které má MF DNES k dispozici.

Lucii nyní hrozí až dvanáct let v brazilském vězení. Prozatím ji soudce propustil částečně na svobodu, aby se mohla starat o dvouletou dceru. Nesmí ale opustit Brazílii a musí se pravidelně hlásit. O zbylé dvě děti se v Česku starají prarodiče. Situaci pašeračky Lucie už řeší podle mluvčí Zuzany Štíchové ministerst­vo zahraniční­ch věcí. Zároveň se případu ujal Úřad pro mezinárodn­ěprávní ochranu dětí, který bude řešit budoucnost dvouleté holčičky a její návrat do Česka.

Co jí bylo platné, že jí manžel dlužil podle rozhodnutí soudu 2,3 milionu korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia